vissza a főoldalra

 

 

 2016.05.04. 

MEGJELENT a MAGYAR FÓRUM XXVIII. évfolyamának 18. száma!

A tartalomból:

GYURCSÁVO (címlapon)

Gyurcsány és Vona összefogásából egy „új ember” jön létre, a GYURCSÁVO. Ha ez lehetséges, akkor minden lehetséges. Lassan mondjuk, hogy a jobbikosok is megértsék. A DK-s GYURCSÁVO Kaposváron várakozó álláspontra helyezkedett. Azt mondta, meg akarja várni, mi történik a pártok kongresszusán. Az MSZP négy különböző karakterű elnökjelöltjéről szólva azt sejtette, hogy neki már megvan a favoritja. Az MSZP-s GYURCSÁVO Molnár Gyula lehet, aki már az első elnökjelölti megszólalásában sietett leszögezni a Demokratikus Koalícióhoz való közeledés szükségességét. A volt XI. kerületi polgármester a Magyar Nemzettől kezdve minden lehetséges fórumon elmondta, hogy mennyire szeretné legalább a vasárnapi asztalhoz leültetni a baloldali párt családtagjait. (?) Gyurcsány is világossá tette, neki sem mindegy, ki vezeti az MSZP-t. Gyurcsány szándékosan kifecsegte, ő biztosan tudja már, hogy szerveződik az együttműködés a következő választásokra. Azt is ki lehetett venni a szavaiból, hogy Tapolcán és Salgótarjánban is – előbb balról jobbra, majd jobbról balra átszavaztak egymásra.

 Csurka István: ZÜLLÖTT HATALOM (2.oldal)

Az egész ellenzéki és reformálási mozgalom, minden jó szándék és jó irányú erőfeszítés ellenére – ebben az ügyben kétségkívül az MDF tett legtöbbet, de maga is csak kétségbeejtően keveset – a társadalom szenvedő, hallgató, kisemmizett tömege fölé szállt, és ott lebeg az égen sárkányként. És ami még ennél is nagyobb baj: öncélú lett. Csinálja a pártokat, írja a programokat, köti a nemzetközi párttestvéreivel, szponzoraival a paktumokat – magának. Piacról beszél, miközben egy-kétmillió ember egyre nagyobb mindennapi kenyérgondokkal küzd. A nyilvánosság övezete tágul, és a nyomorgásé is. Lehet piaci feltételekről konferenciázni úgy, hogy odalentről éhezők sipítozása vagy részeg gajdolása hallatszik be az ablakon? Mit változtat a dolgon, hogy most a Világbank írja elő a fogyasztás korlátozását, és nem Moszkva utasítására történik a visszafogás?

 A HAZARDŐR (3.oldal)

Ez a szó nem azt jelenti, hogy a hazardőrként megnevezett személy kockáztat, hanem hogy esztelenül kockáztat, csekély valószínűségű nyereséggel, nagyon nagy veszteség lehetőségével. Gyurcsány a típusos hazardőr, regnálása alatt a forintot gyakorlatilag azok a piaci szereplők mentették meg a teljes összeomlástól, akiknek kiárusította a maradék országot. Kivéreztetett, rekordösszegű költségvetési hiányt felhalmozó, és lehetetlen helyzetbe kormányozott országot vett át saját magától 2006 nyarán. Ez volt a „rendszer nem váltás” utáni hetedik kormány. Ennek a kormánynak a feje mondta volt: Hazudtunk reggel délben meg este, átvertünk mindenkit, akit lehetett, nem kormányoztunk. A nem kormányzó, helyette hazudozó kormányfőből, az MSZP-ből, valamint a néhai Horn Gyula nyakára már 1994-ben ráülő „szövetségesből” állt össze ez a kormány. Az SZDSZ, az ávós körömletépők valamikori Gorkij óvodában cseperedő utódai által fémjelzett párt 2008. április végén bedobta a törölközőt, kilépett a koalícióból, mert Gyurcsány menesztette Horváth Ágnes egészségügyi minisztert.

 Tényleg megszűnik a DK? (3.oldal)

Gyurcsány azt mondta, inkább maradok tisztességes és szegény. Ezt az arcátlanságot meghallva egyelőre két DK­s a felcsúti kisvasút elé vetette magát. Gyurcsány Ferenc akkorát hazudott, hogy a többi Dekás nem mert kimenni még az utcára sem Május 1­jén. A nagy hantás Gyurcsány persze azt mondja, ő azért fújta le a majálist, mert háromszorosára nőtt a területbér, márpedig a pártnak nincs pénze, mondja, inkább marad szegény, mint hogy más pénzéből urizáljon. Ha szegény a pereputty, akkor azt tisztességgel kell vállalni.

