vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.27. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 17. száma!

A tartalomból:

Csorja Gergely: Muszáj-Herkules igaza (címlapon)

Tulajdonképpen csodálom Vona Gábort. A jó múltkorában ugyanabban a játszóházban üldögéltünk. Elnéztem az élőpálma-dekoráció mögött szerényen meghúzódó Vonát, miközben a lehető legátlagosabb játszóházi szülőként nézegette a telefonját. Hogyan vezethet ez a láthatóan szorongó mélyátlag egy pártot? Aztán elszégyelltem magam. Hiszen ez a modern demokrácia, az Ortega y Gasset által megírt társadalom lényege, mely tömegdemokrácia éppen most mutatja a mély válság jeleit tőlünk nyugatra. 2006-ban a Kossuth téren, a „Gyurcsány takarodj!” rigmusok jótékony fedésében magára talált két párt. Ez a két párt azóta egymást legitimálva valamiféle bázisdemokratikus, antipaternalista, modern, Vona által megfogalmazva: XXI. századi párt lenne. Azaz a jövő. Persze mindkét formáció vezetőjének, Schiffer András és Vona Gábor vágyainak is a netovábbja eredetileg egy vaskos Fidesz karrier volt, hogy ma ők lehessenek Lázár vagy Rogán helyében. Azonban helyesen ismerték fel, hogy ezekért a helyekért óriási harc folyik, ezzel szemben a Csurkát mocskoló néhány fiatal között és a végelgyengült liberálisok után van mit keresni. Ez a lázadók közege, ahol a paternalizmus ellen lázadók vezére semmi másra sem vágyik, mint hogy elég erős legyen ahhoz, hogy bevezesse a paternalizmust. Nem véletlen, hogy Vona és Schiffer is tiszteli, bizonyos értelemben szereti Csurka István emlékét. Talán furcsa, hogy éppen Csurka István szellemi otthonában írom ezt: paternalista volt-e Csurka? A válasz egyértelmű: az volt. Csakhogy Csurka paternalizmusának volt egy mély és ma már egyértelműen bizonyítható alapja. Méghozzá egy meglehetősen profán alapja. Csurkának igaza volt. Ő látta helyesen, az ő következtetései voltak időtállóak, ő tálalta az eseményeket a maguk valójában.

 Csurka István: A KETTŐS FÜGGÉS ÁLLAPOTA (2.oldal)

Magyarország a nagy döntetlen korszakának végóráiban szép csendesen a kettős függés állapotába került. Míg régebben csak egy moszkvai húskampóra volt felcsapva, mint egy rosszul darabolt oldalas, most már egy sokkal jobb idomú New York-ira is fel van függesztve. Fejtől is, lábtól is. Így kétségkívül könnyebb a létezés. Majd már még ficánkolódni is lehet. De a felfüggesztés azért felfüggesztés, és a kettős függés kettős függés. Ennek a kettős függésnek illusztrációja volt a magyar pártfőtitkár-miniszterelnök nemrégen lezajlott amerikai bemutatkozó körutazása, lejelentkezése az amerikai elnöknél. Ezt az a politikus tette meg, akinek eddigi pályafutása során már volt egy-két megállapítása az „amerikai imperializmus”-ról, a „finánctőke mohóságá”-ról, ám most mégis fontosnak tartotta, hogy a Világbank ápolt fogsora rávillanjon. Mi következik ebből a kettős függésből? Természetesen az, hogy két parancsot kell teljesíteni. Ezek a parancsok hol egybevágnak, hol ellentmondanak egymásnak. Naiv elképzelés és leegyszerűsítés az, hogy Moszkva a szocializmust és parancsuralmat, az Egyesült Államok pedig a demokráciát sugározza Magyarországra. Természetesen ezt is, azt is, mind a két részről, de ezenfelül még sok mást is, aminek a magyar nem csak hasznát látja.

