vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

Kalákában építik újjá a bölöni Büdösfürdőt

A háromszéki Bölönben kalákáznak idén a székelyföldi fürdőépítők. A magyarországi Ars Topia Alapítvány által gondozott Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kalákamozgalom tagjai a napokban a bölöni Büdösfürdőt „öltöztetik új köntösbe” – számol be Bíró Blanka a kronika.ro-n. Az önkénteseket a helyi Vinca Minor Egyesület, a Csomád–Bálványos Natura 2000 terület gondnoka hívta meg a településre, július 20-án kezdték el a munkát, és szombaton tartják az avatóünnepséget. A tervek szerint felújítják a Büdösferedő medencéjét, napozóteraszt, öltözőt és pihenőházat építenek, felújítják a forrást, megszépítik a környezetét, utakat és erózióvédelmi létesítményeket alakítanak ki, információs táblákat készítenek, de a kreativitásukat latba vetve fűzkápolnát, játszóteret is kialakítanak.

Az Ars Topia felhívására a terveket magyarországi tájépítészek, egyetemi hallgatók készítik, a munkát is ők szervezik meg, de a kivitelezésbe a helyieket is bevonják, a falubéliek biztosítják az önkénteseknek a szállást és az ellátást. A tíznapos kaláka alatt a résztvevők különböző előadásokat hallgatnak meg, például a háromszéki borvizekről, a fürdőkultúráról, vízimalom-rekonstrukcióról, építészeti és örökségvédelemről, a biogazdálkodásról, esténként pedig táncházat vagy sporttevékenységeket szerveznek.

 Büdösfürdő a falutól két kilométer távolságra van, kénes vizét már a 19. században gyógyításra használták, több orvos próbálta népszerűsíteni és gyógyászati célokra felhasználni, a közeli forrás édes-kénes vizét két éve a Borvizek útja program részeként megnyílt kezelőközpontba is bevezették.

 A székelyföldi kalákamozgalom tizenöt évvel ezelőtt indult, tíz évig Hargita megyében, hatodik éve Kovászna megyében is újítanak fel egykor gyógyerejükről híres, de azóta feledésbe merült vagy lepusztult népi fürdőket.

 Háromszéken a Székelyföldi Fürdő- és Közösségépítő Kaláka program keretében 2011-ben elsőként Oltszemen a sütei borvízforrást, 2012-ben Csernátonban a Malom- és Csókásferedőt, majd a kisbaconi fürdőt építették ki kalákában, két évvel ezelőtt Zalánpatakon alakítottak ki népi feredőt, majd tavaly Bálványoson az Apor lányok feredője újult meg az önkéntes munka nyomán – írja a kronika.ro.

 

(erdely.ma)