vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

A nagy bejelentéseket az aprómunka alapozza meg

2018-ig megépül a Miskolc–Kassa autópálya

Keveset látom az országos médiában. Hová tűnt?

 – Dolgozom. A mindennapi munka nem annyira látványos, ráadásul mivel az Európa Tanács migrációs bizottságában képviselem Magyarországot így sokat utazom. A nagy bejelentéseket az aprómunka alapozza meg.

 Jut idő azért a körzetére is?  

– Befejeztük az alsózsolcai városrehabilitációt, elkészült az arnóti körgát, elkészült a Miskolc belvárosát tehermentesítő útszakasz…

 Miskolc–Kassa autópályáról mi hír?

 – 2018-ig megépül. Jönnek az eredmények, de mindenhez idő és sok munka kell.

 Több nagykövet társaságában jelenik meg, mint egy külügyes. Az alsózsolcai városrehabilitáció projektzáróján – ha jól számoltam – hat nagykövetség és négy nagykövet képviseltette magát, majd nem sokkal később nyolc Magyarországra delegált női nagykövetet látott vendégül Miskolcon.

 – Az itthoni építkezés mellett a külkapcsolatokat tartom a legfontosabbnak. Miskolc térsége tradicionálisan ipari térség, nagy munkanélküliséggel. Munkahelyeket kell teremteni, használni kell azt a tudásbázist, melyet például a Miskolci egyetem, a nagy hagyományú fémes kultúra jelent. Ehhez azonban befektetők, külföldi lehetőségek, piacok kellenek. A diplomatákkal kialakított jó viszony sokat hozhat a térségnek. Megismerik a lehetőségeket, megismerik a térségünket, és ha mondjuk Indonéziában, Svájcban vagy éppen Franciaországban valaki munkaerőben gazdag, tudásbázissal rendelkező területet keres, akkor a nagykövetség behozhatja a képbe Miskolc környékét. De csak akkor, ha tudják, hogy itt milyen lehetőségek vannak.

 Legutoljára, amikor beszélgettünk, forradalmi technológiát hozó fejlesztésekről beszélt.

 – Nem árulhatok el most sem többet, csak annyit, hogy az ügy azóta haladt előre. Egy ilyen beruházás nagyon sok előkészítést igényel, ráadásul pályázati pénzre is szükség lesz a megvalósításnál. De ettől a kezdeményezéstől sokat várok.

 Mikor tudhatunk meg részleteket?

– Február végén, március elején remélhetőleg már bejelenthető állapotban lesz a beruházás. Hosszú évek óta dolgozunk ezen a lehetőségen, most összejöhet.  

A politikában sok a kérdőjel. Ezek szerint egy beruházás sem egyszerű, mennyire nehéz a térségért lobbizni?

 – Az egyéni országgyűlési képviselő munkájának egy jelentős része a lehetőségek felhajtása a térség fejlesztéséhez. Ez egy meglehetősen hálátlan szerep, mert ha sikerül valami, akkor azt mindenki természetesnek veszi, hiszen ez a megbízatásunk része. De ha nem sikerül idehozni egy befektetőt, fejleszteni az úthálózatot, pénzt szerezni valamilyen fejlesztésre, akkor a képviselő a hibás, hogy nem csinál semmit. Pedig egy-egy látszólag egyszerű ügy elintézése hónapokig húzódhat. Közel sem vagyunk mindenhatóak. De nem panaszkodom, erre kaptam megbízatást és vállaltam.

 Vége a nyárnak, volt nyaralni?

 – Egy-egy napot voltam a Balatonnál, ezenkívül nagytakarítottam otthon.

 Köszönöm a beszélgetést.

 

Cs.G.