vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.15. 

Erdődhegyen találkoztak a romániai katolikus egyházmegyék ifjúsági felelősei

A Szatmár megyei Erdődhegyen találkoztak április 4. és 6. között a romániai katolikus egyházmegyék ifjúsági lelkészei és referensei, hogy áttekintsék az előttük álló kihívásokat, és felvázolják az ifjúságpasztoráció új útjait.

Korábban az országos katolikus ifjúsági találkozók (OKIT, INTC) alkalmával egyeztettek Románia katolikus egyházmegyéinek ifjúsági lelkészei és referensei, az utóbbi időben azonban már évente, a találkozótól függetlenül is keresik a lehetőséget a találkozásra. Így került sor az április 4. és 6. közötti találkozójukra is, amelynek házigazdája a Szatmári Római Katolikus Egyházmegye volt.

 A Romániai Katolikus Püspöki Konferencia által megbízott országos ifjúsági lelkész, Felix Roca kezdeményezésére a résztvevők az ifjúságpasztoráció új útjait keresték, azokat a módokat, ahogyan a fiatalokat meg lehet szólítani, Krisztus örömébe bevonni. Kedden erről a témáról tartott előadást Felix Roca, aki Ferenc pápa gondolatai nyomán beszélt az egység építésének, a jelen kor megértésének fontosságáról. Don Bosco gondolatát – „nem elég a fiatalokat szeretni, fontos, hogy érezzék is, hogy szeretik őket” – kiegészítve úgy fogalmazott, hogy az egyház foglalkozik a fiatalokkal, kell hogy ők érezzék is, hogy így van.

 Az előadás után a résztvevők kiscsoportokban beszélték meg az elhangzottakat, majd az egész közösséggel megosztották gondolataikat. Többen hangsúlyozták az online jelenlét fontosságát, valamint javasolták, hogy a római és görög rítusú katolikus fiatalok gyakrabban találkozzanak, ez ugyanis segítheti egymás jobb megértését, a kapcsolatok megerősítését.

 A találkozó keretében Tallian Cristian gyermekpszichiáter főorvos előadást tartott a gyermek- és fiatalkori krízisekről, zavarokról, illetve ezek feloldásának módjairól. Az ifjúsági lelkészeket és referenseket házigazdaként köszöntötte Schönberger Jenő püspök, és hozzá hasonlóan rövid látogatást tett az erdődhegyi Helga Winter Közösségi Házban Virgil Bercea nagyváradi görögkatolikus püspök, a Romániai Katolikus Püspöki Konferencia ifjúságpasztorációval megbízott tagja is.

 

Forrás és fotó: Szatmári Római Katolikus Egyházmegye

 

Magyar Kurír