vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

A megmentett és a létrehozott új életekre vagyok büszke

Hetven éves lett a hazai férfigyógyászat megteremtője, Papp György professzor

Az orvosi egyetem hallgatójaként egyik tanára magával ragadó személyisége miatt szakosodott az urológia felé. A választás kitűnőre sikerült: pályája a későbbiekben olyannyira kiteljesedett, hogy az urológiából kiválva önálló gyógyászati területté fejlődő andrológia hazai megteremtője lett. Orvosi pályája mellett több évtizede tanít is, miközben az általa vezetett osztályról még magasabb fizetésért sem akarnak távozni kollégái.

Szerkesztőségünk vendége a közelmúltban 70. születésnapját ünneplő, ám a mai napig is aktív Prof. Dr. Papp György, aki a jeles ünnep alkalmával sem önmagáról beszélt elsődlegesen, hanem a férfigyógyászat létrejöttéről, vezetői elveiről, valamint a még megvalósítani kívánt célokról.

– Hetvenedik születésnapján Isten éltesse! A kerek évfordulók mindig remek alkalmak a rövid megállásra, visszatekintésre, összegzésre. Annak idején miért éppen az orvosi pálya irányába indult el?

– Anyai ágon székely származású, református családból származom, a felmenőim között nem voltak orvosok. Őszintén szólva engem is jobban vonzott a természet, a történelem, a földrajz és különösen a sport. Ifjúsági kézilabdabajnok voltam a II. kerületi Sportiskola és az Elektromos csapatával, amellyel azt a bravúrt is magunkénak mondhatjuk, hogy évtizedekkel később, alkalomszerűen összeállva, ismét korosztályos bajnokok lettünk, igaz, ekkor már az öregfiúk között. Visszatérve a kérdésére, a pályaválasztás idején édesapám gyakorta pedzegette, hogy orvosra mindig szükség lesz, s mivel volt egy remek körzeti orvosunk, Mertz Ferenc, a lehetőség, hogy én is orvos legyek, szép lassan megtetszett számomra. Így jelentkeztem az egyetemre. Debrecenben végeztem az első évet, ám családi okok miatt Pesten folytattam a tanulmányaimat. Az egyetem utolsó éveiben megismertem Prof. Babits Antalt, akinek az előadásai szenzációsak voltak. Ez a kis termetű, roppant szakmai felkészültségű ember halk, kulturált beszédével, emberi tisztaságával minden időben kivívta a neki járó tiszteletet. Az ő hatására döntöttem el azt, hogy magam is az urológia felé szakosodom. 1970-ben szereztem meg az orvosi diplomámat. Hálás vagyok a sorsnak, hogy Babits professzor keze alatt tanulhattam meg a szakma alapjait.

– Ezek szerint urológus szakvizsgával lett végzett orvos. De hogyan jött ebből az andrológia?

– Babits professzor mellett akkortájt Dr. Molnár Jenő volt a hazai urológia másik kiemelkedő személyisége. Molnár Jenő Európában harmadikként teremtette meg a spermatológiai rendelést, amely önálló szakterületté fejlődött. Természetesen úgy kell ezt elképzelni, hogy az Urológiai Klinikán belül csupán egy kis szobája volt a spermatológiai szakrendelésnek, de akkor is létezett. A diplomaszerzés után a klinikára kerültem, majd azonnal bevonultattak a Magyar Néphadseregbe. A leszerelés utáni visszakerülésemkor Molnár Jenő többször is tett utalást arra nézve, hogy keresi az utódját, azt a fiatal orvost, aki majd továbbviszi és fel is fejleszti a szakrendelést. Hónapokon keresztül beszélgettünk rendszeresen és elmélyülten, amelynek révén nemcsak szakmai értelemben tanultam rendkívül sokat, de arra nézvést is megkaptam a szükséges iránymutatást, hogy milyen irányban volna érdemes lépéseket tenni a szakterület fejlődéséért. Ezeket aztán igyekeztem a lehető legmagasabb szinten megvalósítani és ezekből a távoli jövőben szép lassan kirajzolódott egy új orvosi szakterület, az andrológia, magyarul a férfigyógyászat.

– Mikor érezte először azt, hogy az új terület több lesz annál, mintsem az urológia egyik mellékága legyen?

