vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.15. 

Széchenyi-év - Bélyeget bocsátott ki a Magyar Posta

Bélyeget bocsátott ki Széchenyi István (1791-1860) halálának évfordulóján, pénteken a Magyar Posta Nagycenken, ahol megkoszorúzták a Széchenyi-család síremlékét és emlékülés is kezdetét vette. Szarka Zsolt, a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója elmondta, hogy az emlékbélyeget 300 ezer példányban bocsátották ki. A bélyeg grafikája, ifj. Szunyoghy András grafikusművész munkája a Duna szabályozásának is emléket állít, de a folyó vonalai között gróf Széchenyi István portréja rajzolódik ki. A grafikán bélyeg 225 forintos névértéke is jelképes: a Széchenyi István 225 éve született, ebből az alkalomból rendezik meg idén az emlékévet.

Az elnök-vezérigazgató megjegyezte, hogy a Magyar Posta bélyegein Széchenyi István a leggyakoribb motívumnak számít: 31 alkalommal szerepelt eddig személye vagy a hozzá köthető vívmányok, tettek bélyegeken.

A bélyegkibocsátás előtt koszorúzást tartottak a Széchenyi-család felújított emlékhelyénél. A mauzóleumnál L. Simon László, a Miniszterelnökség államtitkára arról beszélt, hogy minden évre jut két-három olyan évforduló, amire a magyarok büszkék lehetnek, az idén a 225 éve született és 156 éve elhunyt Széchenyi Istvánra is emlékezünk.

Az államtitkár felidézte, hogy a múlt héten határozatban fejezte ki tiszteletét Széchenyi Istvánnal szemben, a "legnagyobb magyar" születetésének 225. évfordulója alkalmából.

Hozzátette, hogy az emlékévben megújul a nagycenki kastély első emeleti kiállítása, valamint a kápolna is. Korábban az MTI-nek elmondta, hogy minderre 300 millió forint kormányzati támogatást áll rendelkezésre.

 

MTI