vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Csorja Gergely: A cinizmuson túl (egy kép lábjegyzete)

A politika sohasem volt mentes a cinizmustól. A politikus általában nem azt mondja, amit gondol, hanem, ami szavazatot, népszerűséget, tematizálási erőt hoz. Most ne feszegessük, hogy ez milyen torzulásokat okoz társadalmainkban.

Az elmúlt hónapokban a nyugati politika képes volt meghaladni a politikai cinizmust. Eljutott arra a pontra, amit alig lehet emberinek nevezni.

A Nyugat első számú hatalma és szövetségesei szétverték a Közel-Kelet és Észak-Afrika több államát. Elsősorban Irakot, Szíriát, Egyiptomot és Líbiát, továbbá fenntartották a konfliktust Afganisztánban, Szudánban és az egykori Etiópiában. Utóbbiakban a konfliktusokat nem közvetlenül a Nyugat államai robbantották ki, de felemás beavatkozásaikkal katalizálták a teljes káosz tartósítását.

Ezek a háborúk és titkosszolgálati akciók, illetve azok fenntartása egyértelművé tették, hogy bizonyos idő után népvándorlásszerű menekültáradat indul meg a térségből. Az áradat megindult.

A Nyugat vezető ereje, mely a helyzetet okozta – méghozzá közvetlenül –, elegáns távolságtartással szemléli az eseményeket. A Nyugat másik meghatározó ereje, Európa pedig képtelen bármilyen épkézláb megoldást találni. Tulajdonképpen a szándék sem látszik a megoldás keresésére.

Vajon mi akadályozza meg a Nyugatot, hogy ha már szétverte ezeket az államokat, akkor legalább most, amikor tízmilliók élete van közvetlen veszélyben, továbbá Európát a világtörténelem egyik legnagyobb népvándorlása fenyegeti, amikor az ár már átbuggyant a küszöbön, megpróbáljon stabil politikai rendszereket felállítani a szétvert egykori diktatúrákban, vagy legalább védett zónákat létrehozni a kiinduló államokban, ahova a migránsok beterelhetők.

Az itt látható elborzasztó kép mellé amerikai és angol vezető publicisták a tőlük megszokott gyomorforgató látszategyüttérzéssel könnyes cikkeket kanyarintottak. Ez lehet Európa Vietnamja – írják. Ezzel arra céloznak, hogy az amerikai közvéleményt egy háborús fotó fordította a vietnami háború ellen. Ezen a képen egy szenvedő, feltehetőleg megégett gyereklány fut zokogva amerikai katonák előtt. A kép maga a borzalom.

Mint ahogy a tengerbe fulladt és partra vetett gyerek képe is maga a borzalom.

De vajon mitől lett ez Európa és nem Amerika újabb Vietnamja? Vajon az európai államok mennyiben felelősek Irak, Szíria, Egyiptom és a többi szétveréséért?

Hacsak annyiban nem, hogy mi európaiak tehetetlen, cselekvésképtelen bábbá silányodtunk?! Hacsak annyiban nem, hogy mi magyarok, akiktől egykor Európa rettegett, akik egykor Európát képesek voltunk megvédeni az akkori világ első számú birodalmától, ma legfeljebb néhány száz alig felfegyverzett katonát tudunk kiállítani?!

Hacsak attól nem, hogy egyetlen jelentős európai állam vezetője sem mer legalább odaszólni Amerikának, hogy akkor most tessék intézkedni.

Az Iszlám Állam nevű valami, azaz néhány ezer elmebeteg és zsoldos a civilizáció egyik bölcsőjét dúlja szét, két államban gyilkol, kínoz, éget el embereket elevenen és pusztít el városokat. A Nyugat mindezt nézi és oda-oda bombáz. Pedig ott van egy rezsim, mely minimális támogatással hónapok alatt legyűrné a pusztító hordákat. Csakhogy ezt a rezsimet az oroszok támogatják, ezért Amerika bünteti. Mindegy, hogy Aszad diktatúrája milyen. Akármilyen, nem pusztított el mindent és nem kényszerített milliókat menekülésre. Szíria működő, virágzó állam volt, amíg Washingtonban valaki ki nem találta, hogy csináljunk forradalmat mindenhol, ahol orosz katonai tanácsadó járt az elmúlt tíz évben.

A helyzet elkeserítő. Két végtelenül cinikus birodalom, az orosz és az amerikai közé szorultunk megint. Meddig tűröd a megaláztatást, Európa?