 Ki nem engedi indulni Hegedűsnét, Novákot, Apátit és Szávayt? (3.oldal)

Vona lemaradt. Mikor meglátta az ATV-ben Novákot, ideges lett. Mi van, hogyhogy nem ő az elsőnek nyilatkozó? Kapkodni kezdett. Toroczkai Laci után szaladgált, aki visszakézből vágta szájon, miközben beszólt neki, tudod az első pofon a legnagyobb, a többit szép lassan megszokod! A tanácsadókat hívogatta, mit lépjen erre? Nem kapott választ. A határozottan intézkedő pártvezér imidzsét a nagy sietségben otthon felejtette. Így csak megvert kiskutyaként pitizhetett Kálmán Olgának. Kutyatekintetét esedezve emelte a dominára: kérem, ne bántson! Olga megfelelően enyhe volt, no nem Vona miatt, őt lenézi. Hanem a gazdinak, aki beparancsolta Vonát a „magas ítélőszék” elé, annak az akarata előtt hajolt meg a sokat látott, általában a kihallgató tiszt modorában kérdező „tévés személyiség”. A külső szemlélőnek szinte fájt a pártfigura szánalmas vergődése, a bosszantóan összevissza csúszkáló válaszokkal operáló tartás nélkülisége. Ilyen méretű szellemi igénytelenség és politikai tanácstalanság cukormázzal leöntve vonzaná a magyar fiatalokat? Jézus ereje!

 A minőségrontás élelmiszer-hamisítást jelent (5.oldal)

Az uniós agrártámogatási rendszer nem biztosít a termelők számára stabil jövedelmet

A klímaváltozás következményeit, az élelmezés-biztonság kérdéseit és az élelmiszer-veszteséget nevezte a XXI. század legjelentősebb kihívásainak Nagy István földművelésügyi miniszterhelyettes a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) mezőgazdaságért felelős minisztereinek párizsi értekezletén. Miniszterhelyettes urat az élelmiszer-biztonságról, az élelmiszer-pazarlásról, s a hazai mezőgazdasági rendszer fenntarthatóságáról kérdeztük.

 Főnix a város felett (6.oldal)

Célunk Debrecen nemzetközi regionális vezető szerepének erősítése

Az Új Főnix Terv kiemelkedő jelentőségű eleme az a 15 milliárd forintos gazdaságfejlesztés, amely új ipari területek bevonásával, a magas hozzáadott értékű ipar, az innováció támogatásával, a program részét képező foglalkoztatási paktum segítségével több ezer új munkahely létrejöttét biztosítja a város és a régió számára. Dr. Papp László, Debrecen polgármestere a munkahelyteremtésről, a Schaeffler Akadémiáról, a külföldi gazdasági szervezetekkel való együttműködésről, a repülőtér és a közlekedés fejlesztéséről, és a nemzetközi iskolaprogramról tájékoztatta szerkesztőségünket.

 Gyönyörű stadionnal gazdagodott Szolnok (7.oldal)

Aki nem fogja föl, hogy az egészség a legfontosabb az ember életében, vagy buta, vagy nagyon rosszindulatú

Csaknem négy év munka után április 9-én ünnepélyesen átadták az újjáépített Tiszaligeti Stadiont Szolnokon, a megnyitón a miniszterelnök is részt vett. Orbán Viktor a kormány nevében köszönetét fejezte ki a szolnoki vállalkozóknak, akik „megtették, amit megkövetelt a haza.” Szalay Ferenc, Szolnok polgármestere kiemelte, hogy a sport presztízse jelentősen csökkent, mikor a szocialista kormányok szinte a semmit sem költöttek a sportlétesítmények fejlesztésére.

 Märle Tamás: Általános műveltség (7.oldal)

Az oktatást sürgősen át kell alakítani, egyre több a hiányszakma az országban – hallani egyre többször –, mégis közfelháborodás kíséri, ha a kormány hozzá mer nyúlni valamihez is. Múlt héten napvilágra került az EMMI terve, mely szerint az induló szakgimnáziumokban megnövelik a szakmai tantárgyakat és csökkentik a közismereti tárgyakat, ezzel együtt pedig a természettudományos tárgyakból mindenki csak egyet fog tanulni szakmájához kapcsolódóan. A hír hallatán együtt kárognak „demokraták” és Árpád-sávukat ölebre cserélők.

