vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.30. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVII. évfolyamának 40.száma!

A tartalomból:

Szíria a kulcskérdés (címlapon)

Putyin kizártnak nevezte, hogy országa szárazföldi harcoló alakulatokat küldjön az Iszlám Állam ellen vívott harcokba. Sajtóértekezletén az orosz vezető ismét bírálta Obamát és Francois Hollande francia elnököt, akik újra és újra Bassár el-Aszad hatalomból való eltávolítását szorgalmazzák. Mint mondta, ők nem szíriai állampolgárok, ezért nem kell beavatkozniuk egy másik ország vezetőinek kiválasztásába. A másfél órás, csúcsszintű találkozóról amerikai részről csak Obama elnök kíséretének egy tagja nyilatkozott a sajtónak. Közlése szerint Obama és az orosz elnök megállapodtak, hogy utasítják katonai vezetőiket, folytassanak tárgyalásokat, elkerülendő a konfliktusokat a Szíria légterében végrehajtott esetleges műveletek során.

 Csurka István: VÉGÁLLOMÁS? (2.oldal)

Ezen, a minden kisebb és nagyobb európai országra érvényes terven belül Magyarország különlegesen fontos, speciális célok és távlatok szempontjából nézve. A magyar medence elsőrendű települési terület, és ugyanígy fontos, szükséges a megtört, öregedő magyar nép is a maga herélt türelmességével. De ezt már sokszor elmondtuk, érdekesebb arra rávilágítanunk, ha már Lámpás Programról beszélünk, hogy volt idő, mikor az európai keresztény népek szaporodtak és áradtak szét a világba. Lesz idő, mikor kiderül: a cionizmus nem az örökkévalóságnak készült.

 A médiaimperializmus csődje (3.oldal)

A médiaimperializmus hazai gyakornokai most először tapasztalják, hogy milyen gyenge hatásfokkal működnek. Főhet a fejük, mert míg a hosszúnak tűnő és véres huszadik század végére a globális erők a média közreműködésével több európai nemzetet fosztottak meg korábbi kulturális identitásától, hatalmuk megtorpanni látszik. Mintha a közép-európai ember ébredezne mély álmából, és ha isten is úgy akarja, mégsem válik a globális médiával szövetséges politikai erők játékszerévé.

Európát, illetve a kereszténységen és a görög–római kultúrán alapuló európai hagyományokat védik ma a magyarok azzal, hogy megpróbálják megállítani az Európába irányuló menekülthullámot – hangzott el azon a szimpátiatüntetésen, amelyet több cseh civil szervezet tartott közösen hétfőn délután Prágában a magyar kormány migrációs ügyben tanúsított politikájának támogatására.

 A globális pórázon tartott újságírók és informátoraik (3.oldal)

Az újságírók presztízse igen alacsony, tájékoztatják – kizárólag jobboldali kormányok regnálása idején – némely közvélemény-kutatók a nagyérdeműt, hozzátéve, hogy az ő megítélésüknél csak az ügyvédeké és a politikusoké rosszabb.

A vicces az a dologban, hogy a kormánnyal nem szimpatizáló újságírók arra hivatkoznak, hogy nagyon magas pozíciójú informátoraiktól szerzik ismereteiket arról, hogy az a kormány, amely kétszer kétharmadot szerzett, győzelme pillanatától permanens válságban van.

Fent említetteknek véleményformáló hatása elsősorban azokban az ügyekben lehet, amelyekről a közönség nem rendelkezik közvetlen tapasztalatokkal. Ilyenek a pletykaként terjedő hazug történetek, amelyek szinte megtöltik a mai médiateret. Ezért azután az álmoskönyv szerint sem szerencsés, ha egy, az interneten frissen induló, kormányközeliként jegyzett médium főszerkesztőjére hivatkozhatnak (cáfolat sehol), aki szerint van magasrangú kormánytag vagy tisztviselő, aki (maga személyesen vagy szűkebb környezete) ipari méretekben szivárogtat a nemzettel ellenséges sajtónak.

