vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

Fico: az Európai Unió beleszeretett saját magába

A Brexitről és a további együttműködésről is szó volt a szlovák és a brit miniszterelnök találkozóján

Az Európai Unió beleszeretett saját magába, a legjobb akart lenni a világon, ám úgy tűnik, néhány régió lekörözte – jelentette ki Robert Fico szlovák kormányfő az új brit miniszterelnökkel, Theresa May-jel való találkozója után, aki hivatalba lépése óta első alkalommal tett látogatást Szlovákiában.

A Brexitet illetően a szlovák kormányfő biztosította brit kollégáját, hogy tiszteletben tartja a brit népszavazás során született döntést. Mindketten megerősítették, hogy a Lisszaboni Szerződés unióból való kilépést szabályozó 50. cikkelyének notifikációja az év végéig már nem valósul meg. Robert Fico egyúttal azt is nagyra értékelte, hogy Nagy-Britannia kötelezte magát, a kilépéséig teljes értékű tagja marad az uniónak valamennyi kötelességével és jogával együtt.

 Az Európai Unió és Nagy-Britannia közti további tárgyalások témáját minden bizonnyal a migráció, az egységes piac és biztonsági kérdések képezik majd. Fico szerint az unió 27 tagállamának egyúttal arra a vízióra is összpontosítania kell, amely megmutatja a polgároknak, milyen lesz az Európai Unió irányulása a Brexit után. Amennyiben ez nem következik be, a kormányfő szerint a rendszer további destabilizációja, illetve töredezése léphet fel.

 A kormányfő arról is tájékoztatta a brit miniszterelnök-asszonyt, hogy a szeptemberi pozsonyi uniós csúcstalálkozó témája elsősorban a migráció és a biztonsági kérdések lesznek, továbbá a nyilvánossággal való új kommunikációs mód, illetve az unió, mint globális játékos feladatai.

 Robert Fico a Nagy-Britanniában dolgozó szlovákokkal való speciális bánásmódra is felkérte a brit miniszterelnök asszonyt, aki megígérte, hogy a jövőben igyekezni fog a mintegy 90 ezer ott dolgozó szlovák jogait megvédeni. Ám ez csak abban az esetben lehetséges, ha az uniós tagállamokban élő és dolgozó britek jogait ugyanúgy megvédik majd az unió területén.

 Theresa May arra ugyancsak felhívta a figyelmet, hogy a britek nem támogatják a teljes mozgásszabadságot, ezért megoldást kell találni a szabad mozgás bizonyos fajta ellenőrzésére. Bízik a kilépésről folytatott uniós tárgyalások gördülékenységében, mint kiemelte, „bár az Egyesült Királyság kilép az Európai Unióból, nem távozik Európából, és a világból sem. Nem zárkózunk magunkba, olyan ország maradunk, amely figyel a környezetére, és erős játékosok akarunk maradni a globális színtéren. Amíg az EU tagjai leszünk, szeretnénk tevékenyen részt venni az aktuális témákról való döntésekben” – mondta.

 A brit miniszterelnök számára továbbra is fontos marad a NATO keleti határainak védelme, ezért a brit katonák továbbra is együtt gyakorlatoznak majd a szlovák katonákkal, és részt vesznek a NATO keleti határainak védelmében.

 Theresa May nagyra értékelte a két ország közti kereskedelmi együttműködést is, amelynek ékes bizonyítéka a Jaguar Landrover és a Tesco vállalatok megtelepedése Szlovákiában, és bízik benne, hogy ez az együttműködés a továbbiakban is hatékony marad.  

A találkozó témáját képezte továbbá az illegális migráció elleni küzdelem is. Az intenzív közös katonai együttműködést mindkét kormányfő továbbra is fontosnak tartja. Arra az újságírói kérdésre, hogy szükség esetén kész lenne-e atomfegyvereket használni, egyértelmű igennel válaszolt a brit miniszterelnök.

 

(Felvidék.ma/tasr)