vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.22. 

Csorja Gergely: Orbán jelentősége nő

Helmut Kohl a modern Németország megteremtője. A német egyesítés végigvitelével, majd az egyesített német állam világtényezővé emelésével mindenképpen a legtekintélyesebb élő német politikus. Kohl április 19-én fogadja Orbán Viktort. A találkozónak szimbolikus jelentősége van. Ezt a jelentőséget sejtette meg több liberális fórum. Ezért támadja a Handelsblatt és a többi orgánum Kohlt, hogy az illiberális államot meghirdető, küldetéstudatos Orbánt miért legalizálja.

Kohl politikai érzéke ismét kiválóan működött. A 86 éves visszavonult politikus – Angela Merkel politikai sikerének egyik megteremtője – pontosan tudja, hogy kit kell fogadjon. Pontosan tudja, hogy Orbánban benne van a lehetőség. Orbán Viktor az Európai Unió egyik meghatározó politikusa lehet az elkövetkező években.

A német állam ma Európa pénzügyi fenntartója. Az unió számláit ma Németország fizeti. Ez a gazdag, potens Németország Helmut Kohlnak sokat köszönhet. Az egykori kancellár jóváhagyásának, elismerésének súlya van. Ez az elismerés nem csak Orbán Viktornak, mint európai tényezőnek fontos. Sőt nem elsősorban Orbán Viktornak fontos.

Az erős centralizáció vagy a lassú szétesés között billegő Európa közepén a kicsi, de ma erős Magyarországnak, a magyarságnak létkérdés, hogy vezetője tényező legyen Európában. Így van rá egyedül esély, hogy az esetleges központosítást nemzeti, kulturális, nyelvi feloldódás nélkül éljük túl. Sok munkával, összetartással és Isten áldásával.