vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.01. 

PUKLI PAJTÁSAI

Mi őszintén fájlaljuk, hogy Pukli Kossuth-díj nélkül kénytelen tengetni életét. De ami késik, az ugyebár nem múlik, lehet, hogy a díjakat odadobáló ítészeink toleranciában odáig jutnak, hogy Juhász, Pilz, Sándor Mária, Pukli Pisti követi Nemes Lászlót, a Saul fia rendezőjét és Röhrig Gézát, a film főszereplőjét a Kossuth-díjasok sorában. Ezt azért tartjuk elképzelhetőnek, mert valószínűleg Nemes és Röhrig a kormánybuktató célzattal toborzott Orbán takarodj, valamint Mocskos Fidesz forgatókönyv alapján kivitelezett összejövetelen jól összemelegedett Pukliékkal.

Amennyiben a már Kossuth-díjat kapottaknak beleszólásuk van a jövőbeni díjazottak kiválasztásába, akkor Pukliéknak nyert ügyük van. Most mi sem a filmre költött rengeteg pénzt (mindent egybevetve bele sem merünk gondolni, mennyi lehetett, tudniillik a hivatalos Oscar-jelölt hirdetés előtt kiadnak egy rövidített listát – az ezen szereplő 9 film úgy jön létre, hogy a bizottság 6-ot választ, majd egy még szűkebb csoport újabb 3 jelöltet tesz e mellé. A hírek szerint a Saul fia is így, különutas módszerrel került be, bár ezt később cáfolták,) sokallók, sem a film értéke vagy értéktelensége mellett kampányolók sorába nem kívánunk beállni, pusztán jelezzük, csodálkozunk. Részben azért, mert eddig is kaptak már tényleg magyar alkotók ilyen külön kategorizált Oscart, de ők hogy, hogy nem nélkülözni kénytelenek a ráadásként adott Kossuth-díjat, sőt megkockáztatjuk, az ismeretlenség homályába vesztek.* Továbbá csodálkozunk részben azon is, ahogyan a Kossuth-díjon kívül itt a kis és nagykereszteket dobálják keresztbe kasba. Félünk, mandinerből visszapattanva fejbe találnak még vágni valakit. Szó, ami szó, mindent megfontolva úgy véljük, vastagon el van túlozva a három Kossuth-díj odaítélése. Lehet, igaza van a pökhendi és elkényeztetett filmrendezőnek, mikor azt állítja: „Úgy látom, a magyar társadalom empatikus képessége nem túl fejlett, és nem dolgozzuk fel történelmi traumáinkat, amelyek itt élnek velünk.”

Mi valóban ilyenek vagyunk, nehezen dolgozzuk fel azokat a traumáinkat, melyek a féltehetségek pimaszságai miatt, mindjárt az egekbe emelésük után tökéletesen igaztalanul érnek bennünket, ebben a mára végképp elkorhadt, hazug toposzokra épült PC környezetben.

Fel kéne szabadulnunk már!

 

*Gyarmathy Lívia és Böszörményi Géza a remek alkotópáros lánya Böszörményi Zsuzsa is nyert Oscar-díjat, az elsőfilmes kategóriában főiskolás vizsgafilmjéért, tud róla valaki valamit?

 

czyla