vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.08. 

Összejobbikozott Magyarország

A Samuel P. Huntington által alapított Foreign Policy (FP) nevezetű amerikai lapban Christian Caryl arra szólítja fel az Európai Uniót, hogy Magyarországot zárja ki. Már amennyiben az ország továbbra sem tudja magáénak a demokratikus értékeket és a jogállamiság elvét (a szerző szó szerint a rule of law-ra hivatkozik). Az írás futólag megemlíti, hogy Orbánnak, azaz a Fidesznek egyetlen kihívója akadhat, az pedig a Jobbik, ami – ha lehet – még a Fidesznél is rosszabb. Hogy a Jobbik csak ilyen éppen hogy említtetik a cikkben, az persze nem akadályozta meg a szerkesztőket, hogy a cikket a fent látható képpel illusztrálják.

Nem kell az olvasónak ismernie Magyarországot, esetleg Törökországot vagy Lengyelországot – mely országok szintén megkapják a magukét – rögtön tudhatja, hogy miféle rendszerek ezek. Olyanok, ahol a fasiszták náculnak, karlendítenek és irtják a zsidókat, meg még ki tudja kiket.

A probléma forrását is megnevezi a szerző, hogy ezeket az illiberális irányba tartó vezetőket a nép nagy többséggel, demokratikus körülmények között választotta meg. Azaz itt már nincs más lehetőség, mint kizárni őket az EU-ból, a törököket meg jól meg kell fegyelmezni amúgy is. Talán úgy, mint az Aszad-rezsimet.

Az, hogy az amerikai külügy büntetések útján végrehajtott demokratizálásának eredményeként a közel-kelet lángokban áll és milliók menekülnek Európa felé, az a szerzőt nem zavarja.

Christian Caryl gondolatai a világpolitikáról önmagukban érdektelenek. Jelentőségüket az adja, hogy az FP véleményét osztja Hillary Clinton, aki akár az Egyesült Államok elnöke is lehet.

Bár 2011-ben a Tom Lantos intézet avatásakor Budapesten Hillary Clinton csak szőrmentén kritizálta az Orbán-kormányt, a Clinton környezetét ismerők szerint a lengyel és a magyar vezetés nem túl sok jóra számíthat a Clinton-adminisztrációtól.

De ha a demokrata Clintont legyőzi a republikánus jelölt, akkor sem biztos, hogy fellélegezhetünk.

Egyelőre a legesélyesebb republikánus jelölt, Donald Trump lényegében Orbán politikájával egyező kijelentésekkel kampányol, azonban Trump hatalomba kerülésével zöld utat kaphatnak a keményvonalas külügyi és katonai stratégák, akik lehetőséget láthatnak az orosz–ukrán háború kiszélesítésében.

Azaz a 2018-as magyarországi választások érdeklődést válthatnak ki az elkövetkező amerikai vezetésből. Mindkét oldal lehetőséget láthat Orbán gyengítésében. Ebben a gyengítésben pedig fontos szerepet kaphat a Jobbik. Az FP cikkének ez adja a súlyát.

Mintát ad hogyan lehet összekenni a Jobbikkal Magyarországot.