vissza a főoldalra

 

 

 2016.04.29. 

Újra a csepelieké a napközis tábor

A szocialisták hazug, mutyis világa – csak az oktatás-nevelési területen – több milliárdos anyagi kárt okozott a kerületben

A csepeli önkormányzatnak sikerült visszavásárolnia egy Kis-Duna-parti telket a Hollandi úton. A fél Hősök tere nagyságú területen a tíz évvel ezelőtti adásvételkor a befektetőnek az volt a célja, hogy luxus lakóparkot épít, amivel tönkretették volna a csepeli Kis-Duna-part Budapesten is egyedülálló látványát és környezetét. Németh Szilárd országgyűlési képviselő, Csepel volt polgármestere, aki hajdan tanárként a területen táboroztatta a gyerekeket, elmondta: akik korábban döntöttek a gyermekjóléti ingatlan tönkretételéről, ellehetetlenítéséről, eladásáról, most éppen a „pedagógussztrájkot” szervezik.

 Kiknek hozták létre ezt a tábort néhány évtizeddel ezelőtt?

 –A napközis tábort azoknak a gyerekeknek építették, akik szociálisan leginkább rászorultak, akiknek a szüleik nem engedhették meg, hogy nyári táborba fizessék be őket, vagy szünidőben dolgoztak, s ezért nem tudott együtt nyaralni a család. Több száz gyermek nyaralt itt évente. Tanárként többször is nyaraltattam a gyerekeket. Nagyon színes programot dolgoztunk ki számukra. Kirándulásokat szerveztünk, s rossz idő esetén pedig azokban az épületekben játszottak, melyek mára teljesen lepusztultak. 2003-ban a szocialisták a tábor eladása, kiárusítása mellett döntöttek, s ehhez minden előkészületet megtettek. Először pénzhiányra hivatkozva megszüntették a tábor medencéjét. Holott ugyanebben az időben annak a pénznek, amit a medence fenntartására kellett volna költeni, a sokszorosát adták oda olyan végkielégítésre, amely a törvényi összeférhetetlenségből adódott. Azt a hajdani szocialista önkormányzati cégvezetőt, aki önkormányzati képviselő lett, csaknem tízmillió forinttal „kárpótolták”. Így a szegényebb sorsú gyermekeknek üres medence, míg az elvtársaknak teli zseb jutott. Évente a tábor egy-egy adott funkcióját megszüntették, így tervezetten, fokozatosan szorították ki a gyerekeket. Míg 2006-ban nagyon furcsa ingatlancserék következtében a Görgey Artúr Általános Iskola épületével és telkével együtt eladták egy offshore hátterű cégnek. Bejelentették, hogy a területen 280 lakásos lakópark épül. Az építkezés ellen több ezer csepeli tiltakozott, még civil szervezet is alakult, a Csepeliek a Zöld Kis-Dunapartért Egyesület. Végül a befektetők és a baloldaliak terve dugába dőlt. Kérdéses, hogy valóban meg akarták-e valósítani a tervüket, mert az érdekelt cégek egymás után csődöt jelentettek, és az önkormányzatot több milliárd forintra perelték, mert szerintük az ő építkezésüket az általam vezetett önkormányzat bénította meg. Akik akkor döntöttek a gyermekjóléti ingatlan tönkretételéről, ellehetetlenítéséről, eladásáról, most éppen a „pedagógussztrájkot” szervezik. Mind politikus, egyikük sem tanár. Most már nem csak az MSZP-ben politizálnak, hanem a DK-ban is.

 Hihető, hogy erről az ügyletről a csepeli önkormányzat akkori, MSZP-s vezetői – állításuk szerint – egyáltalán nem értesültek?

 –Ez egy hatalmas hazugság, ami az egész helyi baloldal eddigi politikai tevékenységét jellemzi. Végigmutyizták egész politikai pályájukat. Amikor a várost vezették nem csak ezt a tábort, hanem még két iskolát bezártak. A napközis tábort most sikerült visszaszerezni, de ott áll ugyanilyen romokban, lepusztulva a Görgey és a Szent István 170-es iskola illetve a pedagógusszálló is. Az oktatás területén hihetetlen nagy károkat okoztak. Amikor 2010-ben megkaptam a lehetőséget a csepeliektől a kerület irányítására, akkor 3.6 milliárd forint hiányzott az éves költségvetésből. Ha úgy cselekedtünk volna, ahogy azt a baloldaliak a költségvetésben meghatározták, akkor 2010 végére működésképtelenné válik az önkormányzat. 2010 októberében tehát még a fizetésképtelenség rémével és egy legatyásodott, elképesztően pazarló önkormányzattal kellett szembenéznünk. Ezt a helyzetet súlyosbította a 10,2 milliárd forintos vagyonvesztés és a 2,5 milliárd forintos hosszú lejáratú hitel. Ezek a számok jól bizonyítják a szocialisták politizálását. Azonnal megkezdtük a szerkezeti átalakításokat, és hónapokig szinte minden héten sikerült százmillió forintot megtakarítanunk. Eközben egyes önkormányzati szolgáltatásokat még bővíteni is tudtunk. Másfél év alatt a költségvetés helyzetét rendeztük, és közben azt tapasztaltuk, hogy az önkormányzat évente2 milliárd forinttal kevesebb forrásból tud működni. Tehát ekkora összeget spóroltunk meg a csepeliek számára. Mindez tetten is érhető a mostani költségvetés szerkezetében. Amikor 2014-ben átadtam a polgármesterséget, akkor 1.5 milliárd forint volt a kasszában, és 2.3 milliárdos vagyongyarapodást értünk el.

 Mi lesz a visszavett terület sorsa?

 –Akár, a hajdani táborhoz hasonló funkciót is betölthetne. Borbély Lénárd polgármester úrral megállapodtunk abban, hogy a döntés előtt kikérjük a csepeliek véleményét arról, mi legyen ennek a közel másfél hektáros területnek a sorsa, amely a kerület legértékesebb, legszebb és legcsöndesebb helyén fekszik, a Kis-Duna-part természeti értékének egy szelete.

 Mennyibe kerül a visszavásárlás, a romok eltakarítása, s az újjáépítés?

 –Csak hozzávetőleges adatokat tudok mondani. Majdnem százmillió forintba került a visszavásárlás. Az összeget már át is utalta az önkormányzat. Sajnos le kell bontani a pavilonokat, a hajdani gyönyörű éttermet, a gondnok és a személyzet számára kialakított lakóházakat – az összes romot el kell takarítani. Ez minimum százmillió forintos kiadást jelent, és akkor csak egy üres telkünk van. Amennyiben a csepeliek új napközis tábort szeretnének, akkor annak a felépítése milliárdos tétel. A szocialisták hazug, mutyis világa – csak az oktatás-nevelési területen – több milliárdos anyagi kárt okozott a csepelieknek. És akkor még nem is beszéltünk a szellemi, lelki, erkölcsi rombolásról. A nagy orosz író, Szolzsenyicin szavait igazán értjük itt Csepelen: A kommunistánál kártékonyabb és veszélyesebb embertípust még nem produkált a történelem. Cinizmusuk, szemtelenségük, hataloméhségük, gátlástalanságuk, rombolási hajlamuk, kultúra- és szellemellenességük elképzelhetetlen minden más, normális, azaz nem kommunista ember számára.”

 

Medveczky Attila