vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.25. 

Emelkedik a betegágy mellett dolgozók jövedelme

Javultak az ápolási és a gazdasági működés feltételei

Kiemelten fontos, hogy az ország teljesítőképessége szerint javítsa az egészségügyi ágazatban dolgozók élet- és munkakörülményeit. Ezért már július 1-jén megszüntették az egészségügyi dolgozók mozgóbér befagyasztását. Miért döntöttek annak idején a bérbefagyasztásról? Mekkora összeg áll rendelkezésre a jövedelememelés végrehajtásához? Hogyan tudják kiegyenlíteni a régiós különbségeket? Aki válaszol: Dr. Mészáros János helyettes államtitkár.

 Mit jelent az, hogy beépülnek a mozgóbérelemek az egészségügyi dolgozók alapbérébe? S mit értsünk mozgóbérelemek alatt?

 – Az egészségügyi ellátó rendszerben folyamatosan, az év 365 napján biztosítani kell a betegellátást. A normál munkarenden túl számos olyan munkaidő terület létezik, amelyek ellátását pluszjuttatással kell ellentételezni. Gondolhatunk a készenléti, az ügyeleti díjra, műszak- és a veszélyességi munkaköröket érintő pótlékokra. Az egészségügyön belül ez azt jelenti, hogy a közalkalmazotti jogállás alapján a bértábla határozza meg a béreket. A béreket az adott munkakörben eltöltött évek, és a végzettség szerint kalkulálták ki. Ez az alapbér egészül ki a felsorolt, úgynevezett mozgóbérelemekkel.

 Korábban miért volt szükség a mozgóbér befagyasztására?

 – Azért, mert amikor rendelkezésre állt 2012-ben és 2013-as évben a béremelés összege, akkor arra már nem volt lehetőség, hogy ezeknek, az úgynevezett alapbérhez kötött, de mozgóbérelemként a fizetési szalagon megjelenő komponenseknek az emelkedését is beépítsék a bérekbe. Ezt a pénzügyi korlátot idén július 1-jével sikerült feloldani, amelyre a kormány 2015-ben 5,3 milliárd forintot biztosított, 2016-ban pedig 12,8 milliárd forint áll rendelkezésre a költségvetésben a bérelemek kifizetésére. Mindez nagyságrendileg 43 000 betegágy mellett dolgozó egészségügyi szakdolgozót és 18 000 betegágy mellett dolgozó orvost érint.

 Mennyivel lehet így magasabb egy orvos havi jövedelme?

 – A bértábla szerinti besorolás is meghatározza az ehhez kötött mozgóbérelemek összegét. A mozgóbérelemek alapbérhez történő igazításával az érintett szakdolgozók jövedelme átlagosan bruttó 5-15 ezer, az érintett orvosoké bruttó 20-25 ezer forinttal lehet magasabb.

 Mikor kerül sor a bérkiegészítésre?

 – Tudni kell, hogy az eltérő intézményi gyakorlat miatt a mozgóbérek rögzítésének és elszámolásának gyakorlata is különböző lehet. Éppen ezért a végrehajtás zökkenőmentes biztosítása és az esetleges félreértések elkerülése érdekében az Egészségügyért Felelős Államtitkárság, a Magyar Államkincstár és a szakmai szervezetek megállapodtak abban, hogy a bérkiegészítés teljes körűen első alkalommal szeptemberben kerül kifizetésre a július 1-jét követő túlmunkára vonatkozó elszámolások tekintetében.

 Jól tudjuk, hogy Magyarország egyes régióiban az ápolók, orvosok eltérő feltételek mellett végzik munkájukat. Hogyan tudják kiegyenlíteni ezeket a különbségeket?

 – 2007 és 2013 között az ágazatban nagyon komoly fejlesztések zajlottak csaknem 500 milliárd forint értékben. Az egészségügyi infrastruktúra területén több mint 300 milliárd forintos fejlesztést valósítottak meg. Az előző uniós ciklus kifutási ideje a 2014–2015-ös évet is érinti, így egyes fejlesztések befejezésére és pénzügyi elszámolására év végéig sor kerül. Nagy eredménynek tartjuk, hogy az elmúlt években az uniós forrásoknak köszönhetően több pénzt sikerült az egészségügyi intézmények fejlesztésére fordítani, mint az azt megelőző két évtized alatt. Bízunk benne, hogy a beruházásoknak köszönhetően rövidesen kiegyenlítődnek a régiós különbségek.

 2015 végére már egyforma körülmények közt végzi el feladatát egy fővárosi és egy nyírségi kórház dolgozója?

 – Ezt nem lehet kategorikusan kijelenteni. A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program az EU forrásait felhasználva elsősorban a leszakadó és hátrányos régiókat támogatja. A közép-magyarországi régió Budapestet és Pest megyét foglalja magában, ami nem tartozik ebbe a kategóriába. Tehát a lemaradó régiók esélyeit lehetett ezekkel a forrásokkal növelni. S ezen források felhasználásával korszerűbbé váltak mind az orvosszakmai, mind az ápolási, mind a gazdasági működés feltételei. A közép-magyarországi régiót sem kerülték el az egészségügyi hiánypótló infrastrukturális beruházások, melyeket főleg hazai forrásból valósítottak meg (hibrid műtő, onkológia, tüdőtranszplantáció), azokban az intézményekben, melyek az ország minden pontjáról fogadnak betegeket.

 

Medveczky Attila