 Minden településen lesz bölcsődei ellátás (9.oldal

Akár tízezerrel is nőhet a férőhelyek száma

Jövőre indul országszerte az új bölcsődei ellátási rendszer, amelynek keretein belül a hagyományos bölcsődék mellett megjelenik a mini-, a családi és a munkahelyi bölcsődei forma is – közölte Novák Katalin államtitkár, aki emlékeztetett rá, hogy a kormány az utóbbi öt évben 28 milliárd forintot fordított bölcsődei fejlesztésre, tízezer férőhellyel bővült a bölcsődék kihasználhatósága.

 Interjú Zeke Edit díszlet-és jelmeztervezővel (10.oldal)

A szín nálam különösen fontos tényező. Szinte egyszerre kezdem el a tér kifejlesztésével eldönteni a színhangulatot. Minden előadás önmagában egy rendszert képez, így a színek egymáshoz való viszonyát is rendszerbe teszem, a látványon belül. A látvány alaphangulatának is egyik legfontosabb eleme a szín meghatározása. A színnel összefüggéseket lehet kiemelni, bizonyos alakokat jellemezni és a néző tekintetét irányíthatjuk általa. Tehát nagyon lényeges kifejező eszköz a szín.

 Csorja Gergely: Pazarlás és zsugoriság – a szociopaták alakította világ (11.oldal)

A kapitalizmusban kiépülő rendszerek, sok tekintetben hasonlítanak a kommunista rendszerekhez. A kommunizmus, szocializmus vagy nevezzük bárhogy egyik alaptörekvése volt, hogy az önálló alkotásra képes embereket beterelje valami nagy rendszerbe, ahol aztán vagy elbuknak, vagy a rendszert szolgálják. Akik ennek ellenére önállóak akarnak maradni, azokat többnyire erőszakkal, ellehetetlenítéssel, kiszorítással tették tönkre. Az önállóságot feladni képteleneket pedig egyszerűen kiirtották.

 Elszabotált vagyon-visszaszolgáltatás (13.oldal)

A szlovák püspökök összejátszanak a nacionalista szlovák állammal

Április 5-én Csáky Pál, az Európai Parlament Petíciós Bizottságának alelnöke Tőkés Lászlóval, az Emberi Jogi Albizottság alelnökével közösen meghallgatást szervezett Brüsszelben a bencés kongregáció csehszlovák állam által elkobzott oroszvári tulajdona és a Székely Mikó Kollégium ügyében. A komáromi bencés vagyon tulajdonának ügye a háború utáni legszörnyűbb nacionalizmusra emlékeztet – közölte szerkesztőségünkkel Csáky Pál.

 Nekünk nem kell júdáspénz (14.oldal)

A magyarok anyagilag kiszolgáltatottak és félnek

A helyhatósági választásokon dől el, hogy az erdélyi magyarság tud-e új lapot kezdeni, tiszta lappal tudunk-e változtatni az eddigi huszonöt év egy helyben topogásán, illetve a mindent elárasztó korrupción. Erősebb, hitelesebb, tisztább és hatékonyabb magyar képviselet megteremtésén dolgozunk – fogalmazott az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) elnöke. Szilágyi Zsolt elmondta, hogy a helyi választásokon a rezsicsökkentést is célul tűzték ki. „Ha Bukarestben és Magyarországon lehet, Erdélyben is lehet.”

