vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.23. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 39.száma!

A tartalomból:

A MINISZTERELNÖK BESZÉDE (címlapon)

Orbán Viktor: 2015-ben Magyarországon kétfajta politikai irányzat létezik: az, amely meg akarja védeni Magyarországot, a magyar embereket, meg akarja őrizni nemzeti kultúránkat és európaiságunkat, és van az, amely valamilyen megfontolásból ez ellen dolgozik.

Fölfogásunk szerint a világ legtermészetesebb dolga, ha az ember megvédi a családját. Mi most éppen ezt tesszük. Magyarország ezer éve a nagy európai család megbecsült tagja. Történelmi és erkölcsi kötelességünk megvédeni Európát, ezáltal ugyanis önmagunkat is védjük. Ugyanez fordítva is igaz: amikor Magyarország határait védjük, Európát is óvjuk.

A tömegmédiának és a világhálónak köszönhetően mindenki számára nyilvánvalóvá vált, hogy Európa gazdag, de gyenge. Ez a lehető legveszélyesebb kombináció. A saját szempontjukból teljesen ésszerű döntésnek tűnik, hogy azok, akik nehéz körülmények között élnek, elindulnak egy gazdag, de gyenge világrégióba kivenni részüket az ottani – ez esetben az itteni – jó életből. Mi megértjük ezt. Értjük, hogy közülük nagyon sokan olyan országokból szakadnak ki, amelyek a saját népükkel szemben is kegyetlenkednek, ahol összeomlott a gazdaság, ahol a munkanélküliség történelmi magasságokba szökött. Maguk a bevándorlók rossz politikai döntések áldozatai.

 Csurka István: A klasszikus fogalmakkal ma már semmire sem megyünk (2.oldal)

Ha béke volna a Közel-Keleten, Izraelt már belakták volna az arabok, a libanoniak, a szírek, a jordániaiak, az egyiptomiak és az irakiak. Ez ma a világprobléma, és minden átmenetiség oka. E körül forog az Európai Unió is.

Ha van valami a társadalmi rendszerek között, ami ellentéte, sőt kibékíthetetlen ellensége egymásnak, az a liberális demokrácia és a totális diktatúra. A liberális demokráciát vagy forradalom teremti meg, legyőzve legalább egy monarchikus rendet, vagy egy világégés után, a szétbombázott, elűzött diktatúra üszkei közt más demokráciák segítségével fejlődik ki, vagy legalább egy csendes forradalom ballépéseinek, erőfeszítéseinek és a régi rendszer keresztbetevéseinek a félkész terméke. A liberális demokrácia eredetileg független, megszabadul a gyarmati kötelékektől, egy vagy több nagyhatalom erőszakos rendszer telepítésétől, résztvevőit, népét, vezetőit egyaránt büszkeség és öntudat tölti el, szeretnek élni, mert – legalábbis az új rend korai szakaszában – élni jó. (2007)

 Accepting these migrants is a huge mistake– Melanie Phillips (3.oldal)

Pont Orbánt, aki a helyzet megoldására tesz erőfeszítéseket – mennyiben etikus és célszerű olyan ordenáré módon támadni, ahogy például a kétharmados felhatalmazású kormány éber kritikusa Kim Lane Scheppele teszi. A nem nemzeti elkötelezettségükről elhíresült családok Amerika által szponzorált utódainak barátja, képtelen megemészteni, hogy már nem Haraszti Miklós, nem Halmai Gábor és meghatározóan nem a többi régi ávós családi kapcsolatokkal rendelkező eszdéeszbe tömörült figura fújja a passzát szelet. Magyarfóbiájában odáig merészkedik Princetonból a szociológus, hogy sürgeti az uniós döntéshozókat, fosszák meg Magyarországot szavazati jogától! Orbán rendőrállama címen jelentette meg hagymázait Scheppele, mert szerinte Orbán Viktor rendőrállamot épít ki Magyarországon. Bizonyára elfelejtette, hogy ő már 2012-ben is beharangozta a rendőrállam kiépítésének befejezett tényét. Ha saját és mások testi épségének védelme érdekében nálunk és talán másutt is a jogosítvány érvényességének meghosszabbításához bizonyos kor fölött, vagy egyéb gyanúra okot adó esetben, két évente kötelező az orvosi vizsgálat, akkor az olyan potenciális szellemi karambolozókat, mint például ez a vészesen feledékeny szociológus asszonyság, hogyan engedhetnek rá az információs sztrádára ellenőrzés nélkül? Mert a kelleténél gyakrabban megjelenő írásait elemezve nekünk úgy tűnik, hogy az a bizonyos agg német, az Alzheimer úr alaposan beletörölt a hölgy emlékezetébe. Másképp hogyan állíthatná, hogy a migránsok elleni „brutális fellépés” tovább sorvasztja a demokráciát Magyarországon.

