vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.29. 

Megjelent a Havi Magyar Fórum április száma!

A tartalomból:

115 ÉVE SZÜLETETT NÉMETH LÁSZLÓ

Csurka István: EGYSZER VOLT

Ha jól meggondoljuk, ma is azok az irodalmi küzdelmek szolgálják legjobban a tisztánlátásunkat, amelyeket akkor vívott meg Németh László, amikor még ő is huszonéves volt, és egy hetyke ifjú vakmerőségével világított bele a magyar élet sötétjébe. Ez tulajdonképpen megdöbbentő. Nemcsak az tűnik ki ebből, hogy az irodalom fölött nem múlik az idő, mert ez magától értetődő. Nemcsak ezeknek az említett alkotóknak a félisteni halhatatlansága bizonyosodik fel ebből, hanem a mi rászorultságunk és – valljuk be – másodrendűségünk is. A magyar irodalomnak régen le kellett volna küzdenie Németh Lászlót. Az volna természetes, ha fiatal és nem is annyira fiatal írók, gondolkodók vennék elő műveit, és miközben bányászkodnak lelke roppant tárnáiban, felfedezés közben új gondolkodást teremtenének. Amióta nem szabad a magyar irodalom, hiányzik belőle az az egészséges kannibalizmus, amely felfalja, megemészti, és úgy teszi magában termővé a saját törzsfőnökeit.

 Dr. Kovács Zoltán: A politikus Németh László

Nagy írónk még az Osztrák-Magyar Monarchiában született. Megélt két világháborút, az 1918-19-es és 1956-os forradalmakat, két Trianont. 24 évet a Horthy-korszakban, 1944-ben a német, majd a 30 éves szovjet megszállást, változó politikai rendszerek tanúja és szenvedő részeseként. Íróként idegen volt számára a rövidtávon gondolkodó politika. Csoport- vagy pártérdekek, személyes érvényesülés, szándék nem befolyásolták. Úgy tevékenykedett, mint a faültető erdész, aki tudja, hogy munkája eredményét a következő nemzedék élvezi. Minden művében a magasabb rendű erkölcsöt képviselte, mindenkor a Jó Ügy, a haza szolgálatában, a nép sorsának jobbra fordításáért. Népének tanítómestere kívánt lenni, aki fáradhatatlanul oktatja-tereli „nehézfejű nemzetét” a helyes útra. Vallotta, hogy minden állampolgár kötelessége a közügyeiben való állásfoglalás. A közönyösök érdektelensége teszi lehetővé, hogy kalandor politikusok hazug ígéretekkel, jelszavakkal hatalomhoz jussanak. Tájékozódásra, ismeretekre van szüksége minden állampolgárnak – „politikai mozgalom politikai ismeretek nélkül nem vezet jóra”.

 Grezsa Ferenc: Németh László vásárhelyi korszaka

(Szerepek bolondja vagy a belátás hőse – részlet)

A Széchenyi az utolsó s a legnagyobb a Vásárhelyt írott Németh-drámák sorában. Terve már benne van az 1942-es Széchenyi-könyvben: írása közben veszi észre, hogy „a Blick benyújtott számlája, az igazságszeretet öngyilkosságba vivő kalandja milyen kitűnő drámatéma”. A tanulmány méhéből – a Széchenyi Döblingben és a Széchenyi halála című fejezetekből – az író előbb a Bocskay-kert 1943-as idilljében próbálja meg a darabot kifejteni. De a keletkezés krónikája később is párhuzamos az Eklézsia-megkövetésben: 1946 tavaszán megint Kis Miklós drámájával együtt veszi kézbe, hogy papírra vethesse. Megírása mégis késő őszre marad. A két darab sorsa a világra hozást megkönnyítő élménnyel válik el egymástól. A Döbling- Vásárhely analógiát a nyár végi támadások fogalmazzák meg benne, melyek tanári oklevél híján a vásárhelyi pedagógus egzisztenciához való jogát is megkérdőjelezik.

