vissza a főoldalra

 

 

 2015.09.25. 

Az önellátás felé

Családok százai jutnak kiszámítható jövedelemhez

Komló Város Önkormányzata 2011-ben, 2012-ben és 2013-ban is eredményesen pályázott szociális földprogramok megvalósításának támogatására. Polics József polgármestert a megtermelt áruk értékesítéséről, a program bővítéséről, a szociális bolt fejlesztéséről faggattuk.

 A projektek keretében állattenyésztéssel, vagy földműveléssel foglalkoznak?

 – Állattenyésztéssel nem foglalkozunk. Az első három évben szabadföldi zöldségtermesztést folytattunk. Először csak egy kisebb területen, hogy megtapasztaljuk, hogyan működik ez a program Komlón, Baranya megye második legnagyobb városában. Bár volt, és jelenleg is beszélhetünk kiskert-mozgalomról, de ilyen szinten szabadföldi zöldségtermesztés a városban nem folyt. Miután bebizonyosodott, hogy a program nálunk is működik, tovább kerestük azokat az önkormányzati területeket, amelyeken még lehet zöldséget termesztetni. Így az első három évben erről szólt a pályázatunk, illetve a város központjában lévő nagyon jó adottságú hajdani légópincében elkezdtük a gombatermesztést. Ezek voltak az első lépések a mezőgazdasági munkák irányába, s így próbáltunk a szociális földprogramon belül sok család számára jövedelmet biztosítani.

 Értékesítik a megtermesztett zöldségeket?

 – Egyrészt értékesítjük a zöldségeket, másrészt az iskolák konyháiba kerülnek, tehát a közétkeztetésbe. De 2014-ben ugyanezen pályázati kiírás keretében sikerült szociális boltot létrehoznunk az önkormányzat tulajdonában lévő vásárcsarnokban. S a szociális étkeztetésben még fel nem használt, vagy fölösleges terményeket a szociális bolthálózaton keresztül értékesítjük. Ebbe a boltba már bevontunk a komlói járáshoz tartozó települések terményeit is, tehát azokat, melyeket a környező falvakban állítanak elő. 2014-ben a Start-mezőgazdasági munkaprogram keretében tésztaüzem létesítésére pályáztunk. Az ott megtermelt árut a helyi közétkeztetésben, az óvodák, iskolák, egészségügyi és szociális intézmények konyháján használjuk föl, de a fölöslegeket esetünkben is bevisszük a szociális boltba. A tésztával már megjelentünk a környező városokban is – ahol a közétkeztetésbe, az éttermekbe kerül, s természetesen a lakosság is megvásárolhatja a komlói tésztagyár áruit.

 Mennyien vesznek részt a programban?

 – A boltban ketten dolgoznak, a többi egységben pedig 110 fő.

 Több szakértő egyetért abban, hogy a magyar vidék lakossága sok helyütt nem tart a ház körül haszonállatot, s nem bíbelődik a zöldség- és gyümölcstermesztéssel. Tehát egy generáció úgy nőtt föl, hogy elszokott a földműveléstől. Gondolom ezért többeket meg kellett tanítani a zöldségtermesztés alapjaira.

 – Valóban, a programba bekerülők zöme sajnos nem rendelkezik olyan tapasztalatokkal, gyökerekkel, melyeket otthonról hozott volna. Ezért őket meg kellett tanítani arra, miként kell zöldségeket termeszteni. Viszont, hála Istennek, vannak olyan tapasztalt szakemberek vagy olyanok, akiknek bár nincs mezőgazdasági végzettségük, de otthonról hozták a termesztés tudományát, s az ő segítségükkel tudjuk a program résztvevőit betanítani. Ezáltal megértik, hogy milyen fontos az, hogy helyben tudják elsajátítani az ismereteket. Ezenkívül azt is lehetővé tettük a program résztvevői számára, hogy önkormányzati területeket jelképes összegért bérelhessenek. Sőt az első lépésben a szükséges magvak megvásárlása mellett vissza szeretnénk szoktatni őket az önellátásra, s ezen keresztül a mezőgazdasági munka becsületének visszaállítására. Ráadásul ennek van egy további előnye: az önellátók tudják, hogy milyen élelmiszert fogyasztanak, hiszen joggal feltételezhetjük, hogy az ismeretlen származású zöldségfélék növényvédőszer-maradékot, esetleg a megengedettnél több más káros anyagot tartalmaznak.

 A szociális földprogramban részvevők számára lehetőség nyílhat az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedésre? Mert valóban sok embernek ad megélhetést a közmunkaprogram, de gondolom nem az a cél, hogy ez évtizedeken keresztül fennmaradjon.

 – Szükséges a közmunka, de valóban a fő cél, hogy az emberek önfoglalkoztatóvá váljanak, és jelenlegi keresetüknek minimum a kétszeresét tudják hazavinni. Sajnos Komló városában, és a környező településeken az elsődleges munkaerőpiacon való elhelyezkedés nem egyszerű. Nem véletlen, hogy jelenleg 958 fő dolgozik a Start- és a közmunkarendszerben a városban, s ennek ellenére, több mint 10%-os a munkanélküliségi ráta. A közmunka nélkül 20%-os lenne ez az arány. Az elsődleges piacra való kikerülésnek van egy emberi, lelki, mentális gátja is. Aki több évig, vagy egész életében nem dolgozott, nem szokott hozzá a nyolcórás kemény munkához. Most a pályázati lehetőségek kihasználásának és az elnyert összegek ésszerű és célszerű befektetésének köszönhetően a városban családok százai jutnak kiszámítható jövedelemhez. Ezért az a célunk, hogy ha lehet, bővítsük is a közfoglalkoztatás jelenlegi szintjét.

 

Medveczky Attila