vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.05. 

Korrupciógyanúval őrizetbe vették Bogdan Olteanu volt házelnököt

Befolyással való üzérkedés gyanújával őrizetbe vette a korrupcióellenes ügyészség (DNA) pénteken Bogdan Olteanu volt házelnököt, aki jelenleg kormányzóhelyettesi tisztséget tölt be a román nemzeti bankban (BNR). Olteanu házelnöki mandátuma végén, 2008 júliusa és novembere között állítólag egymillió eurós csúszópénzt, illetve választási kampánytámogatást kért és kapott a kiterjedt médiabirodalommal is rendelkező Sorin Ovidiu Vantu üzletembertől, hogy ez utóbbi kívánságának eleget téve kieszközölje Liviu Mihaiu újságíró és környezetvédő aktivista kinevezését a Duna-delta kormányzói tisztségébe.

Az Evenimentul Zilei című jobboldali lap szerint a 2008 szeptemberében kinevezett Mihaiutól két úszó benzinkút környezetvédelmi engedélyezését várta el Vantu, amit az új kormányzó mandátuma második hetében jóvá is hagyott. Vantunak állítólag két szállodája is van a Duna-deltában. Az ismert üzletember, akit több alkalommal is elítéltek, jelenleg is börtönben van: legutóbb egy hete szabtak ki rá jogerősen több mint hat éves letöltendő börtönbüntetést, miután sikkasztásban való bűnrészességben és pénzmosásban találták vétkesnek.

 A bukaresti sajtó úgy tudja: az ügyben Calin Popescu Tariceanu szenátusi elnök is a gyanúsítottak között szerepel, aki az eset idején Románia miniszterelnöke volt – ezt azonban hivatalosan még nem erősítette meg a DNA. A vádhatság csak azt közölte, hogy a csúszópénzt egy pártszékházban adták át. Olteanu 2008-ban a Nemzeti Liberális Párt (PNL) tisztségviselője volt, amelynek akkor – az esküvőjén násznagyi szerepet is vállaló – Tariceanu volt az elnöke.

 Tariceanu nem volt hajlandó kommentálni az általa „pletykának" nevezett sajtóértesülést, leszögezve: bármekkora erőkkel is „vadászik rá" a DNA, pártja – az ALDE – így is úgy is be fog kerülni a parlamentbe az év végi választásokon. Tariceanu arra számít, hogy a választások közeledtével egyre több gyanúsított, vádlott és elítélt fog feljelentést tenni ellene, hogy büntetésük egy részének elengedéséről csikarjanak ki ígéretet az ügyészektől. Tariceanut július elején már bíróság elé állította a DNA egy másik, illegális ingatlan-visszaszolgáltatással összefüggő ügyben: a szenátusi elnököt hamis tanúzással és bűnpártolással vádolják.

 A korrupciós botrány által érzékenyen érintett román jegybank pénteken annyit közölt, hogy az őrizetbe vett kormányzóhelyettes feladatkörét az igazgatótanács más tagjai fogják ellátni. A BNR vezető tisztségviselőit csak a parlament nevezheti ki és válthatja le.

 

(erdely.ma)