vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.29. 

Bizalom és partnerség jellemzi a magyar-német gazdasági kapcsolatokat

Németországnak, a nálunk működő német vállalatok és a szakmai szervezetek támogatásának és együttműködésének döntő jelentősége volt az elmúlt évek magyar sikereiben – hangsúlyozta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter Kölnben a magyar–német gazdasági fórumon. A tárcavezető az Orbán Viktor miniszterelnök vezette delegáció tagjaként látogatott Németországba.

Varga Mihály Partnerség és stabilitás a német-magyar kapcsolatokban címmel tartott előadásában elmondta: az országaink közötti együttműködés alapja az a meglévő bizalom, amely összetett gazdasági és sokszínű kulturális kapcsolatainkra épül. Mint fogalmazott: Németország az első számú külkereskedelmi partnerünk, exportunk 27,3 százaléka ide irányul, az importunkból pedig 26 százalékkal részesedik.

 A teljes egészében, illetve részben német tőkével alapított vállalatok több mint 300 ezer munkavállalót foglalkoztatnak Magyarországon. Németország a legnagyobb tőkebefektető is hazánkban, 2010 óta közel 6,5 milliárd euró értékű beruházás érkezett Magyarországra, több mint félszáz német vállalat létesített új gyáregységet nálunk, vagy növelte kapacitását – tette hozzá.

 A stabil és fejlődő német-magyar gazdasági kapcsolatoknak köszönhetően már több mint 6000 német vállalatnak vannak pontos ismeretei a magyar gazdaság egyre javuló helyzetéről és a magyar kormány támogató és ösztönző gazdaságpolitikájáról – emelte ki Varga Mihály a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elmúlt héten közzétett jelentésére hivatkozva.

 Mint fogalmazott: a felmérés legfontosabb megállapítása az, hogy az úgynevezett befektetői hangulat index, amely egyszerre veszi figyelembe a vállalatok véleményét az ország gazdasági kilátásaira és az adott vállalat jövőjére vonatkozóan, igen jelentősen javult a tavalyi évhez képest, 10 pontról az idén 18 pontra emelkedett.

 Az elmúlt időszak gazdasági eredményei tükröződnek a német cégek véleményében is – értékelt Varga Mihály. Hozzátette: a magyar kormánynak olyan szerkezeti reformokat kellett végrehajtania, amelyek alapjaiban változtatták meg a magyar gazdaság lehetőségeit: átalakították a nyugdíjrendszert, adóreformot hajtottak végre, takarékosabbá tették az államháztartás gazdálkodását, felléptek a szürke- és feketegazdaság visszaszorításáért.

 „A változtatások – amellett, hogy meghozták a várt gazdasági eredményeket – elnyerték a befektetők bizalmát is” – fogalmazott a miniszter kiemelve, hogy a Németországból érkező beruházások a befektetői bizalom kétirányú megerősödését is tükrözik, mivel a Magyarországnak először bizalmat szavazó és a már régebben nálunk működő vállalatok közel egyforma arányban jelentettek be új fejlesztéseket. Mindez alátámasztja hazánk tőkevonzó képességének további erősödését és a beruházást vonzó beruházás elv érvényesülését is – mutatott rá Varga Mihály.

 

(Nemzetgazdasági Minisztérium)