vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

Jókai Mór rockban, ágyúdörgésben és puskaporban

A kőszívű ember fiai a Magyarock Dalszínházban

Már a Monostori Erőd közelében hallottam, hogy lőnek. Dúl hát a forradalom és a szabadságharc, gondoltam. Igazam lett. Az isaszegi csata közepébe toppantam. Éppen Baradlay Richárd és Palvicz Ottó kerülgették egymást lovaikon. Itt a császáriak, amott a huszárok álltak egymásnak szegezett fegyverekkel. Ágyú dörrent, lövések sorozata zengett. Szállt a puskapor. A történelmi musicalt július 29-én mutatták be.

„Vasárnap érkeztem a Monostori Erődbe. Igazi tábori hangulat van itt a próbák alatt, olyan, mint egy nyaralás, nagyon jól érzem magam. Jók a kollégák, a produkció körül dolgozó emberek, vannak szúnyogok, de ez mellékes. Örülök, hogy Vizeli Csaba rendező meghívott a szerepre, és annak, hogy együttműködik a Magyar Lovas Színház és a Magyarock Dalszínház” – fújta ki magát Derzsi György, miután a statiszták kicipelték a színről egy pokrócon, mint a halott Palvicz Ottót.

„Tizenkét lóval jöttünk és hárman szerepelünk is az előadásban” – tette hozzá a színész, énekes, aki negyedik évada a Magyar Lovas Színház tagja, rendezője. Kiderült, Lopakodónak hívják a lovát. „Angol telivér. Az első lovam volt, amikor kétezer-tizenháromban a Magyar Lovas Színházhoz kerültem, a strázsamestert alakítottam a János vitézben. Most kimondottan a Lopakodót kértem, amikor A kőszívű ember fiai előtt kiosztottuk a lovakat” – mondta még csillogó szemmel.

„Ilyen minőségben még nem álltunk egymással szemben, főleg nem lóháton, de mindketten nagyon élvezzük” – csatlakozott a Baradlay Richárdot játszó Balogh Gábor, a Nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház tagja, és nyoma sem volt, hogy az előbb még egymás ellen harcoltak. „Amikor a kőszínházi évad véget ér, beindul a lovas színház és vár a lovam, Merlin. Most rajta ülök, de A hét vezérben Jankán, a gyönyörű fríz lovon lovagoltam, mint Előd. Igyekszem minél több lovat kipróbálni, mert fontos a gyakorlat szempontjából” – magyarázta a színész, aki először felhőtlenül boldog volt, amikor Vizeli Csaba rendező közölte, ő lesz a Baradlay fiúk közül a huszár. „Később döbbentem rá, mekkora feladat ez. Négy éve vagyok a Magyar Lovas Színházban, annak idején Márkos Attila tulajdonos edzett olyan szintre, hogy egy ilyen szereppel megbirkózzam” – tette hozzá Balogh Gábor.

– Örülök, hogy dolgozom, és a munka, amit most elvállaltam, egy rendkívül nemes anyag. Tehetséges feldolgozása a regénynek, nagyon elégedett vagyok a zenével és a szöveggel egyaránt. Vizeli Csaba szöveghű, nagyon jól énekelhetőek a dalok” – fogadott a Baradlaynét alakító Nagy Anikó, Jászai Mari- és Artisjus-díjas színművésznő, énekesnő, a budapesti Rock Színház vezető művésznője, a magyar musicaljátszás élő legendája, majd így folytatta – „Az első gondolatom az volt, amikor Csaba megkeresett a szereppel, milyen zseniális volt benne Sulyok Mária. Amúgy mindenki zseniális volt benne, de a Sulyokot sohasem felejtem el.Elővettem a művet, és miután időmilliomos vagyok, egy nap és egy délelőtt elolvastam a két kötetet. Hálás vagyok, hogy most nincs videóm, és volt rá időm, mert megrendítő élmény regényként A kőszívű ember fiai. Akivel csak találkoztam, mindenkinek mondtam, ››Úristen! Jókai Mór megszólít. Olyan, mintha mellettem ülne!‹‹ Annyira korszerű, időtálló, személyes! Csodálatos nyelvezete pedig eszméletlen fantázia!” – nyilatkozta lelkesen a színművésznő, hozzátéve, boldog, hogy Jókai honfitársa lehet, hogy magyar ember, és most eljátszhat egy az író által megalkotott szerepet.

– Hozzászokott a tömeghez? Hogy százan veszik körül a főpróbán is? – tudakoltam. „A Rock Színházban töltött harminc év hozzászoktatott, az nem kőszínház volt, ahol lehetnek rosszul értelmezett szabályok. Egy jó értelemben vett közösség volt, ahol mindenki segítette a másikat. Nem csináltunk gondot abból, ha nem akadt külön öltöző, öltöztető, ügyelő. Mindenki maga öltözött, minden problémát megoldottunk. Most A kőszívű ember fiai egy kicsit későn készült el, néha azt érzem, hogy jó lenne elvonulni szöveget tanulni, de megoldom úgy is, ha nyüzsögnek körülöttem, hogy közben tudjak befelé is figyelni. A színész dolga, hogy képes legyen egyszerre többfelé is koncentrálni. Jászai Mariról szól egy történet. Talán Medeát játszotta, éppen a legszenvedélyesebb monológot mondta, közben mégis észrevette, hogy dől a díszlet valahol a színpadon. Még azt is tudta konstatálni, hogy a kelleténél több dráma van a színházban” – mesélte Nagy Anikó színművésznő.

