vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

Zalaegerszeg példát mutat

Piaci igényeknek megfelelő kurzusok indulnak

Elkészült és hivatalosan is felavatták Zalaegerszegen, az északi ipari parkban az Edelmann nyomdaipari konszern Közép- és Dél-európai Kutató és Fejlesztő Bázisát. A közel 5 milliárd forint értékű beruházás kapcsán Balaicz Zoltán polgármestert kérdeztük a zalai megyeszékhely gazdasági fejlesztéseiről, tervekről, munkahelyteremtésről.

 Példaértékű gazdaságfejlesztési programot hajtott végre Zalaegerszeg – hangsúlyozta Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, a német Edelmann nyomdaipari cégcsoport 4.5 milliárd forintból épült nyomdaipari üzemének avatásán. Melyek voltak ennek a programnak a fontosabb elemei?

 A mögöttünk hagyott évtizedekben komoly gazdasági nehézségekkel kellett megküzdenie a zalai megyeszékhelynek. Munkahelyek ezrei szűntek meg, csökkent a város adóbevétele, ezért újabb adókat kellett kivetni. Kormányzati támogatásra és helyi összefogásra egyaránt szükség volt. Számtalan a gazdaságot élénkítő megoldást dolgozott ki az önkormányzat az elmúlt közel két évben. Sok más mellett elindítottunk egy országosan is egyedülálló kamattámogatási rendszert, amellyel a helyi mikro- és kisvállalkozások juthatnak olcsó fejlesztési hitelhez, 2,5 millió forint adóalapig eltöröltük a helyi iparűzési adókötelezettséget. Költségvetésünkben létrehoztuk az úgynevezett Vállalkozói Alapot, amivel a hozzánk forduló cégeknek nyújtunk segítséget közmű-, útcsatlakozás, kerékpárút, parkoló, járda, gyalogátkelőhely vagy éppen buszmegálló építésben, hogy ily módon a dolgozók könnyebben eljuthassanak munkahelyükre. Az országban elsőként nyerte el városunk ipari parkja a „Tudományos és Technológiai Park” címet, ami előnyt és plusz pontot jelenthet a pályázatoknál. Szintén az országban elsőként, Kecskeméttel egyszerre indítottuk el a duális mérnökképzést, és létrehoztuk a felsőoktatási duális képző és innovációs központot. 38 féle támogatási lehetőséget magába foglaló befektetés-ösztönző és támogató rendeletet fogadott el a közgyűlés, mely szintén újabb munkahelyteremtő beruházások megvalósulását szolgálja az önkormányzat tulajdonában lévő ipari parkban. Létrehoztunk egy önkormányzati fejlesztési irodát, amely a helyi vállalkozásoknak nyújt segítséget pályázatíráshoz.

 Jelenleg adósság nélkül képes a város fejleszteni?

 –A 2014 és 2020 közötti európai uniós ciklusban dedikáltan 11,2 milliárd forint fejlesztési forrást használhatunk fel, mely összeg nagyobb hányadát gazdaságfejlesztésre fordítjuk. Hatalmas lehetőséget jelent Zalaegerszegnek az elmúlt évben Magyarország Kormányával megkötött Modern Városok Programok szerződés, ez egyebek mellett – sok évtizedes hátrányunk ledolgozása érdekében – a gyorsforgalmi úthálózatba való bekapcsolódásunkat, továbbá csarnoképítést, logisztikai központ létesítését, iparvágány bekötését foglalja magába, valamint újabb iparterületek kialakítását. Ez utóbbi azért lényeges, mert az északi ipari parkban lassan elfogynak a telkek. Az infrastrukturális fejlesztések pedig nyilván újabb vállalkozók Zalaegerszegre csábítását szolgálják. Egy egyedülálló, európai szinten is különleges fejlesztés részesévé válik Zalaegerszeg, hiszen néhány héttel ezelőtt, májusban Orbán Viktor miniszterelnök Günther Oettinger, digitális társadalomért és gazdaságért felelős Európai Uniós biztossal közösen jelentette be, hogy közel 40 milliárd forintos állami beruházással autonóm, önvezető járművek fejlesztésére is alkalmas járműipari tesztpálya épül a zalai megyeszékhelyen. És, hogy eljutni is könnyű legyen a városba, a kormány 107 milliárd forintból a 76-os út négysávosításával összeköti Zalaegerszeget az M7-essel, továbbá Vasvárig megépül az M9-es. Mindezzel, reméljük, sikerül megerősíteni a város régiós szerepét.