 A KÖZOKIRAT-HAMISÍTÓ (3.oldal)

Újraválasztotta Kunhalmi Ágnest a budapesti MSZP. Az elnök asszonyt 2005-ben jogerősen pénzbüntetésre ítélték közokirat-hamisításért. Kunhalmi Ágnesről nem csak ez a hamisítási ügy ugrik be a politika iránt érdeklődőnek, hanem még egy másik is, hogy hazudott az iskolai végzettségéről. Úgy tüntette fel magát az MSZP honlapján, hogy van diplomája. De nem volt. A diploma megszerzése nyelvvizsgához kötött, s sokáig nem volt képes azt megszerezni. Csodálkozhatunk, mi a fenének kell ilyen esetekben is hazudozni. Miért nem mondja meg, sajnos nem sikerült. Valószínűleg ez olyan mint a kleptománia. A kényszeres hazudozás is kóreset. Na bumm, mondhatná az ember, nem egészséges, mit tegyen. A probléma csupán annyi, hogy az ország vezetésére áhítozik.

 ISTENUCCSE HÜLYE (3.oldal)

Szigetvári Viktor beszédét 12-en hallgatták vasárnap, a budapesti Szabadság téren. Ebbe a számba beleértendők az újságírók is. Magyarország európai uniós csatlakozását így ünnepelte az Együtt, mint a párt elnöke mondta, azért mert az ország tizenkét éve ezen a napon csatlakozott a közösséghez. Bajnai utódja lett az Együtt elnöke, diplomáját állítólag politikaelmélet szakon szerezte. Ezért lett ő a pártelnök. Az elméleti pártelnök olyan lehet, mint az elméleti huszár, aki soha nem ült még lovon, csak elmélkedett róla. Addig elmélkedett, míg beleszeretett a saját elméletébe, amit hangoztatott, hát kerítettek neki egy lovat, de megülni nem tudja. Rossz oldalról közelít a lóhoz, ezért vagy a ló mozdul ki alóla, vagy átesik a ló túlsó oldalára.

 Akiknek valóban szakmai céljaik vannak, azoknak a kerekasztalnál a helyük (5.oldal)

A baloldali pártok politikai tőkét akarnak kovácsolni az oktatásügyből

A sztrájkokat meghirdető szervezetek mindegyikét meghívtuk, és ezután is meghívjuk a Köznevelési Kerekasztal üléseire, azonban az alakuló ülésen kívül – amelyen a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete részt vett, elismerően nyilatkozott is róla, majd másnap mégis megmásította véleményét –, eddig egyetlen alkalommal sem foglaltak helyet a tárgyalóasztalnál. Pedig többpontos követeléseik mindegyike része a kerekasztal munkájának – sőt annál jóval több is – nyilatkozott felkeresésünkre Sipos Imre helyettes államtitkár.

 Csorja Gergely: Mibe kerül a bürokrácia? (6.oldal)

A létünkbe. A sommás és talán túl korainak, kissé leegyszerűsítőnek tűnő kijelentés indoklásra szorul. Kezdjük két példával. A kedves ügyfél szorgalmasan nézi a híradót és megtudja belőle, hogy az iparfejlesztés a kormányzat egyik legfontosabb terve. Majd ellátogat pénzintézetéhez, hogy ő bizony ipart szeretne fejleszteni, csinálna egy üzemet, van piaca, van tapasztalata, el tudja adni a terméket. Pénz kellene, tudomása szerint erre van a bank. A kedves ügyfél ennél nagyobbat nem is tévedhetett volna. Néhány hónap gyötrő kétségekkel teli ügyintézés után kiderül, hogy a bank nem erre van. A bank arra van, hogy az állam pénzét kockázat nélkül osztogassa. Mivel a kedves ügyfél nem fér bele abba a minden értelem nélkül kialakított keretbe, ami miatt állami garanciával biztosított pénzt kaphatna, a legkisebb mértékben sem számíthat arra, hogy ipart fejlesszen.

 Natúrparkok koordinációs hálózata jön létre (7.oldal)

A táji örökség, a kulturális hagyományok és néprajzi értékek megőrzéséért

Elfogadták a magyarországi natúrparkok 2015 és 2030 közötti időszakra szóló fejlesztési koncepcióját – közölte szerkesztőségünkkel a környezetügyért felelős helyettes államtitkár. Rácz András hozzátette, hogy a natúrparkok kiemelten foglalkoznak a természet és tájvédelem mellett a környezeti neveléssel, a turizmus-ökoturizmussal és a vidékfejlesztéssel.

