vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

A 90-es évek menekültjei közül még 112-en vannak a szerbiai befogadóközpontokban

A 90-es években mintegy 65 ezer bosznia-hercegovinai, horvátországi és szlovéniai menekültet helyeztek el 700 kollektív befogadóközpontban Szerbia-szerte. A központokban összesen 112-en maradtak, Vladimir Cucić köztársasági menekültügyi biztos pedig azt mondta, hogy a következő két hónapban őket is kiköltöztetik, írja az N1.

„Fontos, hogy egyes dolgok többé ne létezzenek. 700 befogadóközpontunk volt, mintegy 65 ezer emberrel, mára 112-en maradtak, akiket az elkövetkező két hónapban költöztetünk ki. Több százezer embernek nem volt állampolgársága, 650.000 személy érkezett Bosznia-Hercegovina, Horvátország és Szlovénia területéről”, nyilatkozta Cucić a Szerbiai Rádió és Televíziónak (RTS).

 Arra a kérdésre, hogy ezeknek az embereknek mire van szükségük, Cucić azt felelte: mindenre szükségük van. A menekültügyi biztos értékelése szerint Horvátország a 90-es évek háborúinak legnagyobb vesztese, hiszen az ország több részén vannak lakatlan területek.

 „Ami Horvátországot illeti, az embereknek vissza kell kapniuk a jogaikat. Tudnának mit kezdeni, ha visszakapnák a lakhatási jogukat, ha kifizetnék nekik a fennmaradt nyugdíjakat, ha visszaadnák nekik az elkobzott földterületeket”, mondta Cucić, majd hozzátette, hogy Horvátország szörnyű üzenetet küld azzal, hogy rehabilitálta Branimir Glavašt, hiszen aki bűnös, az bűnös is marad.

 „Ő nem szerb és nem horvát. Glavaš bűnöző”, mondta Cucić, aki szerint ilyen emberek nem lehetnek nemzeti hősök.

 

(vajma.info)