 „Ez nem egy futsalmérkőzés” (4.oldal)

Mohi Csaba, volt nagykövet: – Szeretnénk figyelmeztetni, hogy ez nem egy futsalmérkőzés, ahol – a kiállítást kockáztatva – sértegetni szokás a bírót, ez itt a nemzetközi diplomáciai kapcsolatok területe, ahol minden hibásan megfogalmazott mondatnak, minden rosszul kiejtett hangsúlynak hosszú távra kiható, károsító következményei vannak – mondta. Szerinte a mai magyar diplomácia a hidegháborús időszakot idézi, ahol az országok vezetői nem tárgyaltak egymással, hanem üzengettek, szigorú figyelmeztetésekkel fenyegettek, sértegettek. – Ennek azonban lejárt az ideje és „ezt még egy hazai kétharmadhoz szokott vezetés sem képes visszahozni” – fejtette ki. Hozzátette: a diktátumokat senki sem szereti, a diplomáciában pedig mindenkor otromba hibának számít.

 ZSIDÓ VEZETŐ AMERIKÁBÓL (4.oldal)

Andrew Friedman az M1 aktuális csatornának nyilatkozva hétfőn arra reagált, hogy Werner Faymann osztrák kancellár a közelmúltban a Der Spiegel című német lapban megjelent interjújában a többi között azt mondta: „kontinensünk legsötétebb korszakának emlékét idézi”, amikor menekülteket vonatra helyeznek abban a hitben, hogy „teljesen máshova” fognak majd utazni.

 Több a földműves

A vidékfejlesztési támogatások közvetlenül szolgálják a gazdálkodókat (5.oldal)

A mezőgazdasági beruházások növekedése 2014-ben is folytatódott, a bővülés mértéke 2013-hoz hasonlóan meghaladta a nemzetgazdasági átlagot – közölte szerkesztőségünkkel Nagy István államtitkár.

 A feljelentők (5.oldal)

A tisztánlátás kedvéért egy, a múltban megesett konkrét ügyet pár szóval ismertetünk: Gyurcsány Ferenc pénzügyminisztere, Veres János (éppen az euróövezeti tagság megteremtésének lehetőségével kapcsolatos jelentéstételi kötelezettsége során) alapvetően hamis adatokat szolgáltatott az Európai Bizottságnak mind a külföldi adósságállomány, mind a költségvetési hiány, mind pedig a GDP-növekedés területén.

 Magas minőségű, egészséges termékek

A gazdák egyszerűbb feltételek mellett tudják igénybe venni a támogatást (6.oldal)

Mintegy 60 milliárd forintot fordíthat Magyarország az ökológiai gazdálkodás támogatására. Mezei Dávid helyettes államtitkár kifejtette, hogy a biogazdáknak az uniós ökorendeletek valamennyi előírását be kell tartaniuk, hiszen a cél, hogy Európában mindenütt azonos körülmények között termelt, különleges minőségű, ellenőrzött biotermék kerüljön a fogyasztó asztalára.

