vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.01. 

A legnagyobb vesztes

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára kedden bejelentette: nyáron teljesen megszűnik a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), szeptemberre pedig a jelenleginél sokkal kevésbé központosított rendszert állítanak fel. Noha a Klik megszűnik, továbbra is az állam tartja majd fenn az iskolákat. Az államtitkár szerint van valós probléma az oktatásban, ez pedig a Klik működése és a diákok túlterheltsége. Leginkább alsó tagozaton az 1–4. osztályban kell az alapkészségek fejlesztésére több időt hagyni a diákoknak és a tanároknak. Itt kell elsősorban megtalálni az alapkészségek és a lexikális tudás megfelelő arányát – kétségtelenül jó volna, ha a jövőben jobban figyelembe vennék a gyerekek életkori sajátosságait. Persze ez sem 2010 után kialakult probléma, ahogy azt sokan hiszik.

A fentieken kívül megállapodás született a köznevelési kerekasztal keddi ülésén a nyugdíjas pedagógusok továbbfoglalkoztatási lehetőségeiről. Adott esetben az intézményvezető döntése alapján mód lesz legfeljebb kétéves továbbfoglalkoztatásra. Fontos, hogy e pedagógusok tudása ne vesszen el, és lehetőséget kívánnak biztosítani, hogy szakértőként továbbfoglalkoztathatók legyenek – mondta Palkovics László oktatási államtitkár.

Kitért arra is, hogy a jövő héttől az iskolaigazgatók rendelkezésére bocsátják azt a kártyát, illetve készpénzt, amely a mindennapi működéshez szükséges beszerzéseket biztosíthatja.

A továbbiakban tárgyalni fognak az iskolában kötelezően eltöltendő 32 óra felülvizsgálatáról, a helyettesítések rendszeréről és a tankönyvekről.

A kormány bizonyította, hogy alkalmas az érdemi párbeszédre, az abszurd bocsánatkérés, a Pukli Istvánék előtt való megalázkodás helyett jó irányba terelték az oktatás ügyét. A bolsevikoknak pedig új frontot kell nyitniuk, ha kormánybuktatásról akarnak álmodozni a jövőben.

Sajnos van egy igen nagy vesztese is az egész ügynek, ahogy egy barátom mondta. Szegény Klebelsberg Kunó nevéből szitokszó lett az elmúlt években, pedig ha valaki, akkor ő igazán sokat tett a magyar oktatásért.

 

Märle Tamás