vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

A prefektus feljelentést tett az ügyészségen a zászló miatt

Az ügyészséghez fordult Kovászna megye prefektusa, Sebastian Cucu amiatt, hogy Sepsiszentgyörgynek „a horthysta–fasiszta uralom alól való felszabadításának” 71. évfordulója alkalmából tartott ünnepségen a szervezők nem tűzhették ki a román zászlót a városháza tornyára.

A prefektúra közleményt adott ki arról, hogy a román zászló kitűzésének az elutasítása felháborította a román közvéleményt, és a prefektus a sepsiszentgyörgyi bíróság mellett működő ügyészséget értesítette az esetről a kormány 2002/31-es sürgősségi rendeletére hivatkozva, ugyanis a városháza elutasító álláspontja kimeríti a fasiszta, rasszista, xenofób, legionárius és háborús bűnök elleni törvény előírásait. Magyarul, aki nem ünnepli „a horthysta–fasiszta uralom” alóli felszabadulást, az fasisztaszimpatizáns.

 A prefektus ugyanakkor több törvénymódosítással is előrukkolt az illetékes minisztereknek. Többek között azt szeretné, ha újra törvény büntetné a nemzeti szimbólumok megsértését, de azt is javasolja, hogy a polgármester vagy az alpolgármester veszítse el a megbízását, amennyiben megtagadja a román zászló kitűzését vagy a piros–sárga–kék színű vállkendő viselését hivatalos ünnepségek alkalmával. Cucu törvény által kötelezné a megyeszékhelyek polgármesteri hivatalait, hogy a székhelyük legmagasabb pontjára is tűzzék ki a trikolórt. Záróakkordként pedig felkérte Sepsiszentgyörgy vezetőségét, hogy változtasson álláspontján, és rendelje el a román zászló kitűzését a városháza tornyára.

 A prefektusi közlemény azt követően született, miután szeptember 8-án délután Gabriel Oprea belügyminiszter az érintettek felelősségre vonását és megbírságolását kérte amiatt, hogy a veteránok nem tűzhették ki a román zászlót a sepsiszentgyörgyi városháza tornyára. „A román zászló közhivatalra való kitűzésének az elutasítása oktalan provokáció bármely választott vezető részéről”, idézte a belügyminisztériumi közlemény a miniszterelnök-helyettesi tisztséget is betöltő Gabriel Opreát. „Romániában a nemzeti szimbólumok tiszteletben tartása nem csupán egy opció, és nem függ a közösség etnikai összetételétől, sem pedig egyes választott vezetők kényétől-kedvétől” – fogalmazott a belügyminiszter. A Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) pedig azonnali lemondásra szólította fel Sepsiszentgyörgy elöljáróit.

 A dagadó zászlóbotrány kapcsán a helyi románság képviselői is hallatták hangjukat. Mădălin Guruianu helyi tanácsos, a sepsiszentgyörgyi PNL-elnöke szerint a városháza gesztusa „az egész román közösségnek adott pofon”, és úgy látja, Antal Árpád elindult a nacionalizmus lejtőjén.

 A sepsiszentgyörgyi önkormányzat vezetősége nem adott újabb nyilatkozatot ez ügyben, korábban közölték, hogy műszaki okok miatt nincs lehetőség a lobogó kihelyezésére, ugyanis a felújítás alatt álló városháza tornyára egy villámhárítót szereltek.

 

Kiss Edit

Székely Hírmondó