 Nem kispályások! (8.oldal)

Szervezzük az I. Családi Focimajálist

Az Összefogás XI. Sportegyesület az EMMI Sportért Felelős Államtitkársága, a Fővárosi Önkormányzat Sport Ügyosztályának és a Magyar Labdarúgó Szövetség Bozsik-programjának szakmai támogatásával pályázatot írt ki óvodás, általános és középiskolás fiatalok számára, amelynek célja, hogy játékos formában közös szurkolásra hívja őket a közelgő franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság apropóján. A pályázat címe: „Nem vagyunk mi kispályások!” Király Nórát, Újbuda egészségügyért felelős alpolgármesterét a pályázati feltételekről és az I. Családi Focimajálisról kérdeztük.

 Az adócsökkentés költségvetése (9.oldal)

A cél, hogy a családoknál több pénz maradjon

Csökkentik az alapvető élelmiszerek áfáját 2017-től. Emellett az éttermi szolgáltatások, az internethasználat adója is mérséklődik – tudtuk meg Tuzson Bencétől, kormányzati kommunikációért felelős államtitkártól.

 Märle Tamás: Az érettségitől a készülő alaptantervig (9.oldal)

Hétfőn a magyar írásbelivel megkezdődtek az érettségi vizsgák. Az oktatás átformálása és a 2018-ra megígért új Nemzeti Alaptanterv felveti a kérdést: mit ér ma egy gimnáziumi érettségi bizonyítvány? Az biztos, hogy az elmúlt évtizedekben óriásit esett az értéke, nemhogy az érettségi nem ér sokat, amíg 30-40 éve nagy szó volt gimnáziumba járni, addig ma már bárki bejuthat egyik-másikba. Azok a munkákhoz, amelyekhez a 90-es években elegendő volt a 8 általános – mint egy bolti eladónak –, ma már érettségi szükséges. A középiskolák színvonalával együtt zuhant az érettségik színvonala is, ma egy középszintű érettségi történelemből nem okozhat gondot annak, akinek megy a szövegértés, értelmezni tud térképeket, grafikonokat, és egy-két rövidebb esszét meg tud írni, úgy hogy azokhoz nem mellesleg számos segítséget kap a feladatlapon. Háttértudás nem igen szükséges.

 A művész belső utazása (10.oldal)

A Nyitott Műteremben ingyenesek a foglalkozások

Ghyczy György festőművész: A választás nagyon fontos kérdés, és nemcsak Vörösmartynál jelenik meg, hanem nagyon sok népmesében is. Az ember legegyszerűbb választásai is nagyon lényegesek. Nem mindegy, hogy kánikulában télikabátot vagy pólót veszek föl – ezek a legegyszerűbb választások, de ebben nem nehéz dönteni. Amikor nehezebb döntések elé kerülünk, akkor határoznunk kell, hogy belépünk-e „az ajtón”, vagy sem. S ez a választás súlyosan befolyásolhatja életünket. Ha belépünk, akkor megyünk tovább egy bizonyos úton, ahol szintén lesznek útelágazások, ahol dönteni kell a továbbhaladásról.

 Hét nagyszínpadi bemutató Zalaegerszegen (12.oldal)

Megpróbáljuk megszerettetni a színházat a fiatalokkal, ennek érdekében nagy sikerű Tantermi deszka előadás-sorozatot hoztunk létre

A műsortervben népszerű családi musical, könnyed, francia vígjáték, operettbohózat, klasszikus magyar regény színpadi adaptációja, valamint ifjúsági előadás egyaránt szerepel. Besenczi Árpád, a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színház igazgatója elmondta: anyagiakban továbbra sem dúskálhatunk, de kellő profizmussal elérjük, hogy minden korosztály megtalálja a neki tetsző darabot.

 Berettyóújfalu az egészséges város (13.oldal)

Csupán egy általános iskolában sztrájkoltak hatan

Az állam nem csak a feladatokat, hanem az azokkal járó terheket is átvette az önkormányzatoktól – közölte Berettyóújfalu polgármestere. Muraközi Istvánt a fejlesztésekről, a munkahelyteremtésről, az egészségturizmusról, a mezőgazdasági szakképzés beindításáról és a szociális szövetkezetek hasznosságáról kérdeztük.

