vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.25. 

Recsk volt a gyötrelmesebb

Dálnoki Miklós Lajos és Gábori György véleménye, akik Dachauban és Recsken is voltak

Vitéz Krasznay Béla nyugalmazott honvéd ezredes, a Recski Szövetség országos elnöke nyitotta meg a haláltábor évfordulós megemlékezését.

Köszöntötte a megjelenteket, külön a fiatalokat, és mindenkit emlékeztetett a borzalomra, ami megesett, de hosszú évtizedekig még beszélni sem lehetett róla. Az ÁVH 1950 nyarán nyitott kényszermunkatáborába ítélet nélkül elhurcolt internáltak, akik közül széles e világban mindössze tizenegyen élnek, négyen itt vannak. Ők azok, akiknek az ávósok odavethették: magukkal nem kell elszámolni. A megsemmisítő táborba a rendszer ellenségeit egyre nagyobb számban szállították.

A haláltábor túlélői 1988-ban megalapították a Recski Szövetséget, hogy soha ne legyen többé Recsk, hogy a fiatalok lássák, hova jut az az ország, amelynek irányítása idegenszívű emberek kezébe kerül. A Recski Szövetség nemcsak azokból áll, akik Recsken raboskodtak, kegyeletből a volt kitelepítettek hozzátartozói is beléptek a szövetségbe, mely felvállalta más üldözöttek érdekképviseletét is. Recsken évről évre emlékülést tartunk, és fejet hajtunk az áldozatok előtt. A szövetség elnöke, vitéz Krasznay Béla beszámolt az emlékpark életében várható nagy változásokról: arról az országgyűlési határozatról, mely minden középiskolás diáknak előírja: kötelező foglalkozás keretében el kell jutnia a recski emlékhelyre. A kormányzat segítséget nyújt a hajdani tábor helyén egy olyan infrastrukturális beruházáshoz, mely megkönnyíti a táborhoz való eljutást, illetve olyan létesítmények, épületek kialakításához, amelyekben a kornak megfelelő műszaki berendezések segítségével bemutatják a rendszer módszereit: a kényszermunkatáborban alkalmazott erőszakot, jogfosztást, emberiesség ellen elkövetett bűnöket. Az előkészületi munkák már elkezdődtek.

 ***

Vitéz Krasznay Béla után Dr. Boross Péter miniszterelnök, a Szabadságharcosokért Közalapítvány elnöke emelkedett szólásra:

„Tisztelet azoknak, akik e tábor szenvedő lakói voltak, s e tábor minden kínkeservét vállalták. Sokan meghaltak már közülük, de emlékük figyelmezteti az utókort. Az emlékezés és a tisztelgés mellett lényeges a tanulságok levonása. A miértre való magyarázat. Nem azért hozták létre ezt a tábort, mert kövekre volt szükség. A hatalom tombolása, szélsőséges gyűlölködése, és a félelme miatt azoktól, akik lelkükben olyan érzéseket hordoztak, hogy magyarok, hívő keresztények, miatt döntöttek a tábor létrehozásáról. (…) Az ’50-es években nagyon sokszor hallhattuk, hogy ezt Amerika már nem tűrheti. Zengzetes, nemes ígéretek hangzottak el a Szabad Európa Rádióból. Mi viszont nem tudtuk, hogy az a nagyhatalom, az USA mennyire fertőzött. (…) A helyes történelemszemlélet egy históriás nép számára nélkülözhetetlen. Történelmünk dicsőségek és tragédiák, sikertelen, hősies, de lélekben mégis győztes elbukások sora. Eleink hont foglaltak számunkra, és akármilyen megpróbáltatások érték, valamilyen módon, csonkítva bár, de megtartották az utókornak az országot. A megtartók közé tartoznak a recski tábor lakói is. (…) Hamis próféciákkal van teli az éter. Olyan befolyásolási módokat alkalmaznak, melyek nem felelnek meg annak, amit feladatként a haza és a magyarság megőrzése érdekében teljesítenünk kell. Feleljünk meg elődeink várakozásának. Egységesen lépjünk föl a haza védelmében, s ha a külső erők másként képzelik el ennek az országnak a viszonyait, akár személyi összetételeit, akkor álljunk ki bátran, mert ez a föld a miénk, ki nem árusítható, nem adható el. A táborlakókra emlékezve gondoljunk arra, hogy magyarságunk érdekében érdemes áldozatot vállalni, mert az utókor megérti az üzenetet. Ezért minél szélesebb körben és egyértelműen fogalmazzuk meg a jelen feladatait. Értékelnünk kell azokat a vezetőket, akik ma küzdenek nemzetünkért. A világban, s a hazánkban zajló drámai események éberségre intenek minden felelős politikust és közszereplőt. Isten áldja meg az itt raboskodók emlékét!

Él magyar – áll Buda még!”  

***

A Közalapítvány elnökének elkötelezett, erőteljes mondatai után zenei betét következett: Nagy Csaba tárogatóművész mesterien szólaltatta meg hangszerét. Mozart Ave verum corpus c. művét és a Zúgj hullám spirituálét a Mátrai Visszhangok vegyes kar adta elő Vajk Zsuzsanna karnagy vezetésével, Vajda Gergő zongorakíséretével. A kiegyenlített, kulturált, szárnyalóan erőteljes vegyes kari hangzás, a dallamformálás, a dinamikai gazdagság örömet okozott az összegyűlteknek.

A kicsiny, észak-mátrai községben valóságos ékszerdobozként díszeleg az a barakk-kápolna, amelyet a kommunizmus idején meghurcolt katolikus pap, a tavaly Magyar Örökség-díjjal kitüntetett Kuklay Antal atya építtetett a helyi közösségi udvar területén. Az engesztelő szentmisét Kuklay Antal közösen celebrálta Hofher József jezsuita atyával. Kuklay Antal szentbeszédében kiemelte, hogy idén különleges zászlókkal díszítették fel a barakk-kápolnát, valamint a plébánia épületét, mégpedig olyan zászlókkal, amelyek az emléknaphoz kapcsolódó jelentéstartalommal bírnak. Fontos, hogy kegyelettel megőrizzük mindazoknak az emlékét, akiket maga alá temetett a recski pokol. Antal atya elmondta, hogy egyetlen rab szenvedése, áldozata sem volt hiábavaló, mert Istennél az emberi szenvedésnek különleges értéke van, így az nem enyészik el a semmiben.

A szentáldozás után Hofher József is szólt. Kiemelte, hogy a megbocsátás a keresztény ember értékrendje szerint a saját lélek megnyugvása miatt is lényeges. Azonban azt is hozzátette, hogy kötelességünk szembenézni a múlttal, és figyelmeztetni égbekiáltó bűneikre azok elkövetőit. Ugyanígy fontos az igazság kimondása, ami sohasem késő, és soha nem maradhat el. Az elkövetett bűnök megbocsátása pedig nem jelenti azt, hogy utólag felmentjük azt a rendszert, amelyben ezek a bűnök megfoganhattak.          

 

P.G.–M.A.–K.A.