vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

Szlovákia szomszédaihoz képest többet költ az egészségügyre, ez azonban mégsem látszik

A visegrádi négyek közül Szlovákia költ a legtöbbet az egészségügyre, ám ez a szolgáltatások színvonalán nem látszik meg. A problémát Tomáš Drucker egészségügyi miniszter is érzékeli, aki a napokban beszélt arról, hogy az egészségügybe befolyó pénzt a jövőben sokkal eredményesebben kell felhasználni.

Vizsgálatok szerint 2013-ban Szlovákia az ország GDP-jének 5,6 százalékát költötte az egészségügyre. Ez több, mint Csehország, Lengyelország és Magyarország együttes kiadásainak átlaga. Ennek ellenére ezekben az országokban éves szinten mégis alacsonyabb az elhalálozások száma, és magasabb a várható élettartam. Csehországban, Lengyelországban és Magyarországon a nők öt hónappal, a férfiak pedig hat hónappal tovább élnek, mint Szlovákiában.

 Egy, az egészségügy kiadásait ellenőrző jelentés azt is kimutatta, hogy például a Szlovákiában élőknek több gyógyszerre van szükségük, mint a cseheknek. Szakértők szerint a gyógyszerek, a speciális egészségügyi segédanyagok, a laboratóriumi kivizsgálások, a radiodiagnosztika, valamint a kórházak működése és fenntartása terén akár több tízmillió eurót is megspórolhatna az állam, ha a szektorba áramló pénzt eredményesebben használnák fel.

 Az állami pénzek hatékonyabb felhasználása érdekében Tomáš Drucker kormányzati projektet indított el azzal a céllal, hogy széles körben felmérjék, pontosan mi mennyibe kerül, és mi mennyit visz el.

 „Annak érdekében, hogy az emberek minél szélesebb rétegének megfelelő egészségügyi szolgáltatást nyújtsunk, azzal a kérdéssel is foglalkoznunk kell, milyen források állnak rendelkezésünkre, és hogy ezeket a forrásokat miképp osszuk szét újra” – fogalmazott a tárcavezető a napokban tartott sajtótájékoztatóján.

 Drucker hangsúlyozta, nem takarékosságról van szó, hanem a hatékonyság növeléséről. Mint mondta, a cél az, hogy Szlovákia azokban a mutatókban (elhalálozás, várható élettartam), melyekben most még lemaradásban van, 2020-ra felzárkózzon a visegrádi országok szintjéhez.

 

(TASR, Felvidék.ma)