 Az EB bírálja Németországot (4.oldal)

Az EB kifogásai rávilágítanak arra, hogy a menekülthullám rendkívüli mértékben megterheli a német hatóságokat. Az Európai Bizottság (EB) bírálja Németországot, amiért nem gondoskodik az elutasított menedékkérők távozásáról rendelkező határozatok következetes végrehajtásáról – írta a Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (FAS) című vasárnapi német lap. A FAS a bizottságnak a berlini vezetéshez megküldött úgynevezett adminisztratív leveleire hivatkozva azt írta, hogy Brüsszel magyarázatot vár arra, miként történhetett az, hogy 2014-ben 128 ezer ember volt Németországban tartózkodási jogcím nélkül, a hatóságok azonban közülük csupán 34 ezret szólítottak fel a távozásra, és ennek mindössze 22 ezren tettek eleget.

 Az emigráció szellemi öröksége

A magyarországiakat tájékoztassuk a száműzetés mindennapjairól! (5.oldal)

Potápi Árpád János: kutatói tevékenységgel bővül a diaszpóra magyarsága könyvtári emlékeinek, hagyatékainak összegyűjtését célzó Mikes Kelemen-program. A kutatók feladata a magyar szervezetek és jeles személyek körében „oral history” (életútinterjú) készítése is.

 Märle Tamás: Pakisztáni lesz a háziorvosunk? (5.oldal)

Nemrég beszélgettem valakivel, aki azt mondta, hogy bár visszás neki azok álláspontja, akik keblükre ölelnének minden bevándorlót, be kell látni, hogy némelyikükre szükségünk lesz. Egyre több a hiányszakma – mesélte – alig lehet szakácsot találni normális áron, az orvosokról meg nem is beszélve. Hasonló gondokkal küzdött Anglia is úgy 15-20 éve, majd megoldották a helyzetet a kelet-európai és ázsiai háziorvosok. Eleinte komoly társadalmi feszültséget okozott a kérdés, különösen az idősebbek viszolyogtak az angolul kevésbé beszélő orvosoktól, de aztán szépen mindenki megszokta.

 A színvonalas felsőoktatás rangot ad a városnak

A Zalaegerszegen végzett mérnökök azonnal elhelyezkedtek (6.oldal)

A Pannon Egyetem rektora és szenátusa – az intézmény Gazdaságtudományi Karának szeptemberi tanévnyitóján – Pannónia Felsőoktatásáért Díjat adományozott Zalaegerszeg polgármesterének a felsőoktatás megújításában és fejlesztésében végzett kiemelkedő tevékenysége elismeréséül. A díj kapcsán kérdeztük a zalai megyeszékhely első emberét.

 Az egészségügy válságágazattá vált

Újra növekszik a kórházak adóssága (6.oldal)

A hazainál többszörös bérekért jobb munkakörülmények közé hívják a magyar egészségügyi dolgozókat. Ebben a piaci versenyben kéne helytállnunk, de a magyar bérek ezt nem teszik lehetővé – mondta Dr. Velkey György, a Magyar Kórházszövetség elnöke, akivel a vidéki kórházak felújításáról és a működésfinanszírozásról is beszélgettünk.

 A cég igazi értéke a dolgozó

A válság idején is fejlesztettünk, hogy visszavehessük alkalmazottainkat (7.oldal)

A Ferzol Kft. jó példája annak, hogyan képes egy családi vállalkozás negyed évszázad alatt kitartással és szorgalommal térsége egyik meghatározó, sikeres cégévé fejlődni – jelentette ki Marczinkó Zoltán István a Nemzetgazdasági Minisztérium helyettes államtitkára a társaság szeptemberi csarnokavató ünnepségén Tápiószőlősön. A kft. ügyvezető igazgatója arra a legbüszkébb, hogy folyamatosan egyre több családnak tudtak megélhetést biztosítani.