 Németh László: Emelkedő nemzet

(1956. nov. 2. – részlet)

Még csak annyit láttam, amennyit a rádió s a vidéki események látni engedtek, már világosan állt előttem a veszély. Először a közvetlen veszély, hogy a nemzet szent felindulásában az indulat sugalmazására hallgatva olyasmit talál elkövetni, amit később nem lehet jóvátenni. S a kissé távolabbi veszély, hogy mialatt az egész fegyvert fogott nép figyelme a szovjet csapatok kivonulása felé fordul, az új pozíciók felé törtető emberek, akik régi fényük visszatérését várják, megfelelő hadállást foglalnak el, s a forradalomból ellenforradalmat, az 1956-os magyar szabadságharcból holmi 1919-es kurzust csinálnak.

 Nemzet és író

(1956. nov. 3. – Igazság)

A történelemben igen ritka dolog esett itt meg, amit eddig csak elszigetelten parasztfölkelésekben láttunk: egy nemzet, amely magától föltámadt, s maga keres ott a harc hevében pillanatnyi vezetőket magának. Ez a megdöbbentő látvány, amely a legszörnyűbb bírálata annak, amin átmentünk, úgy érzem, gyökeresen megváltoztatta nemzet és író viszonyát. Szándékosan fordítom meg a sorrendet, és mondom először a nemzetet és azután az írót, mert ebben az új helyzetben valóban nem a nemzetnek kell a Petőfi tűzoszlopaként előtte járó költőt követnie, hanem a költőnek a nemzetet. S nem hiszem, hogy ez valakit is lefokozna.

 Második szárszói beszéd

Az újkori magyarnak az európai eszmékkel sokkal több szerencséje volt, mint az európai történelemmel. Azok természetében, vágyaiban elkeveredve; termékeny mozgalmakban hajtottak ki; amit azonban az európai gondolkozástól kapott, azt az európai történelem gonosz kezével mindig visszavette. Rákóczi, Hajnóczyék, Kossuth, sőt Ady is: mindnyájuk művét az európai történet tette semmivé. Kevés nemzet történelmének vannak olyan világos, éles korszakhatárai, mint a magyarnak.

 150 ÉVE SZÜLETETT TISZA ISTVÁN

1861. április 22-én született Tisza István

Gróf Tisza István személyében és politikai tevékenységében azt kell nagyra tartanunk, hogy képes volt a hazai liberális eszmevilág 1890 utáni elfajulásakor, kiüresedésekor a leghatározottabban fölismerni a magyar érdeket, s tenni is annak érdekében. Tevékenységének meg is lett az eredménye. Miután a fővárosi sajtó Tiszát gyűlölt céltáblaként állította be, több merényletkísérlet után 1918. október 31-én meggyilkolták. A fönnmaradt bírósági és nyomozati anyagok szerint megölését Károlyi Mihályhoz közel álló emberek tervezték a nemzeti tanácsban és a katonatanácsban, s önként vállalkozó terroristák hajtották végre e nap délutánján. A három gyilkos között az egyik Pogány (Schwartz) József, Jászi Oszkár hírhedt Martinovics szabadkőműves páholyának egykori tagja. Magyarország a belső és külső ellenség ostromának eredményeképpen összeomlott, s majd Horthy Miklósnak és társainak kellett jönniük az új életre keltéséhez.

 Hogyan akarta Szabó Ervin meggyilkolni Tisza Istvánt?

Talán már sokak számára világossá vált, hogy a szélsőbaloldali anarchista Szabó Ervin a fővárosi könyvtárhálózat segedelmével elsősorban a marxista tanok hatékonyabb terjesztésére törekedett. Kevésbé közismert, hogy a könyvtárigazgató profánabb cél elérését is el tudta képzelni pályája kiteljesedéseként – ez a cél pedig gróf Tisza István meggyilkolása volt.