 Európában száműzni akarnak mindent, ami Krisztussal kapcsolatos (16.oldal)

Győrfi Károly: Keresztényüldözés a 21. század elején

Hat olyan ország van, ahol a vallástalanok többségben vannak. Ezek az országok: Cseh Köztársaság (76%), Észak-Korea (71%), Észtország (60%), Japán (57%), Kína (52%). Magyarországon a keresztények – tehát a megkereszteltek száma – közel 8 millió, míg 1,8 millió vallástalannak vallja magát. A szerző szerint Európa az a kontinens, ahol a keresztény egyház leginkább válságban van, vagy legalábbis afelé halad. A PEW Globális kereszténység című tanulmányában arról olvashatunk, hogy Európában a keresztény lakosság hányada az elmúlt 100 évben 95%-ról 76%-ra esett vissza. Ellenben Afrikában, a Szaharáról délre, a keresztények aránya 63%-ra emelkedett. Nigériában kétszer annyi protestáns él, mint Németországban… Az az Európa, amely még két generációval ezelőtt is sok ezer misszionáriust küldött más kontinensekre, már-már maga is missziós területté vált. XVI. Benedek pápa szavai jól jellemzik kontinensük állapotát: „Ha az egyház kiüresedik, akkor Európa belülről üres lesz.”

 Dr. Rácz János, PhD a VERITAS Történetkutató Intézet tudományos munkatársa: 1956: Janus éve volt? (18.oldal)

Janus római istenség volt az ókori mitológiában, ma a kétarcúság, kettős beszéd szinonimájaként ismert. A kezdet és a vég megtestesítője. A történeti munkákban többször olvashatjuk, hogy az Amerikai Egyesült Államok (továbbiakban: Egyesült Államok vagy Amerika) politikája Janus-arcú volt 1956-ban. Máshogy cselekedtek a tengerentúli szuperhatalom politikusai, mint, ahogy beszéltek. Nem nyújtottak segítséget a magyar forradalomnak, miközben a propagandájuk arra sarkalta a magyar szabadságharcosokat, hogy a végsőkig kitartsanak. Van alapja ennek az elgondolásnak? Több tényezőt meg kell vizsgálnunk, ahhoz hogy belássuk, nem lehet tisztán Janus-arcú politikának nevezni azt, amelyet sokkal inkább a biztonságérzet hiánya, és a kommunizmus terjedésétől való félelem motivált.

 Csorja Gergely: Akadozások a közigazgatásban, avagy a védelemipar mint hetedik stratégiai ágazat (19.oldal)

Egy befolyásos, bár meglepően fiatal kínai barátom szerint Magyarországgal az a baj, hogy egyik csoportnak sincs megkérdőjelezhetetlen hatalma. Kínában a politika mondja meg a gazdaságnak, hogy mi a teendő. Amerikában a gazdaság mondja meg a politikának, hogy mik a célok. Magyarországon a gazdaság nem azonosul a politikai célokkal, a közigazgatás pedig nem azonosul a gazdaság szereplőinek elvárásaival. Ez a kissé leegyszerűsítő kép mégis tartalmaz némi igazságot. Magyarországon ma Orbán Viktor ereje kétségbevonhatatlan. Orbán önmagában erősebb politikai tényező, mint az általa vezetett párt, sőt mint az egész pártkoalíció. Ezen felül esélye van, hogy meghatározó európai tényezővé váljon.

 Magyarországot kell elsősorban nézni (20.oldal)

Botrányokkal teli időszakban lett úszókapitány Hargitay András

Az elmúlt hetekben zajló botrány következményeként lemondani kényszerült a magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya, Kiss László. Az utód mihamarabbi megtalálása rendkívül fontos volt, mert nyakunkon az Európa-bajnokság, közeleg az olimpia, ráadásul jövőre Magyarország rendezi a vizes világbajnokságot. A posztra Hargitay András volt az egyedüli jelölt, aki a rendkívüli körülmények ellenére gondolkodás nélkül vállalta a felkérést. Az új úszókapitány nem csupán igent mondott lapunk megkeresésére, de a legkényesebb kérdésekre is kendőzetlen őszinteséggel válaszolt. Így a Kiss László-botrány lehetséges okai mellett azt is megtudtuk, hol tart és hogyan rendeződhet a Hosszú Katinka-ügy, mi a véleménye Gyárfás Tamásról, miért nem indul az Európa-bajnokságon Gyurta Dániel, illetve ilyen előzmények után miben reménykedhetünk úszóinktól a riói olimpián?

 

Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot április 28-ától az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 

Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.

 SWIFT (BIC) kód:

 OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. áprilisa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.