vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

A lengyel külügyet meglepte az ukrán határozattervezet az ukránok elleni népirtásról

Meglepetést váltott ki Lengyelország külügyminisztériumában az Ukrajna Legfelsőbb Tanácsában bejegyzett határozattervezet az ukránok elleni népirtásról – jelentette ki Rafal Sobczak, a tárca szóvivője a Lengyel Rádiónak. A határozattervezet szövege egyelőre nem jelent meg az ukrán parlament honlapján, ezért korai volna a tervezet tartalmáról beszélni – idézi a szóvivőt az UNIAN hírügynökség.

Sobczak jelezte, hogy a lengyel külügy információi szerint a határozattervezet „véletlen esemény és egyetlen képviselő kezdeményezése” - tudatja a Kárpátalja hetilap internetes változata.

 Az UNIAN felidézi, hogy a Legfelsőbb Tanácsban csütörtökön törvénytervezetet jegyeztek be Megemlékezés a lengyel állam által 1919–1951-ben ukránok ellen elkövetett népirtás áldozatairól címmel. A tervezetet (№ 5012) Oleh Muszij független parlamenti képviselő jegyzi.

 Július 22-én a lengyel Szejm határozatot fogadott el, amellyel az 1943–1945-ös volhíniai (Voliny) eseményeket „ukrán nacionalisták által a II. Rzeczpospolita lakói ellen elkövetett népirtásnak” minősítette. A Szejm egyben július 11-ét a népirtás áldozatainak nemzeti emléknapjává nyilvánította.

 

Kaptatinfo.net