 Vass Krisztián: A Magyar Élet jobboldali korszaka (VI. rész)

Matolcsy Mátyás öt képviselőtársával együtt kilépett a Független Kisgazdapártból, s 1938. március 21-én megalapította a Nemzeti Földműves és Munkáspártot. Ehhez a szélsőjobboldalra tartó csoportosuláshoz csatlakozott az Egyesült Keresztény Pártból kilépett honatyák triója: Meizler Károly, Béldi Béla és Zichy Gyula. Másnap, 1938. június 14-én megalakult a Keresztény Nemzeti Szociális Front-Nemzeti Kisgazda-, Iparos- és Munkáspárt, későbbi nevén a Keresztény Nemzetiszocialista Front. A Magyar Életben a főszerkesztő politikai újrapozícionálásával összefüggésbe hozható írásokat vizsgáljuk. Először és mindenekelőtt rögzíteni kell: a nemzetiszocializmus felé tájékozódó lapvezető működése idején is folyamatosan megjelentek németellenesen harmadikutas írások. A „se nem jobb, se nem bal” teóriát Szabó Dezső mellett olyan neves szerző képviseli a folyóirat hasábjain, mint Kodolányi János.

 Dr. Kiss Lajos: A Magyar Írószövetség közgyűlése, villámlásokkal

1986-ban – a hónapra már nem emlékszem – a Magyar Írószövetség közgyűlést hívott össze. Az ilyen tanácskozás a hetvenes-nyolcvanas években rég nemcsak az írók ügye volt. Politikai esemény. Ahol jelen voltak a szólni bátor emberek, akik kimondták, amire a sajtó béna nyelvűnek bizonyult. A levegő telítve volt robbanó párával. Tiltott gondolatok ágaskodtak a fejekben, hogy megmutassák magukat. Hogy napfényre szökjenek. A jelenvoltak azzal a várakozással ültek be a padokba, hogy összecsapást fognak látni, az írók elszántjai tengelyt akasztanak a hatalommal. És így is történt.

 Pósa Zoltán: Rémálom egy nyolcvanas évekbeli termelési konferencia záróbulijáról

Részlet a Szökés és vezeklés című regényből

A szomszéd priccsen jótékonyan nyikordul a fekete, kissé parasztosan szépfiú üzemmérnök – szép üzemmérnökfiú, üzemmérnök szépfiú. Műszakibelami- mesterséges szaki, aki egyúttal szép, selymes fiú, selyemszép selyemréti fiú, selyemrétisas. Nem nyitom ki a szemem, hálás vagyok a mozdulatáért. Ő a jól végzett munka megérdemelt-megszolgált nyugalmával hálhat, gyomrában egyetlen üvegnyi serrel, amit tegnap este szlopált be, mielőtt meglógtam, elkértem-kunyeráltam tőle az összes témakör egybefűzött tanulmánykivonatait, hogy résumékivonatból reinkarnáljam a kolumnás cikkntyűt-bikkentyűt. Este cinkos álrosszallással hiányolt, meghívott egy sörre, amit fölélénkítette bennem a félliternyi lengyel vodkát, ellenben engem lebambított. Hajlítottorrú, göndör, kékszemű kölyök rikácsol a fülembe, ő ironizált „fanyarkám” dolgozatával.

 dr.Horváth László: Háttérhatalom

A globális pénzhatalmi rendszer (USA, Izrael) antidemokratikus katonai-banki diktatúrájának háború nélküli gyarmatosító politikája

Az USA háború nélküli gyarmatosító politikáját tökéletesen elismeri a globális pénzhatalmi rendszer egyik legnagyobb alakja: Simon Perez államelnök, a MAARIV héber nyelvű izraeli napilap tudósítása szerint, Tel Avivban 2007. október 10-én, a Kereskedelmi Irodák Szervezetének éves közgyűlésén azt mondta: „…manapság gyarmatok létesítése és hadsereg bevetése nélkül is lehet birodalmat alapítani. Nézzék meg mekkora birodalmat épített ki magának rendőrség és katonaság nélkül Bill Gates, és azt is láthatják, hogy mekkora ereje van…” A globális pénzhatalom másik kiváló szakértője Brzezinski 2002. november 30-án Budapesten a Magyar Nemzetnek adott interjúban mondta: „…a területekért folyó versengés, ha békésebb formában is, de döntő szerepet játszik a világban…” Mik ezek a háború nélküli békésebb formák?

