vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.01. 

Megjelent az idei szentkúti búcsúrend

Az irgalmasság éve mátraverebély–szentkúti búcsús naptára irgalmasság vasárnapjához kacsolódóan, április 2-ával kezdődik. Ekkor rendezik meg „Bizalom az irgalmas Istenben” címmel a VII. országos irgalmasság konferenciát, melynek fővédnöke Erdő Péter bíboros. Az esemény részletes programját és az egész évi búcsús kalendáriumot a nemzeti kegyhely honlapja (szentkut.hu) és nemzeti kegyhely húsvétra megjelent Szentkút című lapja részletesen közli.

Különleges eseménye az évnek a Szent Jobb fogadása augusztus 13-án, amikor a magyar nyelvterület püspökei jelenlétében Erdő Péter kihirdeti az év elején megszületett döntést: a Santa Maria Maggiore főbazilika affiliálta a nemzeti kegyhelyet. Szentkút így a szeretet kötelékével kapcsolódik az Istenszülő tiszteletére szentelt első bazilikához, és olyan kiváltságokat kapnak a nemzeti kegyhelyre érkezők, amelyek az irgalmasság szentéve után is alkalmat adnak a zarándokcsoportoknak az év minden napján, az egyéni búcsújáróknak pedig valamennyi Szűzanya-főünnepen a teljes búcsú nyerésére.

Az idei búcsús évadban, amely Krisztus Király vasárnapján, november 20-án zárul, pünkösdtől szinte minden hétvégének megvan a saját profilja. Májusban tartják az óvodások és a ferences plébániák búcsúját. Júniusban a Szeretetszolgálat intézményeinek, a sportolóknak és a szurkolóknak is lesz zarándoklata. Cigányzarándoklattal kezdődik július, majd a jegyesek, a fiatal házasok, a gyermekre és gyermeket várók, a Szeretetláng Mozgalom, a nagyszülők és unokák találkozói következnek. Augusztus a betegek zarándoklatával indul, a már említett Szent Jobb fogadásával, a Nagyboldogasszony-főbúcsúval és Szent István napjával folytatódik, amikor az Esztergomból induló ferences ifjúsági zarándoklat több száz résztvevője is célba ér. Az utolsó szünidei esemény a Bátor Botond pálos szerzetes vezette, immár szintén hagyományos, úgynevezett motorkerékpálos zarándoklat.

Szeptember elején két magyar boldog, Apor Vilmos és Batthyányi-Strattmann László ereklyéjével gazdagodik Szentkút. Érdekessége az idei búcsús kalendáriumnak, hogy a szeptemberi Mária-búcsúkon, Kisasszonykor és a Fájdalmas Anya ünnepén, amely az özvegyek, az árvák, a gyermeküket elvesztők és a szlovák nemzetiség zarándoklata, egy-egy felvidékről érkező püspök lesz a főcelebráns. Ezt követi a budapesti görög katolikusok, majd a szerzetesek és az egyetemisták zarándoklata. Október elsején a hagyományos rítusú hívek találkoznak Szentkúton, a Magyarok Nagyasszonya-nagybúcsút pedig Piero Marini érsek, II. János Pál pápa egykori szertartásmestere tartja, aki jelenleg a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszusok Hivatalát vezeti a Vatikánban. Így ez a zarándoklat egyben a 2020-ban Budapesten megrendezésre kerülő világkongresszusra való felkészülés nyitányának tekinthető.

A Szentkút húsvéti számában, amely az Új Ember virágvasárnapi mellékleteként jelent meg és a ferences templomokban külön is hozzáférhető, további hasznos információkat és élménybeszámolókat, programismertetéseket talál az olvasó.

 

(ferencesek.hu)