vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.18. 

Külföldi borok – Magyar szüret

Az olasz nagykövetség előtt tüntettek, pedig a spanyol boroktól jobban kell tartani

Az idei szőlőtermés mennyisége meghaladhatja a tavalyi szintet, ahogy a minőség is jobbnak ígérkezik idén. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsa (HNT) mint a szőlő- és borágazatban működő államilag elismert szakmaközi szervezet a 2015. évi szüret jegyében augusztus 4-én közzétette szőlőár prognózisát. Mitől ennyire optimisták? A szőlő jól bírja az aszályt? Mennyire fenyegeti a magyar termelőket az olcsó olasz bor? – kérdeztük Tornai Tamástól.

 2015-ben 58 540 hektár területre vetítve a várható szőlőtermés országosan megközelítőleg 4 400 000 mázsa lesz. Ez mennyiben tér el a tavalyitól?

 – Ez a 2014. évinél körülbelül 10%-kal magasabb mennyiséget jelent. Azóta újabb termésbecslés készült, ami még nagyobbra jelzi a mennyiséget. Viszont, szokásosan, a termésbecslésnél valamivel kevesebb a tényleges termés. Tehát nem járunk messze az igazságtól, ha a tavalyinál hozzávetőlegesen 10%-kal magasabb szőlőtermést várunk.

 Nemrég beszélgettem egy szőlősgazdával, aki azt mondta, szinte megégtek a bogyók. A nyári hőség mennyire tett kárt a szőlőkben?

 – Országos viszonylatban kiváló minőségűek a magyar szőlők. Nyilván vannak olyan területek, ahol a napsugárzás jobban érte a fürtöket. Ezt én is tapasztalom a saját somlói ültetvényemben. Négy hőhullám is érte a szőlőket, s itt nemcsak a hőmérsékletre, hanem az erős ultraibolya sugárzásra is gondolok, mert az égette meg a bogyókat, melyek így betöppedtek. A keletkezett repedések pedig könnyebben juttatják el a fertőzést a szemekbe, s botritiszes folyamat is elindulhat.

 A szőlő ilyen jól bírja az aszályt, vagy öntözik?

 – Sajnos Magyarországon nagyon kevés az öntözhető szőlőterület. Pedig a nagy intenzitású termeléshez szükség lenne rá. A szőlő jobban bírja az aszályt, hiszen a gyökere egészen mélyre hatol, és az ott tárolt csapadékból képes táplálkozni. Főleg azokon a borvidékeken jelentett problémát az aszály, ahol löszös termőtalajon déli kitettséggel telepítettek szőlőket. Alföldön, főleg a kunsági borvidéken a jégverés okozott jelentős károkat. Vannak olyan termelők, akiknek teljesen elpusztult a termésük, míg másoknál 10-30%-os kár keletkezett. Legalább 30%-os kárnak kell lenni ahhoz, hogy a termelő a kárenyhítési alapból, kárenyhítésben részesülhessen.

 Milyen felvásárlási árra számíthatnak a gazdák?

 – Az oltalom alatt álló eredetmegjelöléssel készült borok készítéséhez szükséges szőlő árát, nettó 100 forint/kilogrammra prognosztizáltuk. Az Irsai Olivér betakarítása lassan befejeződik; és információnk szerint 150 forint körüli lesz a nettó átlagára. A cserszegi fűszeres már nagyobb felületen, és eléggé koncentráltan termelt szőlő, de a felvásárlási ára várhatóan 10%-kal meghaladja az előző évit. További probléma, hogy a szerkezetátalakítás keretében, érthető okból, de esetenként nem megfelelő formában és mennyiségben telepítettek – elsősorban a kunsági borvidéken – nagy termőképességű, alacsonyabb művelési költségű Biancát, és bár van olyan hegyközség, ahol 250, van ahol 170-180, de sok helyen csak 100-130 mázsa, több helyen 100 q alatti hozamot várnak hektáronként. E szőlőfajta ára várhatóan nettó 70 forint lesz, azaz 100 q/ha hozam mellett is veszteségesen termelhető.