 Eltűnt a fehér folt (14.oldal)

A RETÖRKI könyvbemutatója az Írószövetség ’86-os közgyűléséről

Április 27-én mutatták be a Magyar Írószövetség székházában a Rendszerváltás Történetét Kutató Intézet és Archívum legújabb kötetét, A másik Magyarország hangját, amely az Írószövetség 1986-os közgyűlésének dokumentumait tartalmazza. Bár az Évszak című kiadványban jókora késéssel megjelent a közgyűlési jegyzőkönyv, de az annak idején nem került könyvforgalomba, ezért ez képezi a Szilcz Eszter közreműködésével készült dokumentumkötet törzsét. Közlik ezenkívül az MSZMP Központi Bizottsága Tudományos, Közoktatási és Kulturális Osztályának két, írószövetséggel kapcsolatos előterjesztését, valamint a hatalom által irányított sajtópolémia fontosabb írásait. Az előző grémium második jelentésében többek között ez szerepel: az ellenforradalom 30. évfordulójára megjelentetett nyilatkozatot aláíró írószövetségi tagok ügyében lefolyt vita során az elnökség tagjai közül – az érintettek (Csurka István és Csoóri Sándor) kivételével – senki sem foglalt közösséget az akcióval, ennek ellenére az elnökség elhárította a testületi állásfoglalást. Azt is leírták, hogy a közgyűlésre való felkészülés folyamatát befolyásolják az elmúlt napokban elkerülhetetlenné vált intézkedések: a Tiszatáj szerkesztőségének az ügye, a Csurka Istvánnal szemben foganatosított ideiglenes publikációs tilalom ügye. Ezek a lépések ismételten aktivizálták a párt politikájával vitában álló írói csoportokat, amelyek az adminisztratív lépések ellen tiltakozva ismételten kísérletet tesznek befolyásuk szélesítésére.

 Mi minden egy kisvasút (19.oldal)

A kisvasút maga a lokálpatriotizmus, ami a globalisták számára maga az üldözendő gondolat. Mennyi munkát fektettek be, milyen attraktívan pusztítottak mindent, ami érték, és mégis kudarcot vallottak. Hiába, nem tudják kitörölni a szülőföld fontosságának gondolatát egy normális ember fejéből szívéből. Miért akarja Orbán a kisvasutat, miért akart egy olyan kis település számára mint Felcsút stadiont? Nem arról van szó, hogy a globalistáknak ez egyszerűen nem fér a fejébe. Tudják ők, miért akarnak mindent eltörölni, amit csak Orbánék létrehoztak. Tudják ők, miért utálnak mindent ami a magyaroknak fontos. Tudják ők, miért akarják feleslegesnek, elavultnak nevetségesnek bemutatni a családot, a vallást és a hazát pedig meghaladottnak.

 1956 Gyulán (18.oldal)

Bagyinszki Zoltán, a gyulai Október 23. Alapítvány kuratóriumának elnöke örömmel csatlakozott szerkesztőségünk felhívásához, s elküldte számunkra Dr. Erdmann Gyula Köszönjük neked, hogy magyarok lehetünk könyvét forrásanyagként. Az alapítvány eddig pályázatokkal, emlékestekkel, emlékversenyekkel járult hozzá a forradalom és szabadságharc emlékének megőrzéséhez.

 Állítsunk közösen emléket 1956 hőseinek!

A Magyar Fórum heti és havi számaiban, internetes megjelenésein, valamint egy önálló kötettel kíván emléket állítani a magyar szabadságharcosoknak. Csatlakozzanak mozgalmunkhoz és segítsenek nekünk!

Várjuk szerkesztőségünkbe

fényképeik
mozgóképeik
rajzaik
hanganyagaik
visszaemlékezéseik
ritkaságaik
kiadatlan könyveik
cikkeik

bármilyen 1956-hoz kapcsolódó emlékük, relikviájuk eredetijét vagy másolatát. Segítségüket előre is köszönjük!

1956@magyarforum.hu

1092 Budapest, Ráday u. 32. III. emelet 3.

Aki anyagi támogatással szeretne hozzájárulni mozgalmunkhoz, annak támogatását az alábbi számlaszámra várjuk: 11712004-20341426-00000000; A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány. 1956 hősei a mi hőseink! Legyünk mindannyian büszkék rájuk!

 

Keresse a heti Magyar Fórumot május 5-étől az újságárusoknál.

 Most érdemes előfizetni!

