vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.01. 

Csorja Gergely: Háború

A múlt héten a Meglepő szövetség című írásom ezzel fejeződött be: az elkövetkező évtizedben a terrorizmus világméretűvé válik és soha nem látott intenzitású lesz. Ha nem következik be gyökeres változás, akkor lényegében sehol, senki sem lesz biztonságban, miközben felsejlik a világháború réme.

A brüsszeli áldozatok, köztük a két magyar sérült, tragikus igazolásai a fentieknek. A párizsi és ez a mostani brüsszeli támadás már egy háború része. Egy háborúé, melyet a mérhetetlen hatalmi cinizmus, a mindent az anyagi haszonszerzés alá rendelő erők és az ezekből táplálkozó ellenkultúra minden eddiginél durvább megnyilvánulásai indukálnak az egyik oldalról, míg a másik oldalról egy végtelenül elgyengített, de még mindig gazdag és tehetetlen Európa szenved el.

A közel-kelet már lángokban áll, most éppen Európát próbálják belobbantani, de ezek a helyi tüzek bármikor átterjedhetnek a világ nagyobbik részére.

Európa államai közül elsőként Magyarország tett valamit a közel-kelet felől érkező ellenőrizetlen tömeg feltartóztatására. A magyar miniszterelnök által kezdeményezett és a tehetetlen közigazgatáson átvert intézkedések hatására ma Magyarország Európa legbiztonságosabb helyei közé tartozik. Orbán fellépését az Európát meggyengítő liberális erők akkor elfogadhatatlannak, antidemokratikusnak és idegengyűlölőnek bélyegezték. Ezen erők természete miatt biztosak lehetünk benne, hogy most sem kérnek bocsánatot, most sem takarodnak el a közéletből.

Sőt nem tartom kizártnak, hogy az európai központosítás, katonai és pénzügyi központosítás élharcosai lesznek. Na, nem most rögtön, egy kis idő, talán néhány hónap vagy év múlva.

Akárhogy is, a helyzet tragikus. A háború réme minden erőt a központosítás felé terel. A központosítás elmaradása, a nemzeti szuverenitás bizonyos területeinek szűkítése nélkül ezekkel az erőkkel nehéz elképzelni hatékony fellépést.

A központosítással, a nemzeti szuverenitás elemeiről történő – akár részleges – lemondással viszont létrejöhet egyfajta Európai Egyesült Államok, mellyel nekünk, magyaroknak felsejlik a tragikus jövő, a feloldódás réme.

A kormány és az európai tényezővé emelkedő Orbán Viktor előtt újra hatalmas, embert próbáló feladat áll. Merre tovább Magyarország?