vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.25. 

Menekülthelyzet – turizmus

Budapest változatlanul olyan biztonságos, mint amilyen egy évvel ezelőtt

Az illegális bevándorlók miatt mennyi turista mondja le magyarországi látogatását? – kérdeztük a Magyar Utazási Irodák Szövetsége elnökét, aki kihangsúlyozta: hazánkban semmi sem veszélyezteti a külföldi turistákat.

 A külföldi turisták érdeklődnek a szövetség tagjaitól a magyarországi menekültügyi krízissel kapcsolatban?  

– Mivel figyelik a nyugati hírcsatornákat, így érdeklődnek is a külföldi turisták a Magyarországi helyzetről. Közöljük velük, hogy Budapest változatlanul biztonságos, és ugyanúgy szeretettel várjuk őket, mint néhány héttel vagy néhány évvel ezelőtt. Azt is kihangsúlyozzuk, hogy amit ők látnak a tévécsatornákban, azok erősen lokalizált pontokra vonatkoznak. Egyedül a közlekedésben lehetnek, vagy voltak fennakadások korábban a nyugati irányú vonatközlekedés szüneteltetése miatt. A magyar utazási irodák ezért többször segítették vendégeiket, vagy a partnerirodákat abban, hogy miként szállíthatják hozzánk például bármelyik osztrák, vagy német városból a turistákat. Buszokat küldtünk a csoportokért, és éppen annál az irodánál, ahol dolgozom, most indul két buszunk Münchenből, mert nem mertek a turisták a vonatközlekedésre támaszkodni. S bár az már megindult, mégis a biztosabb utat választják. Tehát érkeznek aggódó kérdések a külföldi partnerirodáktól a budapesti helyzettel kapcsolatban, de igyekszünk megnyugtató választ adni.

 A Keletei pályaudvarnál a bevándorlók tüntettek, és nagyon sok szemetet hagytak maguk után. Ezért a pályaudvar környékén lévő szállodákból többen kijelentkeztek?

 – Kijelentkezésekről semmiféleképpen sem számolhatunk be. Közöltük a fővárosba látogatókkal, hogy nyugodtan megszállhatnak a Keleti pályaudvar környéki hotelekben. Onnan a turista úgy tud lesétálni a Belváros felé, hogy semmi sem zavarja a biztonságát.

 Egyáltalán, az illegális bevándorlás miatt a turisták lemondták-e magyarországi látogatásukat? Mert egyes lapokban azt írják, hogy sorra mondják le látogatásaikat a menekültügyi helyzet miatt.

 – Írtak tömeges lemondásokról is, amit abszolút nem tapasztalunk. Arra volt példa, hogy egyesek elhalasztották az útjukat, ahogy arra is, hogy egy adott csoport a tervezett létszámnál kevesebb fővel érkezett, de semmiképpen sem beszélhetünk jelentős számokról. Hasonló helyzetek, lemondások bármikor máskor is gyakran előfordulnak. Mi nyilván mindent elkövetünk annak érdekében, hogy a Magyarországra utazni szándékozók hiteles tájékoztatást kapjanak a valós helyzetről. Ruszinkó Ádám turizmusért felelős helyettes államtitkárral és Faragó Péterrel, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatójával közösen tartottunk sajtótájékoztatót, s ott is elhangzott, hogy Magyarország továbbra is biztonságos turisztikai célpont, és a turisztikai látványosságok távol esnek a menekültválság helyszíneitől. A hazai turisztikai forgalom békében, jó hangulatban zajlik, a turisztikai célpontoknál semmilyen feszült helyzet nem alakult ki. Emellett kiadtak egy angol és magyar nyelvű közleményt, mely szintén arról biztosítja a külföldi állampolgárokat, hogy semmilyen atrocitástól nem kell tartaniuk.

 Budapesten a főszezon éppen az őszeleji időszak. Az irodákhoz az előző évekhez képest kevesebb, vagy több foglalás érkezett?

 – Pontos számot nem tudok mondani, de biztos, hogy nem érkeznek kevesebben a fővárosba, mint tavaly, sőt az utóbbi hónapok mutatói alapján nagy valószínűséggel többen fognak érkezni, mint tavaly. Valóban a szeptember a legerősebb hónap különösen a városlátogatás szempontjából, s így elég gyakoriak az úgynevezett city breakek nemcsak Budapesten, hanem a környező országokban is. A nyári turisztikai adatokból arra következtethetünk, hogy számíthatunk a jó folytatásra, így ősszel, és talán egészen télig, biztosan sokan látogatnak Budapestre.

 

Medveczky Attila