– Amikor 1984-ben Molnár Jenő professzor elhunyt, lényegében 4-5 orvos úri passziója volt a ma már andrológiának hívott területek gyakorlása, holott ekkor már világosan körvonalazódott, hogy olyan új, sokrétű területről beszélünk, amely előbb-utóbb elkerülhetetlenül önállósodni fog. A Nyugat-Berlinben praktizáló, egyébként török-ciprusi származású híres andrológus kolléga, Kelami professzor – a Nemzetközi Andrológiai Társaság egyik meghatározó személyisége – felhívott, hogy kikérje a véleményemet, melyek lehetnének a fő területei egy új orvoslási ágnak. A férfi meddőség, a férfi fogamzásgátlás, a férfi klimax és a férfi szexuális zavarok területét említettem neki. Csak annyi volt a válasza, hogy perfekt. A dolog sínre került, így körülbelül innentől, tehát az 1980-as évek közepétől kezdve tekinthető önállónak a mai értelemben vett andrológia mint önálló tudomány- és orvoslási ág.

– Ezzel a négy területtel foglalkozik ma is az andrológia?

– Alapvetően igen, de az elmúlt három évtizedben jelentős módon továbbfejlődött a férfigyógyászat, hiszen számos olyan terület is része lett az andrológiának, amely határmezsgyén lévő tudományágból származik. Ilyen például a mikrosebészet, a genetikai diagnosztika, a különböző laboratóriumi vizsgálatok vagy éppen a sejtbiológia.

– Hosszú ideje vezetőként dolgozik. Milyen fő elvek mentén irányít?

– Az egyik vezetői alapelvem, hogy a békén hagyott ember is produkál. Éppen ezért én magam nem afféle „csendőrpertu” stílusban vezetek és kérek számon, hanem „elősöprögetek” a kollégáimnak. Azaz lehetőséget adok nekik ahhoz, hogy mindegyiküknek meglegyen a saját kifutása, szabadon dolgozhasson és olyan légkörbe jöhessen be dolgozni, ahol szívesen tartózkodik. Felhőtlenül tudok örülni annak, ha egy munkatársam tizenöt perc alatt vesz ki egy herét laparoszkóppal a hasüregből, ha egy fiatal nálam jut először műtéthez, vagy ha okosan szól hozzá egy szakmai fórumon. Nem sértődöm meg, ha valaki előttem megy ki az ajtón, és a legfiatalabb tanársegédem is nyilvánosan vitatkozhat velem. A szakmában ugyanakkor a gyűlölködést, az önzést, a hátulról jövő vetélkedést nem tűröm meg, mint ahogy sohasem az volt az alapelvem, hogy a kollégákat versenyeztessem, hanem helyette mindenkinek olyan futópályát igyekeztem teremteni, amelyen szabadon mehetett előre. Emellett törekedtem mindig úgy dolgozni, hogy hiteles maradjak a munkatársak szemében, nemcsak szakmailag, de emberileg is, hiszen vezetőként csak ebben az esetben várhat valaki megbecsülést és odaadó munkát a kollégáitól. Mindezeket talán sikerült elérni, pláne, ha figyelembe vesszük, hogy osztályomon minimális a fluktuáció, sőt volt példa arra, amikor egy orvoskollégám nem fogadta el a magasabb fizetéssel és beosztással járó állásajánlatot, hanem inkább maradt.

– Tekintettel arra, hogy az egészségügy egy erőteljesen hierarchikus szakmai közösség, annak minden előnyével és hátrányával együtt, adja magát a kérdés, hogy ezzel a vezetői szemléletével nem tekintik önt egyfajta különcnek professzorkollégái?

– Nézze, azt többször visszahallottam, hogy kollégáim még a hátam mögött is elismerik: a Papp professzornak saját, egyedi stílusa van, ám ezt inkább pozitív, mint negatív értelemben emlegetik. Szeretném azonban kihangsúlyozni, hogy attól, mert nem a munkatársaim fölött, hanem mellettük próbálok élni és dolgozni, azért a szakmai nívóra és az emberi tulajdonságokra maximálisan odafigyelek. Az én osztályomon egy nem lelkiismeretes, modortalan, dologtalan orvos hosszú távon egészen bizonyosan nem fog megmaradni.

– A hetvenedik születésnapjára rendezett ünnepségen Prof. Dr. Pajor László azt mondta önről, hogy az alapozástól a tetőig teljesen felépített egy tudományágat Magyarországon, ráadásul olyan színvonalon, amelyet az egész világon elismernek. Mire a legbüszkébb mindabból, amit elért?

