vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.01. 

A keresztény Európa jövője a tét

Budapesten tanácskozott az Európai Néppárt ifjúsági szervezete

Migrációról, biztonságról és a fiatalok szabad munkavállalásáról tanácskoztak az egész Európából Budapestre érkező fiatal politikusok március 3. és 6. között az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének (YEPP) tanácsülésén, melynek fő szervezői a Fidelitas és az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség voltak. Böröcz László, a Fidelitas elnöke úgy véli, olyan lehetőséget kell teremteni, hogy a magyar ifjak külhonban tanulhassanak, munkatapasztalatokat szerezzenek, s azután hazajöjjenek. Amennyiben a külföldön megszerzett tudást itthon kamatoztatják, az erősíti a magyar gazdaságot.

 Miért éppen Budapesten tartották az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének tanácsülését?

 – A YEPP elnöke és elnöksége kért föl minket arra, hogy a magyar fővárosban tartsák meg a tanácsülést. Legutóbb négy éve szerveztünk Budapesten hasonló rendezvényt. A YEPP 38 tagszervezetből áll, s az, hogy négy éven belül kétszer is Budapesten rendeztek tanácsülést, az a Fidelitas számára is megtisztelő volt, ezért örömmel fogadtuk el a felkérést.

 A hazai szervezők határozták meg a témákat?

 – A témákat a YEPP elnöksége határozza meg, s mi is élhetünk javaslatokkal. Hiszen számos téma érinti a fiatalokat. Illetve a tanácsüléseken az előre meghatározott témák mellett más kérdések is felvetődnek a beszélgetések folyamán. A fő téma a fiatalok mobilitása volt.

 Ez a szabad munkavállalást jelenti?

 – A mobilitás főleg a fiatalok EU-n belüli szabad mozgását, munkavállalását jelenti. Gondolhatunk arra, hogy az Erasmus program keretében magyar diákok külföldi iskolákban tanulhatnak. Amikor a YEPP-nek a fidelitasos Dömötör Csaba volt az elnöke, akkor sikerült az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének javaslatára az Erasmus forrásait megemelni. A mobilitás tekintetében nagyon fontosnak tartjuk, hogy a fiatalok számára biztosítva legyen a szabad mozgás lehetősége. Ez a jelenlegi helyzetben több kérdést is felvet, hiszen a schengeni határok ellenőrzése is szóba kerül; ha nem tudjuk megvédeni külső határainkat, akkor joggal tölt el minket aggodalommal, hogy veszélybe kerülhet a szabad mozgáshoz való deklarált uniós jog. A határ nem csak elválaszt két területet egymástól, hanem védelmi funkciót is jelent. Az unió határainak az az elsődleges szerepük, hogy biztosítsák az EU védelmét, a demokráciát, a szabadságot, az EU-n belül a szabad munkavállalást. A határok védelmének megszervezése nélkül kritikus állapotok jöhetnek létre, ahogy ezt tavaly mi is megtapasztaltuk, mikor migránsok áradata zúdult hazánkra.

 Dr. Kósa Ádám európai parlamenti képviselő szerint ma az EU-ban 23 millió munkanélküli van és minden ötödik fiatalnak nincs állása. Mi a magyar helyzet?

 – Az unió egyes tagállamaiban eltérőek ezek az arányok. Magyarország ebből a szempontból eléggé jó mutatókkal rendelkezik, hiszen a déli államokban 50%-os a fiatalok körében a munkanélküliség. A magyar munkanélküliségi ráta 2010-hez képest jelentősen csökkent, most 7% alattira mérséklődött. A fiatal munkanélküliek aránya 2010-ben meghaladta a 20%-ot, mostanra pedig 15%-ra csökkent. A kormány nagyon sokat tett a fiatalok munkahelyteremtése érdekében. A gazdaság élénkítésének is a következménye, hogy nem csak állami, de piaci munkahelyek is létrejöttek az elmúlt hat évben. Nyilván ezzel az aránnyal nem lehetünk elégedettek; tovább kell dolgozni azon, hogy elérjük a kitűzött célt: az a fiatal, aki dolgozni akar, el tudjon helyezkedni az elsődleges munkaerőpiacon. A szabad munkavállalással kapcsolatban sokszor halljuk, hogy azért nem jó, ha a magyar fiatalok külföldön tanulnak, mert akkor kint is maradnak. Olyan lehetőséget kell teremteni, hogy a magyar ifjak külhonban tanulhassanak, munkatapasztalatokat szerezzenek, s azután hazajöjjenek. Amennyiben a külföldön megszerzett tudást itthon kamatoztatják, az csak erősíti a magyar gazdaságot.

 Az Európai Néppárt ifjúsági szervezetének külföldi, főleg német politikusai a migránskérdésben a Merkel-féle nézetet támogatták, vagy a miénket, illetve a visegrádi országokét?

 – Ezt a kérdést ebben a formában nem vitattuk meg. A német delegáltak sincsenek egyszerű helyzetben, mert nyilván lojálisak anyapártjukhoz. Az viszont tény, hogy azért választották ki a tanácskozás helyszínéül Budapestet, mert Magyarország sikeres volt a migrációs válságkezelésben. Ha a magyar migrációs álláspontot Budapesten ismerik meg a külföldi fiatal politikusok, akkor arról hitelesen tudnak beszámolni hazájukban. Konkrétan nem vetődött föl, hogy ki melyik migrációval kapcsolatos álláspontot támogatja, inkább a közös nevezőket próbáltuk megtalálni. Két nagyon fontos dologban határoztunk. A keresztények üldözését februárban genocídiumnak minősítő európai parlamenti jelentés mielőbbi végrehajtásáról szavaztunk. A Fidelitas javaslatára egyöntetűen elítéltük a Közel-Keleten és Irakban zajló embertelen kínzásokat és kivégzéseket, és a tagállamokat haladéktalan cselekvésre szólítottuk fel a vallási kisebbségek hathatós védelme érdekében. A másik téma már gazdasági jellegű. Határozottan kiálltunk a vegytiszta, ipari adalékanyagok nélkül előállított méz európai forgalmazása mellett, s a szúrópróbaszerű vizsgálatok megsokszorozására hívtuk fel a tagállamokat. A hamisított méz EU-ba történő dömpingszerű beáramlása ugyanis az európai, így a magyar méztermelők pozícióját veszélyezteti.

 A demográfiai mutatók szerint Európa öregedik. Hogyan fogadták a delegáltak, a magyar példát, a családi otthonteremtési kedvezményt?

 – Természetesen ennek a problémának a megoldását mindenki nagyon fontosnak tartja. A Néppárt ifjúsági szervezetei a magyarországi otthonteremtési kedvezményeket pozitívan fogadták, és több kérdést tettek föl működésével kapcsolatban. Azt a YEPP tagjai is jól tudják, hogy jogi ösztönző rendszerek szükségesek ahhoz, hogy megfordítsuk a kedvezőtlen demográfiai helyzetet, hiszen Európa jövője a tét.

 

Medveczky Attila