 BÉLJÓSOK, PRIMITÍVEK, BALFÉKEK (6.oldal)

Identitásválság. A legtöbbet hangoztatott szó, amennyiben a balliberális kerül a boncasztalra. A baloldalnak az említett kifejezéssel való hírbehozása kapitális tévedés, mert ami nincs, annak identitása sincs, no pláne válsága. Milliárdos tolvajok, szerencselovagok, a magyar nemzettel permanens háborúban állók, a 301-es parcellát szinte kizárólag munkásokkal megtöltők, a padláslesöprők, a parasztság esküdt ellenségei, zsidó gyökerű moszkoviták, enervált, jellemtelen ávósok liberálissá átbucskázott utódainak erőszakosaiból akarnak modern baloldali vezetőt kiizzadni. Igény persze, ahogy mondani szokták, lenne egy valóságos baloldalra, egy hiteles vezetőre, akinek irányításával korrekt váltópártja lehetne az MSZP a polgári jobboldalnak. De amennyiben a dolgot magát nézzük, ilyen személy momentán a látótérben nincs! Abban az esetben, ha szubminimális mértékben (egy kormányzó erőhöz méltó és szükséges tömeget véve alapul) mégis mutatkozik efféle, az arat, mint Tóth Jóska Angyalföldön.

 2016 Szent Márton éve

Tavaly terveztünk, idén már építünk (7.oldal)

A szombathelyi Csónakázó-tó partján új kikötő és fedett rendezvényhelyszín létesült, a szigetet akadálymentesített, új híd köti össze a parti sétaúttal. Több horgászstég épült és a nagyon kedvelt út futópálya is megújult. A projekt részeként rendbe hozták a volt Felszabadulási emlékmű környékét, ahol új parkolókat alakítottak ki. A városvezető a fiatalok helyben maradásáról, a pályázatokról, a fejlesztési tervekről nyilatkozott.

 Märle Tamás: Kinek a pártján áll Ferenc pápa? (7.oldal)

Mindannyian élénk érdeklődéssel követjük, hogy a világ vezető személyiségei milyen véleményt fogalmaznak meg a migrációs válságról, a Katolikus Egyház fejére, Ferenc pápára pedig különösen nagy figyelem irányul. A hazai médiát egy-egy mondata járta át, amelyekben kizárólag a menekültek befogadását sürgette. Ezen mondatoknak aztán kettős hatása lett itthon: a baloldal véleményformálói zászlajukra tűzik a Szentatyát, mintha egy platformon lettek volna valaha is, mi keresztények pedig nem értjük, hogy a problémának miért csak erről a részéről beszél a pápa.

 Az Alföldön is lehet kiváló minőségű bort előállítani (8.oldal)

Az év pincészete Soltvadkerten

Frittmann János 2007-ben lett az év bortermelője, idén pedig a bátyjával, Frittmann Istvánnal vezetett pincészetük kapta meg az Év Pincészete elismerést. Az Év Pincészete díjjal a magyar borászatban irány- és mértékadó, nagyobb birtokról szüretelő pincészetek munkáját ismerik el. Frittmann János, a gazdasági társaság kereskedelmi igazgatója, a Kunsági Borvidék elnöke, a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának alelnöke hangsúlyozta: már nemcsak a régi, nagy neveket keresik a boltokban, hanem olyan termékeket is, amelyek eddig nem voltak a köztudatban.

 Általános iskola kilenc évig?

Csak szakmai és társadalmi egyetértés esetén (9.oldal)

Először februárban, a Fidesz-frakció ülésén került szóba a kilenc évfolyamos általános iskola bevezetése. Ha ezt megvalósítják, az gyökeres változásokat hoz a közoktatásban. Czunyiné Dr. Bertalan Judit államtitkár asszonyt a tananyag mennyiségének, és tartalmának átalakításáról, s arról kérdeztük, hogy ebben a rendszerben a hat- és nyolcosztályos gimnáziumoknak lenne-e egyáltalán értelmük.