Baradlay Ödönt váltott szereposztásban alakítják Csengeri Attila és Egyházi Géza. „Attila nem ér rá mindkét nap, így engem javasolt, én pedig elfogadtam” – jegyezte meg Egyházi Géza. – „Pedig extrém kevés időnk van erre a produkcióra, vasárnaptól péntekig kell összerakni egy ilyen hatalmas kivitelezésű előadást. Egy kicsit aggódom, ennyi idő alatt nem szoktak csodák születni. Mégis bizakodom. Ez egy fantasztikus helyszín, óriási az apparátus. Talán még nem is vettem részt ilyen produkcióban, ahol százan szerepelnek, ágyú dörög, postakocsin hozzák a levelet, hagyományőrzők katonacsapatai vonulnak fel” – sorolta a musical énekes. „Elég későn kaptuk meg az anyagot, de szorgalommal pótoltuk” – vette át a szót Csengeri Attila. – „Előtte A balek című Feydeau-bohózatban játszottam, utána az Anconai szerelmesek című zenés játékban leszek Don Tomao. Imádom az olasz dalokat. Az olasz legszebb és a legjobban énekelhető nyelv” – tudatta a színész, majd elárulta, tizenhat éve ismeri Vizeli Csabát, a Magyarock Dalszínház igazgatóját, a musical rendezőjét.

„Sokszor felkért szerepekre, de sosem tudtuk egyeztetni. Azután kétezertízben A púpos című musicalban Gonzague herceget alakíthattam. Jöttek a Fehérlaposok, Az aranyember és most itt A kőszívű ember fiai” – avatott be Csengeri Attila – „Nem tudok betelni ezzel a csodálatos erőddel, bár vannak részei, melyeket még nem láttam. Tegnap már voltam a Kenyérmúzeumban, a kiállítások közül is megnéztem egyet-kettőt, de a távolban látható katonai járműveket még nem sikerült közelebbről szemügyre vennem” – vallotta be a színész, énekes.

Vizeli Csaba rendezőtől csupán néhány mondatot sikerült megtudni, egész este megállás nélkül rendezett, szervezett, és jelezte, a főpróba után is várják még feladatok, hogy a mai, július huszonkilencedikei premieren minden gördülékenyen menjen.

„Beállítottuk a hangot, a fényt, azután csütörtök reggelre minden elázott a felhőszakadásban. Egész nap azon dolgoztunk, hogy estére megszólaljon a technika. A premieren pótszékes teltház lesz, szombatra is gyorsan fogynak a belépőjegyek” – mondta, majd sietett, mert újabb kéréssel várták.

„Már napok óta nem alszunk” – mondták Medveczky Szabolcs és Másik Lehel zeneszerzők. Mennyit gondolkodtak A kőszívű ember fiai dallamain? Érdeklődtem a zeneszerzőktől. „Állapot- és időszakfüggő, akár azt is mondhatnám, idényfüggő” – kezdte Másik Lehel – „Van, amikor egy napon tíz dallam is jön, máskor hónapokig semmi. Ez most is így volt” – vallotta be. „Attól függ még, hogy Vizeli Csaba szövegíróként, milyen verseket ír. Amennyiben jó a ritmikájuk, sokkal egyszerűbb dallamot húzni a sorokra. Ha nagyon sokat kell gondolkodni a szöveg fölött, nehezebben haladunk. Volt, hogy át kellett írni a mondatokat, hogy zeneileg értelmük legyen” – vezetett be a műhelymunkába Medveczky Szabolcs zeneszerző karnagy, aki egy ceruzával a kezében mászkált a főpróba alatt, és amint a rendező kérte, hogy rövidebb legyen az egyik rész, vagy hosszabb a másik, azonnal jegyezte, majd egy, az erődbe telepített mini stúdióban elkészítette a kért változatot, és már szólhatott is az új zenei alap.

– Hogyan osztották meg a feladatokat? – kérdeztem még. „Az volt a koncepció, hogy Szabolcs készíti a musical zenéjének klasszikus, én pedig a rockosabb részeit, de azután ez keveredett” – mesélt az alkotómunkáról Másik Lehel. „Nagyon jól dolgozik a csapat, csak még kellene két hét” – vetette közbe Medveczky Szabolcs. Másik Lehel alakítja a legkisebb Baradlay fiút, Jenőt. Hogy ez mekkora feladat volt, a zeneszerzés mellett? „Lehetetlen feladat, lehetetlen küldetés. Most ezt szenvedem, és még nem tudom, mi lesz a vége” – tárta szét a karjait Másik Lehel zeneszerző, színész, énekes, aki azt reméli, nem kapnak a ma esti premier végén tojás- és paradicsomzáport. Medveczky Szabolcs szerint a színészek megbirkóznak majd a hatalmas feladattal. „Rengeteg dolgunk van még, ma éjszaka biztosan nincs alvás. Igaz, már hetek óta nem alszunk” – mondták búcsúzóul szinte egyszerre.

 

Bárány János

 

Felvidek.ma