– Elképzelhető, hogy ki fogom ábrándítani, de én nem vagyok az a típus, aki mazsolázgatja az eddig felmutatott eredményeket, és veregeti a saját vállát. Egyébként is mindig csapatban gondolkodtam. Pályám elején Babits Antal és Molnár Jenő mellett tanulva, majd a SOTE Urológiai Klinikáján Frang Dezső professzor mellett dolgozva, mindig közös értékteremtésben vettem részt. A helyzet csak annyiban változott, hogy immár hosszú ideje én vagyok a vezető, de ettől még a kollégáimmal együtt, közösen igyekszünk eredményeket elérni. De ha mégis mondanom kéne valamit, akkor a megmentett életekre és a létrehozott új életekre vagyok a legbüszkébb, hozzátéve rögtön, hogy hitem szerint mi, orvosok Isten segítségével és segítő iránymutatásával tudjuk elérni eredményeinket. Emellett családomra, matematikatanár feleségemre és jogász végzettségű lányomra, a munkatársaimra, valamint a vadászati berkekben komoly elismerésnek számító Nimród kitüntetésre vagyok még nagyon büszke.

– Amikor a Szabolcs utcában létrehozott, az Európai Andrológiai Akadémia által is képzési központként elismert klinikát a megszűnés sorsára juttatta az akkori az SZDSZ-irányította egészségügyi tárca, nem gondolt arra, hogy feladja? Hiszen akkor már elmúlt 60 éves és mégiscsak élete nagy felépítményét rombolta össze a nagyképű és zavaros politikai hozzá nem értés…

– Erről eddig még soha nem beszéltem, de ez valóban egy roppant nehéz időszaka volt az életemnek. Átvészelésében két dolog segített: az otthonról kapott és magammal hozott értékek, valamint a munkatársaim iránti elköteleződés és felelősség. Ami az előbbit illeti, édesapámtól az elvek melletti kiállás fontosságát, valamint a szilárd, morális alapokra helyezett életvitelt, édesanyámtól pedig az emberek csaknem kritika nélküli szeretetét kaptam örökségül. Emellett szüleim azt is belém plántálták, hogy a következetesség akkor is fontos, ha esetleg éppen pillanatnyi hátrányokkal jár együtt. Ami a másik okot illeti: a Szabolcs utca felszámolása után kiderült, hogy az összevonások révén létrejövő Állami Egészségügyi Központban – ma Honvédkórház – meg lehet pályázni az urológiai és andrológiai osztály vezetését, és aki nyer, az a teljes munkatársi körét is magával hozhatja. Innentől kezdve meg sem engedhettem magamnak, hogy összeroppanjak, hiszen a lehető legjobb pályázatot kellett összeállítani ahhoz, hogy nyerjünk és 52 munkatársammal együtt tovább folytathassuk a munkát. Egyébként az orvostovábbképzésnek azóta sincsen megfelelő intézményi reprezentációja Magyarországon, amit szakmailag is hibának tartok.

– Szakmai tudása révén vélhetően számos külföldi ajánlatot kapott. Sosem fordult meg a fejében, hogy elhagyja az országot és külföldön dolgozzon?

– Soha nem akartam elmenni innen. Az 1970-es évek közepén kijutottam hat hétre Clevelandbe, ahol naponta bejártam a klinikára. A hatodik hét végén behívott a klinika vezetője, és azt mondta: ha úgy döntenék, hogy maradok, akkor már másnap munkába is állhatok. Nagyon szépen megköszöntem, és hazajöttem. Ezután akadt még néhány ajánlatom más nyugati országokból is, ám nem tudtam elképzelni, hogy máshol is élhetek, mint Magyarországon. Nekem ez a hazám, magyarul beszélek, itt éltek a szüleim, itt van a családom. Ennél fontosabb nincs számomra az életben. Nem beszélve arról, hogy láttam én sok csodát a Niagarától kezdve Afrikáig, de a magaslesről figyelni a magyar hajnalt, az valami olyan dolog, amit kár lenne elveszíteni…

– Nemcsak praktizál, de láthatóan jó alkotói erőben is van. Mit szeretne még megvalósítani?

– Hetven éves lettem, világmegváltó vágyaim már nincsenek, de azért céljaim még vannak. Az osztály további fejlesztése folyamatosan napirenden van. Évek óta tervezzük egy modern kőzúzó-berendezés beszerzését, amellyel bizonyos kőeltávolításokat műtét nélkül is el tudnánk végezni. Szeretném, ha ez megvalósulna, miként a lökéshullám-terápia terén elképzelt fejlesztések, a mikrosebészeti profil elindítása, valamint az aging male-ambulancia felállítása is. Ami a személyes célokat illeti, sokan tudják rólam, hogy szenvedélyes vadász vagyok. Nagyszerű volna, ha még megadatna egy óriás jávorbika leterítése, de félő, hogy ez már nem fog összejönni. Mind közül a legfontosabb a családom egészsége, és hogy lányom, Judit szakmai boldogulását és családalapítását még megérjem. Reménykedem benne, hogy a Jóistentől megkapom ezt az ajándékot.

 

Kovács Attila