vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Szerbia reagálási tervet készített fokozott migránsbeáramlás esetére

Szerbia reagálási tervet készített arra az esetre, ha megnövekedne az országba beáramló migránsok számra, illetve szükségletfelmérést is végeztek, jelentette ki Danijela Popović Rocco, a menekültügyi és migrációs biztos helyettese.

 Popović Rocco leszögezte, jelenleg annyi humanitárius segélyt sikerült biztosítani, amennyi elegendő lesz a téli időszakra, de időközben folyamatosan kérelmezik a további eszközöket. Szavai szerint nagyobb és rendszeres támogatásra lehet számítani, szem előtt tartva, hogy a migránsválság tovább fog tartani, nemcsak a tél végéig.

 Szerbia együttműködik a nemzetközi szervezetekkel annak érdekében, hogy az általuk nyújtott segítség összhangban legyen mindazzal, ami a elengedhetetlenül fontosnak számít jelen pillanatban, nyilatkozta Popović Rocco az RTS reggeli műsorának.

 Értékelése szerint Szerbia az illetékes intézmények kapacitásait felhasználva sikeresen kezelte a kialakult a helyzetet úgy, hogy befogadóközpontokat hozott létre Preševóban és Magyarkanizsán, de közeledik a tél.

 Kezdetben Szerbia kevesebb humanitárius segélye kapott, és ez a menekültek alapvető szükségleteinek kielégítésére szolgált, de két és fél hónap után a helyzet megváltozott, emiatt segítségre van szükség a kapacitások tekintetében, a problémával foglalkozó állami intézményeknek, magyarázta Popović Rocco.

 Szavai szerint 2000 és 3000 közé tehető a Szerbiába naponta érkező menekültek száma, akik – mint elmondta – Macedóniából érkeznek, de az utóbbi időben több migráns érkezik Bulgária területéről is, s többségük a magyar határon keresztül jut be az EU területére.

 Éppen ezért átfogó megoldást kell találni erre a problémára, illetve a régió többi országával is tervezni kell, attól függően, hogyan alakul a helyzet a magyar határ lezárását követően, fejtette ki Popović Rocco.

 

vajma.info