vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.25. 

2001. Szeptember 11., az emlékezetes dátum

Új európai politika körvonalai rajzolódnak Amerikában azóta, hogy Washingtonban rossz néven vették, az európaiak ímmel-ámmal adott támogatását a 2001. szeptember 11-ét követő afganisztáni és iraki hadjárataikban. A NATO-n belül Németország, Franciaország, Belgium és Luxemburg a beavatkozás támogatása ellen szavazott, a többiek pedig csak jelképes erőket küldtek Irakba, és csak a britek vettek részt komoly kontingenssel a háborúban.

Az új amerikai Európa-politika lényege mindezek miatt az a terv, hogy a németek és a franciák közé minél több éket verjenek, szétrobbantva ezzel a jelenlegi EU-motort. A német–orosz közeledés meghiúsítására az elemzés szerint Washington minden elképzelhető módszert megfontol majd, s ebben főszerepet szán Nagy-Britanniának, mely segítségével e manőverekbe bevonható lehet Svédország, Dánia és Hollandia is.

Az amerikaiak az erősödő Törökországra is nagyon figyelnek, és támogatni kívánják, mivel az oroszok Fekete-tengeri szupremáciájának ellensúlyát látják benne, továbbá a törökökkel való érdekazonosságot vélnek fölfedezni a Törökországot a Kaukázus felől fenyegető veszélyek kapcsán. Ezen túlmenően a törökök iránti barátságosság javítja az amerikaiak balkáni, közép-ázsiai, iráni fellépési lehetőségeit, illetve elősegíti az arab térségbeli jelenlétüket. Mára valósággá vált az a korábbi utópisztikusnak tűnő gondolatmenet, mely szerint Amerika előbb-utóbb ki fog egyezni Iránnal, mivel Washington megelégelte az úgynevezett terror-csapdát (terror-trap), amibe Izrael időről időre belerángatja.

Az USA még inkább igyekszik majd magának megnyerni a periféria-országokat, például Dániát, mely Moszkva számára az Atlanti-óceán kapuja, az amerikaiak számára ellenben a Balti-tenger bejárata. Norvégiával külön számol a washingtoni stratégia, ennek oka egyrészt mivel közelebb áll a britekhez, mint a többi európai államhoz, ezért alkalmas lehet amerikai támaszpontok létesítésére, másrészt a norvég olajipar jelentősége sem elhanyagolható Washington számára.   

 

czyla