vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.08. 

Dubovcová: Én is a csalódott választópolgárok közé tartozom

Becsapott választópolgárnak érzi magát Jana Dubovcová ombudsman is a választások utáni történéseket illetően. „Úgy éreztem, hogy jól döntöttem a választás során, később azonban, hasonlóképpen, mint a nyilvánosság egy része, csalódtam” – jelentette ki az ombudsman március 30-ai sajtótájékoztatóján, aki az általa támogatott párt kiválasztásakor elsősorban az emberjogi területre volt tekintettel.

Dubovcovát aggasztja, hogy az új kormány programjának prioritásai között nem szerepelnek az alapvető emberi és szabadságjogok védelmére vonatkozó tézisek. Ezek hiányát az ombudsman hibának és negatív jelzésnek tartja. Véleménye szerint rendkívül fontos témáról van szó, amelyen „az Európai Unió, és a mi sorsunk is áll, vagy bukik”. „Ha már egyszer kompromisszumokhoz kellett folyamodni az új kormány megalakítása során, úgy gondoltam, hogy az emberi jogok témájához is meggyőző módon közelít majd valaki” – fogalmazott Dubovcová.

 Az ombudsman szerint a jelenlegi kormánytól nem várható jelentős előrelépés az emberi jogok területén. Ez a kérdéskör az előző időszakban sem tartozott a kormány prioritásai közé. Ahhoz, hogy az emberjogi témák az intézmények figyelmének központjába kerüljenek, nagyon sok igyekezetre lesz szükség, véli az ombudsman.

Dubovcová szerint, mivel Szlovákia demokratikus ország, a választás eredményeit tiszteletben kell tartani. Azoknak a politikusoknak, akiket zavar Marián Kotleba pártjának parlamenti jelenléte, véleménye szerint el kellene gondolkodniuk azon, miért történt ez így. „Tudatosítaniuk kell, hogy hol követtek el hibákat, és az elkövetkező időszak politikai küzdelmeiben igyekezniük kellene ennek a pártnak a választópolgárait is megnyerni a saját eszméiknek” – fogalmazott az ombudsman.

 

(felvidek.ma)