vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.29. 

Történelmi dátum

Múlt héten Netanjahu – első alkalommal a háború történetében – elismerte, hogy eddig hazudott. Végre bevallotta, hogy Izrael több alkalommal is csapást mért szíriai szállítmányokra.

Mint ismeretes, a zsidó állam 1967-ben, a hatnapos háborúban szállta meg a Golán-fennsíkot. 1981-ben annektálta a területet, amelynek alig harmada maradt szíriai ellenőrzés alatt. A szíriai lakosságot elűzték, ahol addig az otthonuk volt, ott zsidó telepesek alapítottak új városokat. A nemzetközi közösség nem ismerte el Jeruzsálem lépését. Izrael és Szíria között nincs érvényes békeszerződés, csak egy 1974-ben megkötött tűzszüneti megállapodás. A békemegállapodás kulcsfontosságú feltételeként mindig az izraeli kivonulást tartották számon a szakértők. A szíriai polgárháború 2011-es kirobbanásával és a kaotikus állapotok kialakulásával párhuzamosan azonban egyre halványul az esélye annak, hogy Izrael feladja a Golánt.

Kell még ehhez hozzátenni valamit?

A Netanjahu-féle kabinet megalakulásának egyéves évfordulója alkalmából rendezett ülésen Netanjahu kétségét fejezte ki amiatt, hogy Szíria valaha is felépül az országot több mint öt éve sújtó pusztító polgárháborúból. Az izraeli kormányfő a héten Genfben, az ENSZ égisze alatt folyó szíriai béketárgyalások újabb fordulójára utalva azt mondta, nem ellenzi a Szíria stabilizálására irányuló diplomáciai törekvéseket mindaddig, amíg azok nem veszélyeztetik a zsidó állam biztonságát. Hozzátette, hogy a John Kerry amerikai külügyminiszterrel lezajlott telefonbeszélgetésén ugyanezt hangsúlyozta.

Netanjahu vasárnap leszögezte, a határ nem fog változni, és itt lenne az ideje annak, hogy a világ ötven év után végre elismerje Izrael fennhatóságát a Golán-fennsík fölött. „A körülöttünk lévő viharos térségben Izrael stabilizáló tényező, megoldás, és nem probléma” – mondta az izraeli miniszterelnök. Jeruzsálem nagyrészt tartózkodott a szíriai konfliktusba való beavatkozástól. Izrael soha nem fog kivonulni a Golán-fennsíkról, és a Szíriával határos, stratégiai jelentőségű térség örökre a zsidó állam kezén marad – jelentette ki vasárnap Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök a fennsíkon tartott, ünnepélyes kormányülésen.

Na, tetszenek látni, így megy ez.

 

czyla