 Az Edelmann Hungary Zrt. beruházása mennyi új munkahelyet és körülbelül hány százalékos forgalomnövekedést eredményez?

 –Az Edelmann Hungary Packaging Zrt. új beruházása – melynek megvalósulását önkormányzatunk mind erkölcsileg, mind anyagilag támogatta – az elmúlt 15 év legnagyobb ipari fejlesztése a településen: a valamivel nagyobb, mint 12 ezer négyzetméteres csarnokban közel 300 fő dolgozhat, harmaduk teljesen új munkavállalóként. Forgalmuk, mely tavaly 5 milliárd forint volt, 2020-ig 6 százalékos növekedés mellett elérheti a 8 milliárd forintot. A csomagolóanyag-gyártó cég 2018-ig évi 11 ezer tonna kartondobozról 17 ezer tonnára növelheti a termelést.

 Igaz, hogy a csoport tovább akar bővíteni?

 –Tervezik a bővítést, ezt mutatja az is, hogy az Edelmann konszernnel már egy újabb, a most avatott üzem szomszédságában lévő területre vonatkozó, bővítést tartalmazó szerződést is aláírtunk.

 Munkanélküliség, vagy munkaerőhiány jellemző a megyeszékelyre?

 Tavaly összesen 1800 új munkahely jött létre Zalaegerszegen, és idén, 2016-ban is ezres nagyságrendben várható az álláshelyek bővülése. Amikor először szembesültünk ezekkel a számokkal, sorra vettük, mit tudnánk tenni az esetlegesen felmerülő munkaerőhiány elkerülése érdekében. A cégvezetőkkel közösen megfogalmazott javaslatainkat hamar közgyűlés elé is vittük: szeretnénk támogatást nyújtani munkásszálló létesítésével, a szakképzési és a felsőoktatási ösztöndíj kiterjesztésével, valamint az összegek növelésével, a duális szakképző központ kialakításával, továbbá lakásépítési programmal. Ezek mellett a szakemberlakás koncepció kidolgozása, lakásvásárláshoz nyújtott támogatás vagy lakás kamattámogatás kidolgozása, építési telkek kedvezményes biztosítása, valamint mindezek és a kialakult helyzet hatékony és pozitív kommunikációja jelenthet segítséget. A KLIK Zalaegerszegi Tankerületével, valamint a Zalaegerszegi Szakképzési Centrummal való szoros együttműködésnek köszönhetően az iskolákban, a felnőttképző intézményekbe a piaci igényeknek megfelelő kurzusok indulnak. Zalaegerszeg tehát kezelni tudja a helyzetet, akkor is, ha újabb fejlesztésekkel újabb munkahelyek jönnek létre.  

Beváltotta a januárban átadott fejlesztési iroda a hozzá fűzött reményeket?

 –Az első időszak még inkább az ismerkedésé volt, de szerencsére sokan keresték a Zalaegerszegi Fejlesztési Iroda munkatársait, akik e hónap elejétől kapcsolnak magasabb fokozatba. Zalaegerszeg önkormányzata a Területi Operatív Program keretében ugyanis 934 millió forint támogatást nyert képzésre, átképzésre, illetve munkaerő-piaci szolgáltatások és munkáltatói támogatások céljára, 2020-ig történő felhasználásra. Az iroda három szakembere pályázati tanácsadással, szükség esetén pályázatíráshoz nyújtott segítséggel, pályázati adatbázis összeállításával várja a cégek képviselőit.

 A gazdaságfejlesztés mellett mennyit áldoznak a kulturális és turisztikai programokra?

–A gazdasági beruházások mellett a város kulturális és turisztikai kincseire is odafigyelünk, és igyekszünk megyeszékhelyhez mérten ,és persze lehetőségeinkhez igazodva támogatni intézményeinket, cégeinket, melyek ezen értékek őrzését, közvetítését tűzték zászlóshajójukra. Zalaegerszeg – a természeti adottságait is kihasználva - mind nagyobb hangsúlyt fektet a turizmus fellendítésére, az idegenforgalmi kínálatra, egyúttal a városban élők színvonalas szórakozási lehetőségeinek biztosítására. Arra törekszünk, hogy Zalaegerszeg ne csak a múlt és a jelen, hanem a jövő városa is legyen, ahol mindenki kiteljesedhet, megtalálhatja a boldogulását, a munkahelyét, az otthonát - vagyis a jövőjét.

 

Medveczky Attila