vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Menekültügy: A hívek félnek, és elutasítás tapasztalható

Mint arról hírt adtunk, Ferenc pápa szeptember 6-i prédikációjában felhívást intézett az európai plébániákhoz, szerzetesközösségekhez, hogy fogadjanak be a háborús övezetekből menekülő családokat. Az ügyben megkérdeztük Balga Zoltán ipolyviski plébánost is:

 Vasárnap, szeptember 6-án a Szentatya felszólította az európai plébániákat, szerzetesközösségeket, hogy fogadjanak be menekült családokat. Érdekelne, hogy mi a kérdésben az Ön álláspontja?

 - A Szentatya felszólítása nagy szolidaritásról vall, de figyelembe kell venni az egyes államok jogi berendezkedését is, ugyanis nem minden jogrend teszi lehetővé jelen helyzetben az egyházak számára, hogy a regisztrálás nélküli menekülteket befogadják. Ahogy arra Erdő Péter is rámutatott, ez embercsempészésnek minősül. Így más módon tudunk segíteni.

A hatályos egyházi törvénykönyv 515. kánonja a plébániát így definiálja: "a krisztushívőknek a részegyházon belül állandó jelleggel megalapított közössége". Úgy gondolom, hogy ezen közösség - ha módjában áll, és nincs jogi akadálya - befogadhat menekült családokat.

 Milyen más módon tudna az Egyház még segíteni a menekülteken?

 –A Karitasz étel, víz, ruha kiosztásával. Orvosi ellátással, gyógyszerekkel. Sajnos, sokszor azt tapasztaljuk, hogy a menekültek nem is fogadják el tőlük a segítséget. Ugyanis a Karitasz csomagjain ott a kereszt jele, amit ők elvből utasítanak el.

 Az Ön plébániáján esetleg folyik gyűjtés a menekülteknek?

 –Erre a célra nem rendezünk külön gyűjtést, de a Karitasz számlái, adományvonalai mindenki számára elérhetőek.

 A prédikációkban kitér erre a problémára is?

 –Igen, már többször is beszéltem az adott helyzetről, a Remény hetilapba is már többször írtam e témában.

 Befejezésül még egy kérdés. Mit tapasztal, milyen a hívek hozzáállása a menekültkérdéshez?

 –A hívek félnek, és elutasítást tapasztalok a részükről.

 

/Sztakó Zsolt, Felvidék.ma/