 Ők nem háborús menekültek

A horvát kormány intézkedése a fejetlenség iskolapéldája (8.oldal)

A magyarországi közvélemény mindeddig úgy tekintett Horvátországra, hogy ott sérülnek a legkevésbé a kisebbségek jogai, és sokáig nem is volt probléma a kétoldalú kapcsolatokkal. Most pedig regisztráció nélkül rázúdítanák a bevándorlókat Magyarországra – közölte Jankovics Róbert, a HMDK ügyvezető elnöke, majd hozzátette: amikor háború dúlt a horvátok és a szerbek között valóban lehetett látni menekülteket, akiket Magyarország befogadott. Akiket most látunk, azok nem menekültek

 Kampány az orosz piac megőrzése érdekében

Meg kell erősítenünk a szakképzést, mivel az ágazatban kevés a magasan kvalifikált munkaerő (9.oldal)

Ruszinkó Ádám helyettes államtitkár megkeresésünkre közölte, hogy az orosz turisták száma az orosz–ukrán válság kitörése óta számottevően csökkent egész Európában, így Magyarországon is, aminek különösen a hévízi turizmusra van negatív hatása.

 Szűcs Balázs atya: Hiúság (13.oldal)

Az Ördög ügyvédje című filmben a rendező a kísértő szájába adja a következő mondatot: „Kedvenc bűnöm a hiúság!” Miért? Bennünk van az az alapvető vágy, hogy legyen olyan területe az életünknek, ahol egyre jobbak vagyunk napról napra. Ha ez sikerül, akkor ehhez hozzákapcsolódik értékességünk tudata, a céltudatosság és az az elszántság, ami szükséges céljaink eléréséhez. De számtalanszor találkozunk azzal az érzéssel is, hogy ha lehet, akkor érjük el úgy céljainkat, hogy minél kevesebbet teszünk érte. Pontosan látjuk, hogy mekkora energiabefektetésre lenne szükség, de igyekszünk ezt itt is, ott is megspórolni.

 Kéj, szerelem, halál

Puccini: Tosca – Miskolci Nemzeti Színház (14.oldal)

A Miskolci Nemzeti Színházban szeptember 25-én a Toscát Keselyák Gergely rendezésében néztük meg. A Liszt-díjas, és Érdemes Művész címmel kitüntetett karmesternek, aki már több darabot is színpadra állított, legnagyobb érdeme, hogy úgy rendez „modernül”, hogy közben nem tesz erőszakot a zenén. Annak ellenére, hogy a színpad teli van statisztával, akiket úgy mozgat a rendező, hogy nem tereli el a figyelmet a melódiákról. Nem állítom azt, hogy Keselyák koncepciójának összes elemével egyetértek, de azt igen, hogy a jó rendezők közt van a helye.

 Csorja Gergely: A világ beteg embere (19.oldal)

Ha I Miklós élne, ma valószínűleg az Európai Uniót nevezné beteg embernek. Az 500 milliós Európai Unió ugyanis megingott attól, amit a 78 milliós Törökország meg sem érzett: néhány millió menekülttől. Európa annyira rossz politikai és ezen keresztül államigazgatási helyzetben van, hogy képtelen megbirkózni a bevándorlás nehézségeivel. Az Unió impotenciája lelki és testi okokra egyaránt visszavezethető. A lelki zavarokat a két nagy európai háború elvesztése indította el. Lényegében az első és a második világháborút is Amerika nyerte meg.

 

Keresse a heti Magyar Fórumot csütörtöktől az újságárusoknál. Előfizetéssel kapcsolatos információ: +36-30-7545-017, info@magyarforum.hu

 

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

 Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

 Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. A fiatalságot is bevonnánk a programokba: a középiskolások számára novellapályázatot hirdetünk. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

 Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2015. szeptembere

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”. 

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.