vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

1497 lövedék

Szám szerint pontosan ennyi gumilövedéket lőttek ki fejmagasságban az 1956-os Forradalom és Szabadságharc 50. évfordulójának megünneplésére összegyűlt magyarokra, azonosító szám nélküli, így máig azonosíthatatlan hovatartozású, a jelenlévők szerint idegen nyelven beszélő, rendőrruhába öltöztetett személyek. Az idegen közreműködők a földön fekvőket fejbe rugdosták, a békés ünneplők megdermedve álltak a brutális cselekmények és az azt követő hajtóvadászat láttán, mire felocsúdtak, már a rádió Bródy Sándor utcai épületének udvarán térdeltették, falnak állították, megalázó körülmények között, indokolatlanul hosszú ideig fogva tartották őket. A támadások következtében több magyar embernek tartós fogyatékosságot okoztak.

Ujjtöréstől kezdve a szemkilövésig, sorolhatnánk a rémtörténetbe illő cselekményeket és akkor nem szóltunk az elszenvedett lelki sérelmek és fizikai erőszak hatására bekövetkezett halálesetekről, mert arról nem vezettek statisztikát. Próbáljuk elképzelni annak az 56-os magyar hazafinak és hozzátartozójának a lelkiállapotát, aki az ötvenedik évfordulót megérte, (mert az 56 után működő statáriális bíróságok nem akasztatták fel vagy koncepciós perben nem ítélték életfogytiglani börtönbüntetésre, nem rúgták le a veséjét, nem kergették az őrületbe szabadulása után a zaklatásokkal) ünnepelni ment a szabadságot, és mondjuk „csak” felpofozták, vagy „csak” leütötték, mint Révész Máriuszt, esetleg „csak” földre küldték és kicsinyt megrugdosták. Vajon hogyan lehetett ezt feldolgozni? Nem kell ebbe beledöglenünk vagy beleőrülnünk, hogy Magyarországon 2006-ban ez megeshetett, és utána felelősségre vonás helyett hatalmon marad szinte ugyanaz a garnitúra, amelynek elitje teljes bizalmáról biztosítja azt a miniszterelnököt, akinek vezetése alatt és tudtával ez megeshetett.

Nem történelmi tragédiánk az, hogy Gyurcsány és bandája jogi és politikai felelősségre vonás helyett, ma is háborítatlanul uralja a nyilvánosság jelentős részét, rágalmaz, sőt az MSZP élére most megválasztott Molnár Gyula mellett a jobbikos Vona Gábor pártja is előrehaladott együttműködési megállapodási tárgyalásokat folytat ennek a pribéknek a pártjával?

 

***

 

A devizahitel-károsultak 2014-ben tüntetni akartak a Kúria és a miniszterelnök otthona előtt, a bíróság azonban mindkét rendezvényt betiltotta. Az Alkotmánybíróság szerint jó döntés született. Szerintem ennél többről van szó, most először talán nem csupán jogszolgáltatás, hanem igazságszolgáltatás esete forog fenn. Hogy bizonyítsam, mire alapozom megállapításom, ahhoz kicsit tekintsünk vissza az időben. Kezdjük egy idézettel:

„2006-tól kezdve kétségbeesetten küzdöttem a devizahitelezés leállításáért, amiért meg is kaptam a kókler minősítést a devizahitelezés megalkotóitól. A magyar gazdaság és társadalom vergődésének okairól sokat írtam és mondtam – de van egy, amely nézetem szerint az összes többit maga mögé utasítja, ez pedig a devizahitelezés” – írta Schiffer Andráshoz címzett levelében Róna Péter 2012-ben.

A közgazdász csalárd terméknek nevezte a devizahitelezést, melynek bevezetésével életek százezrei mentek helyrehozhatatlanul tönkre, a fizetőképes kereslet nagyon hosszú időre megroppant, maga a bankrendszer működésképtelenné vált, kis- és középvállalatok tízezrei dőltek be, munkahelyek százezrei szűntek meg, és a Magyar Nemzeti Bank elvesztette a monetáris folyamatokra gyakorolható hatását. Ekkor megnevezte a devizahitelezés fő bűnösei közül a legfőbbeket: Király Júliát, Simor Andrást, Gyurcsány Ferencet, Bajnai Gordont, Oszkó Pétert és Felcsúti Pétert. Azt is leírta, hogy Oszkó Péter és Felcsúti Péter személyesen dolgozta ki azt a banki magatartási kódexet, ami végtelen cinizmussal nemhogy nem vetett véget a devizahitelezésnek, hanem egyenesen szentesítette azt.

Tehát azok, akik ezért a disznóságért személyesen felelősek, több mint egymillió embert fosztottak meg mindenüktől, és ami végképp elviselhetetlen, hogy hajszálra pont ugyanazok az emberek képesek most magukat a jogállamiság nagy védőivé alakítani.

A példátlan lelkiismeretlenség, felelőtlenség és erkölcstelenség láttán Róna bejelentette, távozik a magyar közéletből.

Eddig világos a képlet, és most jön bele hátulról mellbe, kancsóval fejbe Hegyi Szabolcs, a Társaság a Szabadságjogokért gyülekezési jogi és lelkiismeret-szabadság(!) programjának vezetője. Őkelme a politikai hatalomra törő, egyszer már csúfosan megbukottak paravánjaként szolgál, látszólag mint a devizahiteleseket képviselő jogvédő szervezet munkatársa. Természetesen a valódi, Róna által konkrétan megnevezett felelősökről már szó sem esik. Hegyinek szeme sem rebben, úgy hazudja, csupán azoknak a devizahitel-károsultaknak a jogaiért perli Magyarországot Strasbourgban, az emberi jogi bíróságon, akik tíz percig tartó demonstrációt kívánnak szervezni. Na, hova? Orbán Viktor háza elé! Ha ez nem maga a hochmetz, akkor én doni kozák kórus legyek.

 

czyla