Felhívjuk szíves figyelmüket, hogy amint októberben főszerkesztőnk cikkében jelezte: „Anyagi gondjaink továbbra is égetőek. Így nem tehetünk mást, mint hogy megemeljük az újság árát. A Magyar Fórum évtizede, vagy talán még régebben változatlan áron jut az olvasóhoz. Most kénytelenek vagyunk a 247 forintos árat felvinni 350 forintra. Tudjuk, hogy sokak számára ez a 100 forint is nagy teher, mégis azt kérjük, hogy tartsanak ki mellettünk és támogassák továbbra is lapunkat azzal, hogy hétről hétre megvásárolják, vagy időszakosan előfizetik.” Most érdemes előfizetni. Az előfizetési díjak változatlanok. A 2015-ös évi árak. A Heti Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 12.844 Ft ., fél évre: 6422 Ft . A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre: 5880 Ft . Számlatulajdonos: A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány, számlaszám: 11712004-20341426-00000000. Előfizetéssel kapcsolatos információ: info@magyarforum.hu; +36-1-781-3236. Levélcím: 1464 Budapest, Pf. 1578.

 Amennyiben csekken fizet elő, kérjük, igényelje telefonon, vagy e-mailben a csekket, amit elküldünk önnek, és kérjük, olvashatóan töltse ki a feladóvevényt.

 

KÜLFÖLDI olvasóinkhoz!

 Szeretnénk szíves figyelmükbe ajánlani a nemzeti szellem, a keresztény erkölcsiség fórumát. A Havi Magyar Fórum előfizetési díja egy évre 200 USD, a Magyar Fórum hetilap előfizetési díja egy évre 200 USD. Az előfizetés forintban és devizában történhet.

 Számlaszám:

 11712004-20341426-00000000

 Számlatulajdonos:

 A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány

 Számlavezető:

 OTP Bank Zrt.  

SWIFT (BIC) kód:  

OTP V-HU-HB

 IBAN-szám:

 HU36117120042034142600000000

 Kérjük, ne felejtse el megadni az előfizetés időtartamát, illetve pontos nevét és címét!

A Magyar Fórum korábbi cikkei elolvashatók a fuggetlenseg.hu és a Facebook oldalon – amennyiben elnyeri a tetszését az oldal, kérjük „tetszikelje”.

 

/https://www.facebook.com/magyarforumonline?fref=ts/

 

A CSURKA ISTVÁN EMLÉKBIZOTTSÁG FELHÍVÁSA

 Kedves Honfitársam!

 Bizalommal teli szívvel és abban a reményben keresem fel, hogy sorskérdéseinkben egyetértünk. Végzetes volna tovább halogatni, ezért ki kell mondanunk: tartozunk megőrizni annak az embernek az emlékét, akinek ma ilyen nagy hitele van a magyarság legjobbjai között. A dolog szellemi voltából következik, hogy az őrzés megszervezése egy értelmiségi csoport feladata. Erre vállalkozott a Csurka István Emlékbizottság, amely elnökévé választott.

Négy-öt magyar összehajol – Csurka István emlékére, ez a jelmondatunk. A mintegy 4000 honfitársunktól kapott támogatásának köszönhetően, ígéretünknek megfelelően, 2012. Karácsonyra kiadtuk a Csurka István Emlékkönyvet. 2013 nyarán pedig felavattuk síremlékét, melyen valóságos láng lobog, soha ki nem alvó. Jelképezve őt, a lámpást, aki világított szerte Magyarországon. Csurka István 80. születésnapján bemutattuk Pató Róza Csurka Istvánt ábrázoló bronzplakettjét, valamint Boros Péter szobortervét.

Szeretnénk felhívni figyelmüket, következő nagy célunkra: a Csurka István tiszteletére emelendő köztéri szoborra. Mindamellett országjáró körutat szervezünk, hogy Csurka István a nemzeti emlékezetben is méltó helyre kerüljön. Bár elég erőt érzünk magunkban, a feladat azonban olyan nagy és jelentős pénzeszközöket igényel, hogy saját erőből nem győzzük.

Mint karmesternek engedjék meg, hogy Liszt Ferenc Les preludes című művének mondanivalójával búcsúzzam: az ember élete nem egyéb, mint egy csodálatos előjáték a halhatatlansághoz.

 Budapesten, 2016. májusa

 Barátsággal: Medveczky Ádám a Magyar Állami Operaház Kossuth-díjas karmestere

 Szíves adományaikat várjuk A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány számlaszámára:11712004-20341426

 Kérjük, a megjegyzés rovatban tüntessék fel, hogy „Csurka István Emlékére”.

 A Csurka István Emlékbizottság adománygyűjtése A Művelt, Tájékozott Emberért Alapítvány céljaival összhangban történik.

 Az alapítvány adatai: Nyilvántartási szám: 1026; Székhely: 2081 Klotildliget, Vörösmarty u. 16.; Célja: A hazai népi-nemzeti, konzervatív irányultságú kultúra és sajtó támogatása. Az Alapítvány képviselőjének neve, elérhetősége: Medveczky Attila; 1092. Budapest, Ráday u. 32.