 De a bor ára mégis a kereskedelemben dől el.

 –Igen, pontosabban a kereskedőnél, a fogyasztó fejében dől el! Ebben nyilván befolyásolják korábbi tapasztalatai, a felé áradó információk és ne tagadjuk a pénztárcája adta lehetőségek is. Az alsó árszegmensben gyors a forgási sebesség, alacsonyabbak az árrések, azaz az árkülönbség a magasabb ár felé haladva egyre fokozódik. Számolni kell az áfával és az ehhez hozzátartozó tételekkel is. A borászati vállalkozásoknál az előállítási költség és az értékesítési ár között gyakran csak néhány forintos eltérés van. A kereskedelmi vállalkozásoknál, az alsó árszegmensben ez körülbelül 15%, így a jövedelemfedezet literenként 30-40 forint. Tudni kell, hogy Magyarországon a megtermelt szőlők kétharmadát nem a szőlőtermelő dolgozza fel. A borászati vállalkozások többsége csak bor előállításával foglalkozik. Bár vannak olyan jelentős mértékű vállalkozások is, ahol a borkészítés mellett szőlőtermelést is folytatnak. Ezek a vállalkozások, jelentős kiterjedésű, nagy hatékonyságú ültetvényeiken elért fajlagos költségüket tekintik fizetendő vételárnak, ami a kisebb termelőknek hideg vízre sem elég.A termékpályán a harmadik fontos szereplő a kereskedő. Az alsó árszegmens esetében a borászatok a bort nagy tételben közvetlenül a kiskereskedőkhöz szállítják. A Hegyközségek Nemzeti Tanácsának mint szakmaközi szervezetnek terveznie és támogatnia kell a szereplők közti együttműködést. Létre kell hoznia olyan megállapodásokat, amelyek biztosítják a tisztességes belső jövedelemmegosztást, ami az ismétlődő termelési folyamat fenntartásának leghatékonyabb eszköze, mondhatnám feltétele. A valódi verseny viszont a boltban dől el, amikor a vásárló leveszi a polcról a bort. Ez függ a vásárló anyagi lehetőségeitől, és a marketingtől is. Ha Magyarországon termelt szőlőből készült magyar borról van szó, akkor az a kérdés, hogy az abból származó összeg, amit a vásárló árban elfogad, az egyes jövedelembirtokosok – az állam, a kereskedők, a borászati vállalkozások, a szőlőtermelők – közt milyen módon oszlik meg. Természetesen szükséges a szereplők közti megállapodások gondozása, amelynek intézménye a szakmaközi szervezet. Lényeges elem a megegyezésre irányuló szándék, ahogy az is, hogy a résztvevő csoportok az adott megállapodást saját köreiken belül képesek-e érvényesíteni.

 Augusztus közepén tüntetést szerveztek a budapesti olasz nagykövetség elé az alföldi szőlőtermelők a Magyarországra áramló olcsó olasz borok miatt. Kizárt dolognak tartják, hogy ilyen alacsony áron valódi bort lehessen előállítani. A legnagyobb baj, hogy ellehetetlenülnek a hazai termelők. Ön hogy látja?

 – Azzal természetesen egyetértek, hogy egy árszint alatt erősen megkérdőjelezhető, hogy az mennyiben fedezi a költségeket, illetve a valódi borok előállítását? Időnként azt gyanítom nincs az árban teljes költségfedezet. Figyelembe kell venni, hogy Olaszországban hatalmas szerveződések állítanak elő nagy mennyiségben borokat. Az olasz termelés tizennyolcszorosa a magyarénak. Az olasz export átlagár 2,6 euró/liter. Amiről a tüntetők beszélnek, az 0,4 euró/liter, tehát az értékesítési átlagáruk 15%-áért adják el a legalsó árszegmensbe tartozó borokat. Gyanítom, így szabadulnak meg a feleslegüktől.

