vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

Ősszel több felvidéki magyar településen is időközi választást tartanak

Több településen tartanak időközi önkormányzati választást. Andrej Danko, a parlament elnöke november 5-ére írta ki a választásokat. Vannak települések, ahol az új polgármester személyéről szavaznak, de több településen a képviselő-testületet töltik fel. Az önkormányzati törvény értelmében, a polgármester akadályoztatásakor az alpolgármester látja el a polgármesteri teendőket. Így van ez akkor is, ha lemondott, vagy elhunyt. A helyi képviselők azonban hozhatnak olyan határozatot is, hogy egy másik képviselő lássa el a polgármesteri teendőket addig, amíg nem választanak új polgármestert.

A novemberi időközi választáson tizenhárom településen választanak új polgármestert. A Szenci járásbeli Igramon, a Dunaszerdahelyi járásban Bodakon, a Lévai járásbeli Csatán. Az Érsekújvári járásban két településen lesz választás: Bélán és Jászfalun. A Zsolnai járásban Terhelyen szavaznak majd a polgárok, a Selmecbányai járásban Illés településen. A Rimaszombati járás több községében járulnak az urnákhoz a szavazók: Gömörfügén, Rimaszécsen és Jászómindszenten. Az Eperjesi járásban Aranybányán, a Kisszebeni járásban Alsószalókon voksolnak majd. A Varannói járásban Merészpatakon, a Tőketerebesiben pedig Kistárkányban kell új polgármestert választani.

 Kilenc településen önkormányzati képviselőket választanak. A Szenci járásbeli Újvilágmajor (Nový Svet) településen és a Szakolcai járásbeli Felsőradoson is választásra kerül sor.. De a képviselő-testület tagjaira szavazhatnak majd Brunócon is, amely a Vágújhelyi járáshoz tartozik. A Privigyei járásban Nagycsótán, a Komáromiban Újpusztán (Mudroňovo, 1920 után létrehozott szlovák település), a Besztercebányai járásban Alsóhermándon, a Rimaszombati járáshoz tartozó Cakón, és a Breznóbányai járáshoz tartozó Sebeséren, a Sztropkói járásban Turányban ugyancsak az urnákhoz járulnak a szavazópolgárok.

 Több magyar településen szintén választásokat tartanak. Fügén (Rimaszombati járás) Palmont Imre, a Most-Híd polgármestere és Bodakon (Dunaszerdahelyi járás) Soós Róbert, az MKP polgármestere betegség miatt mondott le.

 Rimaszécsen Vavrek István 2014 novemberében nyerte meg a polgármesteri választásokat. Rimaszécsnek, a kétezer fős településnek 70%-a roma. Vavrek 2007-től a rimaszécsi Ternipe polgári társulás, 2012-tól a Purt (roma nyelven hidat jelent) polgári társulás elnöke. A Most-Híd roma szakpolitikusaként a Gömöri Obama néven híresült el, ezzel kampányolt, amikor legutóbb a Most-Híd parlamenti listáján a 20. helyről indult. A parlamentbe nem került be, de Ravasz Ábel, a Most-Híd romaügyi kormánybiztosa helyettesévé választotta,  jogkörébe a regionális irodák irányítása tartozik. Május 15-ig, mivel állami alkalmazottá vált, le kellett mondani a polgármesteri posztjáról. Az új választásokig Gaibl Beáta, korábbi polgármester-helyettes vezeti a falut.

 A Lévai járásbeli Csatán a polgármester levélben jelezte a képviselők felé, hogy lemond. Döntése okát nem hozta nyilvánosságra. A falut ideiglenesen Csákvári Marián megbízott polgármester vezeti, akit a képviselő-testület bízott meg a feladattal. Csákvári Marián az előző önkormányzati választáson is indult a polgármesteri tisztségért, akkor 12 szavazattal kapott kevesebbet, mint az azóta lemondott polgármester.

 Az Érsekújvári járásban, Bélán a polgármester önként távozott, ezért kell az urnákhoz járulniuk a polgároknak. A helyiek nem tudják mi van a döntés hátterében, jelenleg az alpolgármester látja el a polgármesteri feladatokat.

 A keleti végeken Kistárkányban lesz választás. A korábbi polgármester Petrik Árpád, aki több cikluson keresztül látta el ezt a tisztséget, idén tavasszal 54 éves korában váratlanul elhunyt.

 Cakón pedig képviselőket választanak, az öttagú képviselő-testület két tagja lemondott, és mivel nem volt pótképviselő, új képviselőket kell választani.

 

Felvidek.ma