vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Nincs esélyük a spekulánsoknak

Az állami földek vásárlásával megerősíthetők a családi gazdaságok

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter bejelentette, hogy az állami földek egy részének értékesítéséről szóló terv elkészítésére kérte fel a kormány Fazekas Sándor földművelésügyi minisztert és a Nemzeti Földalapot. Mi az előterjesztés célja? Milyen áron és kiknek adnák el az állami földeket? Hogyan tudják távol tartani a spekulációs céllal vásárlókat? – ezekkel a kérdésekkel kerestük föl Dr. Bitay Márton államtitkárt.

 Most az állami földek vásárlásáról és persze a fideszes mutyikról szól a legújabban szervezett tiltakozás. Öntsük tiszta vizet a pohárba: mit tartalmaz a tervezet?

 – Már önmagában az is érdekes, hogy miért támadják ezt a programot, mert a meghirdetett 50 ezer helyrajzi számból 41 ezer tíz hektár alatti földterület. Mi azzal a probléma, hogy az állam azt mondja: 7,5 hektárt nem tart fenn magának, hanem lehetővé teszi, hogy a helyi gazdák licitáljanak rá? Különösen fájdalmas számomra, hogy a Kisgazda Polgári Egyesület koalíciós partnerként támadja azt az elképzelést, hogy a 10 hektár alatti birtoktesteket vásárlásra fölajánljuk a helyi kisgazdáknak. Akkor most térjünk rá a „mutyizás” vádjára. A földforgalmi törvény pontosan meghatározza, hogy ki vásárolhat földet: magyar állampolgár, természetes személy, helyben lakó földműves. Aki jogosult, az pedig licitálhat az adott földterületre. S aki a legtöbbet kínálja, azé lesz a föld. Három hektár felett nyílt árverésre kerül sor; a 3 hektárnál kisebb területeket pedig meghirdetjük, s a nemzeti földalapkezelő szervezet eladja, ha azokra megfelelő vételi ajánlatok érkeznek. Tehát semmilyen „mutyira” okot adó körülmény nincs. Az vásárol, aki a törvényeknek megfelel és a legtöbb pénzt kínálja az adott birtoktestért. Spekulánsok, befektetők, külföldiek kizárva. A befektetők egyébként sem tudnak vásárolni, hiszen nem földművesek, nem helyiek, ráadásul a hatályos szabályok szerint egy földművesnek maximum 300 hektár tulajdona lehet. Ők pedig nyilván már most kimerítették ezt a lehetőséget. Tehát ha például valakinek van 250 hektárja, akkor már csak 50 hektárt tud venni.

 Beépítettek-e biztosítékokat a spekulációs céllal vásárlók ellen?

 – Hogyne. A megvásárolható földekre 20 éves elidegenítési és terhelési tilalmat jegyeznek be, valamint az államnak visszavásárlási joga is lesz. Tehát azt senki sem tudja megtenni, hogy pénzt ad a helyi gazdának a földszerzésre, hogy a területet az illető rövid időn belül átírathassa rá.

 A családi gazdaságok annyira erősek, hogy képesek földvásárlásra?

 – Nem vezetünk statisztikát a családi gazdaságok vagyonállapotáról. A Magyar Fejlesztési Bank azt a feladatot kapta a kormánytól: olyan hitelkonstrukciót dolgozzon ki, hogy a 20 éves elidegenítési tilalmi jog alatt a vásárló vissza tudja fizetni a liciten kialakult végleges vételárat. Az állami visszavásárlási jog adja a bank számára a fedezetet. A terv szerint annak, aki a legtöbbet ajánlja a földterületért, a vételár 10 százalékát máris felveszi hitelbe és kifizeti, a többi 90 százalékot pedig az MFB meghitelezi 20 éves időtartamra. Úgy vélem, hogy ez a metódus inkább a tíz hektár feletti birtoktesteknél lesz jellemző.

 A parlagon heverő földeket szándékoznak kiárusítani?

 – Nem, ezeket a földeket jelentős részben most is a helyi gazdák művelik. A programban benne lesz minden állami szántóterület, beleértve azokat is, amelyeknek majd csak a jövőben jár le a haszonbérleti szerződése.

 Van olyan vélemény, hogy ez törvénymódosítás nélkül nem megy.

 – Egyetlenegy törvényt sem kell módosítani; az állami földek értékesítését, bérbeadását, tehát hasznosítását pontosan szabályozza a Nemzeti Földalapról és a földforgalomról szóló kétharmados törvény. Egyedül a Nemzeti Földalapról szóló 262/2010-es kormányrendeletet kell majd módosítani.

 Mikor indulnak az árverések?

 – Ősszel várhatóak az első árverések.

 Kik végzik el az értékbecslést?

 – A kikiáltási ár a helyben szokásos piaci ár 10 százalékkal magasabb összege lesz, erre jön még a licit. Ennek az az oka, hogy felelősen kell gazdálkodni az állami vagyonnal akkor is, ha kifejezetten a családi gazdaságok versenyképességének érdekében történik az értékesítés.

 Tehát véghezviszik a programot a tiltakozások ellenére is.

 –Természetesen.

 

Medveczky Attila