vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.08. 

Önkormányzatok a kvóta ellen

Állok elébe bármiféle vádnak

Tavaly tavasz óta példátlan nyomás nehezedik Európára és Magyarországra, a migránsáradat formájában. A kialakult helyzetre a brüsszeli bürokrácia értelmetlen és veszélyes választ adott – közölte Dr. Kocsis Máté, Józsefváros polgármestere, s hozzátette, hogy a Jobbik felelősség nélkül bármit mondhat, miközben képviselői voltak azok, akik a baloldallal karöltve nem támogatták a kerítés megépítését, a bevándorlási szabályok szigorítását, és azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjük meg a határokat az illegális bevándorlóktól.

 Eddig több mint 900 önkormányzat fogadott el olyan határozatot, hogy támogatja a kormány migrációs politikáját; ezek képviselői a március 12-ei konferencián egyeztették teendőiket. Miben állapodtak meg a konferencián részt vevő polgármesterek?

 – Az első és legfontosabb, hogy az életünket és a jövő nemzedékek életét is leginkább meghatározó témában létrejött egy ilyen példa nélküli összefogás. Több mint 900 város és falu vezetése, összességében 6,5 millió embert képviselve egységesen álltunk ki a kormány kötelező betelepítési kvóta elleni küzdelme mellett. Elköteleztük magunkat amellett, hogy megvédjük a településünkön élő családokat és kitartunk amellett, hogy a kvótáról szóló végső döntést az embereknek kell meghozniuk. Ezért kiemelten fontosnak tartjuk, hogy mindenki részt vegyen a jövőbeni kvótaellenes népszavazáson és ennek érdekében aktívan kampányolni is fogunk önkormányzati szinten.

 Csak kormánypárti településvezetők támogatják a kormány népszavazási kezdeményezését a betelepítési kvóta ellen, vagy független polgármesterek is?

 – A több mint 900 között sok független vezetésű település önkormányzata is van. Ismerjük ugyan azt a bevándorláspárti politikát, amit a baloldal folytat, azért mégis reméljük, hogy lesznek ellenzéki városvezetők is, akik végre kiállnak a magyar emberek érdekeiért, és csatlakoznak a Megyei Jogú Városok Szövetségének kezdeményezéséhez. Hatalmas problémának tartom, hogy a kormány kezdeményezését megtámadták azok a migránspártiak, akik korábban álproblémaként hivatkoztak a bevándorlásra, elutasították a határzár kiépítését és az eljárások szigorítását. Ha rajtuk múlna, Magyarországon akár egy Szegednyi migráns is élne már.  

Milyen eszközökkel kampányolnak a konferencián részt vevő önkormányzatok a kötelező kvóta elleni népszavazáson való részvételre, s arra, hogy a kormány mellett álljanak ki a választópolgárok?

 – Ez a következő hetekben fog pontosan eldőlni, de nyilván klasszikus kampányeszközökről van szó, aláírásgyűjtés, helyi fórumok, hirdetések.

 Ellenzéki lapok szerint az eddigieknél sokkal durvább migránsellenes kampány kezdődik majd kormányzati pénzből, aminek egyik állomása a fideszes polgármesterek demonstrációja. Mi erről a véleménye?

 – Ha jól értem az a vád, hogy a fideszes polgármesterek kiállnak a kvóta ellen a városaikban és falvaikban lakók érdekében. Állok elébe bármiféle ilyen vádnak és vállalom, hogy bizony önkormányzati szinten és közpénzből fogunk kampányolni a kvóta ellen, ugyanis közérdekről van szó, minden magyar ember érdeke az ország védelme.

 Mit gondol, a balliberális ellenzék miért áll ki a kvóta mellett?

 – Ötleteim vannak, de tőlük kellene megkérdezni, hogy valójában miért is szeretnék, ha itt élne több tízezer migráns, ha Budapestből Köln lenne, vagy ha itt is olyan terrortámadások történnének, mint Brüsszelben. Én magam is kíváncsi lennék a válaszukra. Valamiért mégis azt látjuk, hogy következetesen tagadják a probléma létezését és kitartanak a bevándorláspárti politikájuk mellett.

 A Jobbik pedig kevesli a kormány intézkedéseit. Tehát az egész ellenzék érdeke a kormány kvótaellenes intézkedéseinek kemény kritizálása?

 – A Jobbik felelősség nélkül bármit mondhat, miközben a baloldallal karöltve ők voltak azok, akik nem támogatták a kerítés megépítését, a bevándorlási szabályok szigorítását, és azt sem, hogy katonákkal és rendőrökkel védjük meg a határokat az illegális bevándorlóktól. Nincs miről beszélni.

 A brüsszeli bürokraták nem látják, vagy nem akarják látni azt, hogy milyen veszéllyel jár, ha a tagállamok között osztják el a migránsokat?

 – A brüsszeli bürokraták láthatóan nem képesek vagy nem akarják megvédeni Európát. Hogy melyik igaz a kettő közül, nem tudom, de mindkét lehetőség érdekes kérdéseket vet fel. Mindenesetre a végeredmény szempontjából nem lényeges. A végeredmény sajnos az, hogy nem tesznek semmit. Kérdés, minek kell még történnie ahhoz, hogy végre felébredjenek. Ezért kellett Magyarországnak önállóan cselekednie és megvédenie magát.

 Hogyan látja: a terroristák tudatosan és jól szervezetten használják fel a népvándorlást?

 – Igen, és sajnos ez nem az én véleményem, hanem tény. A sajtóban is olvasható volt például, hogy a párizsi merényletek egyik fő szervezője a Keleti pályaudvaron is járt. És ez csak egy eset. A német titkosszolgálatok szerint a tavaly Európába ellenőrzés nélkül bevándorló áradat egy százaléka terrorista, vagyis tizenötezer terrorista érkezett tavaly Európába.

 Józsefváros számára tavaly mekkora anyagi megterhelést jelentettek a migránsok, akik a II. János Pál teret és a Keleti pályaudvart elárasztották, és finoman szólva toalettnek használták?

 – Ezt nehéz pontosan megmondani. Egy dolog a hatalmas mennyiségű szemét elszállításának, a károk helyreállításának költsége, de nagy összeget fordítottunk a közterület-felügyelők, a polgárőrök, a városüzemeltetés munkatársai pluszmunkájának megfizetésére is. A városnak bő 100 millió forintjában van az a három hét. Szívesebben fordítottuk volna ezt az összeget Józsefvárosra.

 

Medveczky Attila