vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.08. 

Fr. dr. Orbán Szabolcs maradt az erdélyi ferencesek tartományfőnöke

2016. március 29–április 1. között rendkívüli esemény helyszíne volt a csíksomlyói ferences kolostor: hét év után választókáptalant tartott a Szent István királyról nevezett Erdélyi Ferences Rendtartomány, amelynek keretében tartományfőnököt és rendi elöljáróságot, vagyis definitoriumot választottak az erdélyi ferencesek. Lejárt ugyanis a provincia vezetősége, fr. dr. Orbán Szabolcs minister provincialis és helyettese, fr. Bőjte Mihály vicarius provincialis, valamint a 2013-ban választott definitorium megbízatása.

Fr. Magyar Gergely OFM, a római rendi vezetőség által kinevezett, az erdélyi ferencesek választását felügyelő visitator generalis közleménye értelmében az új választmány tagjai a következők: fr. dr. Orbán Szabolcs tartományfőnök, fr. Páll Leó tartományfőnök-helyettes, fr. Bőjte Mihály, fr. Urbán Erik, fr. Nagy Károly és fr. Kovács Antal definitorok.

 A csíkkozmási születésű Orbán Szabolcs régi-új provinciális középiskolai tanulmányait a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium elődjében, a Matematika–Fizika Líceumban végezte. Miután 1988-ban érettségizett, a műszaki pályára tett rövid kitérő után 1991-ben kérte felvételét az erdélyi ferences rendtartományba. Az esztergomi és szécsényi noviciátus (próbaidő) lejárta után 1992–1998 között a Szegedi Hittudományi Főiskolán folytatott teológiai tanulmányokat, 1999-től pedig a római Lateráni Egyetem Accademia Alfonsiana intézetében posztgraduális képzésen vett részt.

 Először 2009-ben választották meg az erdélyi ferences rendtartomány vezetőjének, és ebben a minőségében az elmúlt hét évben a kolozsvári rendház lakójaként, az erdélyi ferences rend központjából irányította a közösséget, folytatva 2004-ben megkezdett pedagógusi gyakorlatát is a gyulafehérvári Hittudományi Főiskola és Papnevelő Intézet erkölcsteológia tanáraként.

 Orbán Szabolcs mandátuma – aki 2009-ben fr. Páll Leótól vette át az erdélyi ferences élet vezetését, szolgálatát – a rendi szabályzat értelmében három évre szól.

 Fr. Páll Leó és fr. Nagy Károly a szászsebesi, fr. Bőjte Mihály és fr. Urbán Erik a csíksomlyói, fr. Kovács Antal a székelyudvarhelyi kolostor lakója.

 (A választókáptalanról szóló, a régi-új tartományfőnökkel készített hosszabb interjú a Vasárnap katolikus hetilap 2016. március 27-ei és április 3-ai számában olvasható.)

 

Borsodi L. László

ferences sajtóreferens