vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.29. 

Közel 7 százalékos reálbér-emelkedés idén

Továbbra is kimagasló mértékben, 6,9 százalékkal emelkedtek a reálkeresetek 2016. január-februárban a KSH ma reggeli gyorstájékoztatója szerint. A munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkár elmondta: ezzel több mint 3 éve folyamatosan emelkednek a reálkeresetek hazánkban. Cseresnyés Péter budapesti sajtótájékoztatóján hozzátette: a versenyszférában - a legalább 5 embert alkalmazó vállalkozásoknál - januárt követően februárban is kiemelkedően magas, 68 ezres létszámbővülés ment végbe 2015. év elejéhez képest, amihez hasonló létszámbővülés az ezredforduló óta nem volt az elsődleges munkaerőpiacon.

A politikus hozzátette: a minimálbérnél 6,7, a garantált bérminimumnál 6,8 százalékos reálemelkedés valósult meg az első két hónapban, ami nagyban hozzájárul az idei reálkereset-növekedéshez. Ilyen mértékű reálnövekedés a kötelező legalacsonyabb béreknél 2002 óta, azaz 14 éve nem volt.

 2016 első két hónapjában nemzetgazdasági szinten a bruttó kereset 248 800, a családi kedvezmény nélkül számított nettó kereset 165 500 forint volt. A családi kedvezményt is figyelembe véve a nettó keresetek átlagát 172 600 forintra becsüli a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). A közfoglalkoztatás hatása nélkül a vállalkozásoknál 263 900, a költségvetési intézményeknél 260 600, míg a nonprofit szervezeteknél 238 800 forint volt a bruttó keresetek átlaga az idei első két hónapban. Nemzetgazdasági szinten és a közfoglalkoztatás hatását beszámítva tehát 6,9 százalékkal, anélkül 7,5 százalékkal növekedtek ez idő alatt a reálkeresetek. A közfoglalkoztatással szűrt reálbér-emelkedés a vállalkozási szférában 6,2 százalékos, a költségvetési szférában 11 százalékos, a nonprofit szektorban pedig 5,5 százalékos volt január és február hónapok átlagában.

 A vállalkozói szektor és a közszféra béremeléseinek, a kedvező inflációs környezetnek, az adócsökkentésnek és az évről-évre emelkedő minimálbérnek köszönhetően tartósan nőnek a reálbérek Magyarországon. Ezzel párhuzamosan a fogyasztás is bővül, ami jól tükrözi a magyar családok anyagi helyzetének folyamatos javulását.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)