 Czére Béla: Európa agóniája

Ez az amerikai és európai multinacionális cégek és bankok folyamatban lévő akciója, amelyben Soros György kiemelkedő szerepet játszik: hatalmas pénzösszegek, szélsőliberális “jogvédő” szervezetek hatékony közreműködésével. És azt is jól tudjuk, hogy az EU vezérkarának túlnyomó része ezt a gonosz, és végső soron esztelen tervet támogatja. Végső soron esztelen ez a részben már kivitelezett terv, mert apokaliptikus káoszt, polgárháborúkat zúdíthat Európára.

 Dr. Koós Ferenc: A protestáns iskolák szerepe a magyarság megmaradásában

A reformáció szerepe az iskolaügy terén is elvitathatatlan. A nevelés szempontjából Luther legnagyobb érdeme, hogy az anyanyelvre lefordított Biblia olvasását kötelezővé tette az emberek számára. Ez viszont feltételezte a mindenki számára kötelező, legalább elemi iskolai szintű ismeretszerzést. Zoványi Jenő megállapítja: „Az a tény, hogy bizonyos idő múlva a katolikus egyház mind utána csinálta a protestánsoknak a népoktatás fejlesztését és általánossá tételét, illetve a sajtónak és a nemzeti irodalomnak a saját céljaira való felhasználását is, még nagyobbá teszi a reformációnak ezek körüli érdemét.” Mások véleménye is hasonló. Fináczy szerint „hazánk iskolaügyét egy nyugatról beözönlő hatalmas áramlat mentette meg, a reformáció.” Békefi Remig véleménye: „ A katolicizmus és a protestantizmus élet-halál harcra indul, e küzdelem eredménye a népoktatás fejlődése az egész vonalon.”

 Dr. Diószegi György Antal: Adalékok a nemzeti lelkiismeret és a békeévek (1939-1941) magyar miniszterelnöke, gróf Teleki Pál korszakának értékvilágához

Gróf Teleki Pál főcserkészi minősége közismert, hiszen a magyar cserkészmozgalom kiemelkedő szerepet játszott a Trianon utáni magyar ifjúság nemzeti elkötelezettségű nevelésében és a hagyományőrzésben: ez utóbbi körben a regőscserkészet jelentőségére külön is indokolt utalnom.

 Dr. Sebestény Sándor: ny. főiskolai docens, országgyűlési szakfőtanácsos: Böszörményi László sajtópere

A pesti kerületi sajtóbíróság elnöke 1868. február 27-re tűzte ki az esküdtszéki tárgyalást. A tárgyaláson a vádlott betegsége miatt nem jelent meg, ennek ellenére a pert lefolytatták. Az orvosi igazolást nem vették figyelembe, a bírók részrehajlóan alkalmazták az eljárási szabályok egy részét. Az esküdtszék Böszörményi Lászlót mindkét vádpontban (királysértés és a közös ügyi törvény, a Pragmatica Sanctio erőszakos felbontására való izgatás) bűnösnek tartotta. Ráth Károly a vádiratban kategorikusan kijelentette: a szerkesztő „öntudatosan és szabad akaratból” hozta nyilvánosságra a levelet. Annak szerzője a Kiegyezés ellen lázított, a nemzetet tettlegességre és erőszakosságra biztatta, túllépett azokon a korlátokon, melyek a magyar korona országai és az Ő Felsége uralkodása alatt álló többi országok között fennforgó közös érdekű viszonyokat szabályozza.

 

Keresse a Havi Magyar Fórumot az újságárusoknál.

Vagy fizessen rá elő.

Információ: info@magyarforum.hu