A tüntetés ütemezése viszont szerintem hibás, mert az olasz hatóságok éppen most, azért lépnek föl igen keményen, hogy ne „árassza el” a boltjaikat az olcsó spanyol bor, így a náluk megjelenő felesleg egyre kevesebb lesz, viszont a spanyol borfelesleg keresi majd a helyét. A magyar termelőknek tehát jobban kell majd tartani a spanyol, mint az olasz boroktól.

 Ezen a tüntetésen önt lemondásra szólította fel a Szőlőtermelők Érdekvédelmi Szövetsége, mert nem tett semmit a magyar szőlőtermelők védelméért.

 –Ha igaz lenne, talán még büszke is lehetnék a személyemmel kapcsolatos kritikákra, mert az olyan hatalmú HNT-elnököt feltételez, aki az import és a szőlőértékesítés összes problémáját egy személyben orvosolni tudja. A HNT-nek testületi döntések alapján kell összhangot teremteni az ágazat szereplői között. Nem emlékszem olyan javaslatra, előterjesztésre a szőlőtermelőket illetően, amelyet elutasítottunk volna. A HNT szakmaközi szervezetként szerintem minden korábbinál többet tett az ágazat belső stabilitásának megőrzéséért. Tudjuk, amikor árprognózist, vagy termésbecslést készítünk, befolyásoljuk a piacot. A szakmai apparátusunk által készített tervezetet eljuttattuk az összes küldöttnek. Először a Szőlészeti Szekció a borvidéki szőlész küldöttek, tárgyalták meg az árszintekre vonatkozó tanulmányt. Emellett a HNT erőteljesen figyelmeztette a jelentős felvásárolókat arra, hogy vannak lehetőségeink a minőség védelmében. Azt is közöltük velük: tisztességtelennek tartjuk, ha az alacsony árszintű importra hivatkoznak a szőlő felvásárlási árának kialakításakor, mert nem azonos értékek összehasonlítása nem lehetséges. Azt is ki kell emelni, hogy a HNT volt az, amelyik az ellenőrzési díjjal erősen korlátozta a minőségi előírások megkerülését, így megnehezítette az alacsony minőségű borok behozatalát. A megerősített kontroll miatt az import borok mennyisége drasztikusan csökkent. 2015-re az import bor mennyisége 250 ezer hektoliterre tehető. Amikor nem egészen két évvel ezelőtt a HNT jelenlegi vezetése felállt, akkor e mennyiség 760 ezer hektoliter volt. Szakmaközi szervezetünk számos egyéb javaslatot tett. Ezek közül néhány: az eredetigazolás kiadásának 90 napra meghosszabbított határideje, a származási igazolás nélküli tételek elkülönített tárolásának előírása. Egy javaslatuk tartalmazta, hogy a beérkező szállítmányokról két nappal korábban információt kapjon a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal, és hogy gyanú esetén megtilthassa a szállítójárműből a bor lefejtését. Érdekes, hogy a tüntetés egyik fő szervezője nemrég elismeréssel szólt a HNT, benne az elnök szerepéről, majd a sajtóanyagban ezzel ellentétes követelést szerepeltetnek. Szívesen tárgyalnék a tüntetők vezetőivel. Ismerem a követeléseiket, amelyek egy részét már keletkezésük előtt megoldottunk, egyesek orvoslása folyamatban van, míg a petíció néhány pontja alapvetően uniós szabályozásba ütközik vagy hatástalan. Azt javaslom, hogy dolgozzunk együtt, szívesen látjuk őket a HNT által működtetett szakmaközi tanácsban, ahol a többi szakmai szervezet képviselőivel is megismerkedhetnek, együttes tevékenységünk pedig remélhetőleg jó hatással lesz szőlő- és borgazdaságunk fejlődésére.

 

Medveczky Attila