vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

Ismét kedvelt turistacélponttá válhat a huszti várrom

A várrom területét az utóbbi években bozót nőtte be, melynek eltakarítását a Fojta helyi civil szervezet vállalta magára. A szervezetnek további nagyszabású tervei vannak a történelmi emlék látogatottságának növelésére vonatkozóan – adta hírül a Novini Zakarpattya hírportál.

A 174 méter magasan elhelyezkedő 11-13. századi vár tetejébe 1766-ban egy vihar során, három helyen villám csapott, melynek következtében leégett a fából készült tetőszerkezet. Az épület az idő múlásával egyre rosszabb állapotba kerül.

A Fojta munkatársai először saját erőből szabadították ki a várat az elburjánzó fűből és a bozótból, majd egy jótékonysági akció révén sikerült munkásokat alkalmazni a feladatra. Következő lépés a szemét hegyről való lehordása volt, ahonnan el tudta szállítani a kommunális szolgáltató. A szervezet tevékenységét helyi vállalkozók, huszti és külföldi lakosok is segítik. Jelenleg a vár történetéről szóló információs standok tervezése folyik. A turisták védelme érdekében a tervek között szerepel figyelmeztető táblák és kerítések elhelyezése is a veszélyes útszakaszokon – mondta Ivan Kudelja, a Fojta civil szervezet egyik alapítója.

A szervezet kezében van a huszti vár megőrzéséről szóló néhánykötetes projekt tervezete, melyet korábban egy lembergi intézményben dolgoztak ki. A Fojta tárgyalásokat folytat olyan régészekkel, történészekkel és civil szervezetekkel, amelyek már más történelmi emlékek helyreállításával is foglalkoztak. A komoly kiadásokat jelentő munkálatok finanszírozásához azonban szükség van a helyi és központi szervek támogatására, valamint befektetők és pályázati lehetőségek bevonására.

A Fojta kulturális programokat tervez, valamint a várnak szentelt fotókiállításokat, melynek bevételét az épület felújítására fordítanák – közölte Ivan Kudelja.

A civil szervezet eddigi munkájának eredményeként egyre több látogató érkezik a huszti várba, melyet most már akadálytalanul meg lehet közelíteni, s bárki gyönyörködhet a történelmi emlék és a táj szépségében.

 

Kárpátalja.ma