 Riasztó ajtóékekkel a besurranók ellen

Az állampolgárok saját maguk is sokat tehetnek vagyonbiztonságuk érdekében (11.oldal)

A rendőrség, a polgárőrség, és a biztosítótársaság közös célja a lopások megelőzése. A Somogy Megyei Rendőr-főkapitányság, a Somogy Megyei Polgárőr Szövetség, és az Aegon Biztosító Zrt. képviselői általuk kidolgozott feladatterv keretében szeptember elején a polgárőrök Kaposváron a társasházak lakóinak biztonsági ajtóékeket adtak át. Domán Tibort, a helyi polgárőr egyesület elnökét Kaposvár biztonságáról, a riasztó ajtóékekről, a bűnmegelőzésről faggattuk.

 Ellenállok az ízlésterrornak

Tizenöt bemutató új igazgatóval (13.oldal)

Seregi Zoltán rendező, hajdani igazgatóhelyettes lett a Békéscsabai Jókai Színház megbízott igazgatója, mivel Fekete Péter augusztustól a Magyar Cirkusz és Varieté élére távozott. Mit jelent a minőségi szórakoztatás, a népszínházi program, és aktuálissá kell-e tenni a klasszikus drámákat? Ezekkel a kérdésekkel kerestük föl a megbízott direktort.

 Szűcs Balázs atya: Hit és akarat (13.oldal)

Találkoztam pár hete egy 15-16 éves fiúval, akiről első ránézésre az volt a benyomásom, hogy komoly daganatos betegsége van. Beszélgetésünk közepén elmesélte, hogy 11 éves volt, amikor autóval utazott fel Budapestre és frontálisan ütköztek egy kamionnal. A baleset következtében meghalt, újra kellett éleszteni. Az ütközés miatt az agykérgéből rengeteg információ törlődött, ezért újra kellett járni, beszélni tanulnia, meg kellett tanulnia olvasni, írni. Számára ez több évet vett igénybe. Büszkén mondta, hogy most már csak az egyik keze áll kicsit gyengébben és kicsit lassabban beszél, de mind a kettő folyamatosan javul. Elmesélte, hogy az orvosok nem sok jót jósoltak neki, de ő az első pillanattól kezdve nem akarta a negatív információkat befogadni. Amikor megkérdeztem tőle, hogy mi kellett ahhoz, hogy ebből a traumából felálljon, rögtön rávágta, hogy két dolog: hit és akarat.

 Csorja Gergely: Rafinált és hazudós külügyérek (19.oldal)

Martti Ahtisaari volt finn elnök és magas rangú ENSZ-diplomata nemrég megdöbbentő nyilatkozattal lepte meg a világot. A Nobel-békedíjas politikus szerint Vitalij Csurkin orosz ENSZ-nagykövet 2012-ben azzal kereste meg az ENSZ Biztonsági Tanácsának állandó tagjait, hogy Bassár el-Aszad lemondana egy béketárgyalás keretében, ha az amerikaiak, a franciák és az angolok beleegyeznének egy hárompontos tervbe. Ahtisaari elmondása szerint a Csurkinnal folytatott megbeszélés a következők szerint alakult: „Csurkin hellyel kínált, majd kibökte, hogy elmondja, szerinte mit kéne tenni.

 Fokozott ellenőrzések Finnországban (19.oldal)

Finnország a migrációs válság miatt határellenőrzést vezet be a Svédországgal közös határszakaszon, mert egyre több, személyazonosító okmányok nélküli illegális bevándorló érkezik az országba.A finn rendőrség Tornio területén fokozott ellenőrzéseket tart, és minden, a határon áthaladó személyazonosító okmányait ellenőrzik. A tömeges migráció által érintett település egy 32 ezer fő lakosságú város Finnországban elhelyezkedő része – a város másik fele már Svédországban található, ami az illegális bevándorlók egyik első számú célpontja Európában.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 

Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.  

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. szeptembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”. 

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.