vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.06. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 14. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Márpedig Sárkányok kellenek, avagy miért nem számolunk le a terrorizmussal? (címlapon)

Hogyan képzelhető el, hogy a világ legfejletlenebb, legszegényebb régióiból az egész világot fenyegető terrorszervezetek jönnek létre újra és újra? Miért impotensek a titkosszolgálatok és a rendvédelmi szervek? A fenti kérdésekre sokféle válasz adható. Azonban ha ezeket a válaszokat tovább boncolgatjuk, újabb és újabb kérdéseket teszünk fel, akkor végeredményben egy végső válaszhoz jutunk. Ez pedig a következő: Mert valójában senkinek sem érdeke, hogy megszűnjön a terrorizmus. A terrorizmus virágzása, hogy a terrort, mint eszközt és célt megfogalmazó csoport önálló államot képes fenntartani az emberiség működésének fundamentális hibája miatt lehetséges. Ez a rendszerhiba olyan mélységű és annyi elágazása, következménye van, hogy nemhogy kijavítani nem tudjuk, de valójában szembe se merünk nézni vele. A rendszerhiba alapja, hogy az emberiség nagy szerveződései nem a szerveződést létrehozó cél érdekében tevékenykednek, hanem önmagában a szerveződés fenntartásáért. Azaz az eszköz lett a cél.

 Csurka István: Mérleg (2.oldal)

Követte-e erkölcsi emelkedés a szabadság megszületését? Erősebb-e az összetartozás érzése a nemzetben és mélyült-e az egymásért való felelősségvállalás tudata? Terjed-e az igazságosságra és méltányosságra való törekvés igénye? Igyekszik-e birtokába venni a nemzet a múltját és hagyományait, építi-e a jövőt magának szilárd elhatározással, avagy csak a jelen pillanatnak él, kiszolgáltatva a rövidtávra szóló igénytelenségnek?

Elégtétel, hogy Mindszentynek igaza volt: sem a bolsevista központtal, sem helytartóival nem lehet egyezkedni. A Mindszenty letartóztatásának huszonötödik évfordulóján tett bejelentésnek, amelyet Rómában és Budapesten egyszerre hoztak nyilvánosságra: az esztergomi érseki szék üres, csak a kegyencekre lett jó hatása, a keresztény egyház életében és az egész nemzet erkölcsi süllyedésében a hetvenes éveket akár a züllés aranykorának is nevezhetjük. Ugyanakkor az elégtételt ma már az a Pápa szolgáltatja, akit az a hatalom akart eltenni láb alól, amelyikkel az elődje a megegyezést kereste. Mindszenty székének feláldozásával is. (1991)

 A „KUTATÁS” (3.oldal)

Most telt be a pohár. Döntöttem, nem veszem meg többet azt az újságot, amit még a nagyapám is olvasott minden áldott nap. Elegem van. Hogy miért pont ezen az íráson borultam ki? Magam sem értem, tekinthetném a cikket szokásos fizetett propagandának. És mégis valahogy az a romlottság, amilyen módon megpróbálnak hülyére venni, az bőszített fel. Milyen mély álnokság kell komolynak tetszően hivatkozni egy olyan, az 1980 és 2000 között születettek körében végzett „nemzetközi „kutatásra”, melyet a brüsszeli Founda- tion for European Progressive Stu- dies (FEPS) és az amerikai Global Progress, az AudienceNet közvélemény-kutató fizet. Ez csak egyik eleme a sok felesleges pótcselekvésnek, ám tökéletesen passzol ahhoz a pofátlan pénzszóráshoz, mely Brüsszelben folyik. Ennek a „kutatásnak” az elemzője.

 JÉZUS ÉS A MIGRÁNSOK (3.oldal)

A keresztény Magyarország viszont nem tehet mást, mint amit tesz. Egyrészt nem enged be senkit ellenőrizetlenül az országba, csak a szükséget szenvedőket lehetőségeihez mérten és segélyeket küld a háborús övezetekbe, valamint szorgalmazza a békét. Nem akkor beszélhetnénk keresztény Európáról, hogyha nem tehetné be ide a lábát senki, és a világ gazdagabbik, ám kisebbik része kizárna mindenki mást a jólétből. Ám a magyar kormány nem is ezt hirdeti; irányt mutat Európának, migránspolitikája kétségtelenül jó. Jézus szavai pedig ugyanúgy szólnak a ma emberének, mint kétezer éve szóltak környezetének. Nem kell átértelmeznünk azért, hogy alátámasszuk igazunkat.

