vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.01. 

Märle Tamás: RASSZISTÁK

„A rasszizmus fáj. Legjobban akkor fáj, amikor te, vagy a hozzátartozóid az elszenvedői. Megsebzik az embereket a stadionok lelátóin skandált rasszista rigmusok, az interneten közzétett gyűlölettel teli bejegyzések, a populista nyilatkozatok vagy a rossz viccek azokról, akiknek más a bőrszíne, a nemzetisége vagy az állampolgársága. A rasszizmus radikalizál, megoszt, embertelenné tesz" – emelt szót Dacian Ciolos román miniszterelnök abban az üzenetben, amelyet a rasszizmus elleni világnap alkalmából hozott nyilvánosságra közösségi oldalán.

Kérdés, csípi-e a szemét az is a román miniszterelnöknek, amikor honfitársai bozgoroznak a magyar válogatott elleni meccsen. Vajon elérte-e az ingerküszöbét, amikor Izsák Balázsékat igen csak megbírságolták, amiért a Székely Szabadság Napján tartott megemlékezés után felvonulást mertek szervezni, ahogy az minden demokratikus jogállamban lehetséges.

Úgy tűnik, lehet a rasszizmust és a kirekesztést valamilyen másik, román szemszögből is nézni. Március 15-én megtudhattuk, hogy Erdély zászlaja diszkriminatív, ugyanis a rajta lévő Erdély-címer nem tartalmaz utalást a román népre, és így etnikai gyűlöletet szít. Nem is hagyták Fancsali Ernőnek és társainak, hogy ezzel emlékezzenek Kolozsvárott a márciusi ifjakra. Eközben a magyarirtó Avram Iancu szobrai ékes példái lehetnek a békés együttélésnek, a másik elfogadásának.

Mikor államelnöknek választották Klaus Johannist, akkor szász mivolta miatt kicsit bíztunk benne, ám azóta se tett semmit a magyar kisebbségért. Sőt, most elvette Tőkés Lászlótól a Románia csillaga érdemrend lovagi fokozatát, amit az 1989-es forradalom és a romániai rendszerváltás elindításában betöltött történelmi szerepéért kapott. Ahogy Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár fogalmazott, Tőkés László román forradalomban játszott szerepét a világon mindenütt elismerik. A román államfő ezzel „elveszítette a gerincét”, a magyarok nagyon bíztak benne, de semmilyen gesztust nem tett irányukba.

Bízhatnánk kicsit Dacian Ciolosban is, hiszen magyarok közt nőtt föl Szilágysomlyón, ám minket lepne meg a legjobban, ha a rasszizmus, a kirekesztés és a demokrácia fogalmakat a mi értelmezésünk szerint használná, és üres internetes bejegyzések helyett tenne az őshonos magyar kisebbség elnyomása ellen.