 Drasztikusan fogy a vidék lakossága (5.oldal)

Szinte semmit sem segít a kistelepülések lakosságán a kormányzat új otthonteremtési programja

Schmidt Jenő a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke úgy véli, hogy a CSOK csakis abban az esetben lehet megoldás, ha a környéken van munkahely, és tervezhető a jövőkép, márpedig Magyarország legtöbb kistelepülésén és annak környékén éppen ez a két feltétel hiányzik.

 Növekedés és stabilitás (6.oldal)

A magyar gazdaság növekedése 2013 óta meghaladta az uniós átlagot

A növekvő költségvetési bevételek is egyértelműen jelzik, hogy a kormány gazdaságfehérítés érdekében hozott intézkedései beváltották a hozzájuk fűzött reményeket – közölte a Magyar Fórummal a Nemzetgazdasági Minisztérium államháztartásért felelős államtitkára, akit arról is faggattunk, hogy mennyiben javult az adómorál, és milyen eredményt hozott az elmúlt két év gazdaságpolitikája.

Példaértékű magyar program (7.oldal)

Elsődleges célunk a digitális gazdaság fejlesztése

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 2,5 milliárd forint uniós forrásból hároméves programot indít, amely az infokommunikáció, a digitális gazdaság területén megszülető innovatív magyar ötleteket karol fel és segít sikerre vinni a nemzetközi piacokon. Dr. Solymár Károly Balázs helyettes államtitkár közölte, hogy a program nem pénzbeli támogatást nyújt, hanem a kedvezményezettek tényleges igényeihez igazodó szemléletformáló előadásokat, tanácsadást biztosít a külpiacra jutáshoz.

 Átalakult a sport támogatása (9.oldal)

Jó ütemben haladnak a magyarországi 17. FINA Világbajnokság előkészítő munkálatai

Dr. Szabó Tünde sportért felelős államtitkár: a Budapesten és Balatonfüreden 2017. július 14–30. között megrendezendő vizes világbajnokság sikeres lebonyolítása rendkívül fontos, hiszen ez is befolyásolhatja a 2024-es budapesti olimpiai pályázat eredményességét.

 Genscher halálára (9.oldal)

Living legend – szólt az egykori német bel-, majd külügyminiszter bemutatása másfél évvel ezelőtt, azon az esős szeptemberi napon, amikor a magyarországi határnyitás 25. évfordulójára emlékeztünk Berlinben. Az emblematikus sárga mellényében megjelenő öregúrnak jellegzetes szász akcentusával persze nem kellett sokat beszélnie ahhoz, hogy living legend státusát igazolja, hisz mindenki tudta, hogy a II. világháború utáni politika egyik legprofibb, az óvatos diplomáciában és a korszerű média világában egyaránt jártas személyisége villant fel néhány, nyilván korábban már ezerszer megfogalmazott gondolatot gazdag tapasztalat-kincséből.

 26 ezer ápoló hiányzik (13.oldal)

A szakképzettséggel, illetve az életkorral arányosan emelkedjenek a keresetek

Minden eszközt meg kell ragadni, hogy az egészségügyi rendszerben még dolgozó ápolókat megtartsuk, és hogy vonzóvá váljon a pálya a fiatalok körében, mert nagyon sok szakápoló távozott külföldre – közölte szerkesztőségünkkel a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke.

 Minden korrupciót elítélek (amiben nem vagyok benne)!

ÉDESEK (13.oldal)

Azt követeli a „Százezren a civilek százmilliárdjáért” nevű Facebook-csoport, hogy a Magyar Nemzeti Bank a nyereségéből még az idén 100 milliárd forintot csoportosítson át a nem általa létrehozott civilszervezetek támogatására – írja a hvg.hu. A magyar civil szektor döbbenettel és felháborodással figyeli, hogy a Magyar Nemzeti Bank a működése során keletkezett nyereségből 250 milliárd forintot juttatott három, maga által létrehozott alapítványnak – idézi a portál a civilek felhívását. Utalnak arra, hogy a 64 ezer magyar civilszervezet az idén kevesebb mint 5 milliárd forintot kapott működési támogatásként és szakmai programokra a magyar államtól. Tehát akkor nem az a baj, amiről hazudoznak, hogy Matolcsy meg aNemzeti Bank bármi törvénytelenséget csinálna. Hanem arról van szó, hogy addig vádolnak valakit, amíg az illető nem enged a zsarolásuknak.

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot április 7-étől az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:  

OTP Bank Zrt.  

SWIFT (BIC) kód:  

OTP V-HU-HB  

IBAN-szám:  

HU36117120042034142600000000

 

Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. márciusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.