vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

Brüsszel már az internet áfacsökekkentését is megtámadta

Nem törődünk bele a Bizottság döntésébe. A kormány harcol, hogy a magyarok olcsó internethez jussanak

Háromnegyed év sem elegendő az Európai Bizottságnak arra, hogy az összes európai polgárt érintő áfa-irányelv javaslatot kidolgozza – közölte a Magyar Fórummal Tuzson Bence kormányzati kommunikációért felelős államtitkár, akit a Quaestor-üggyel kapcsolatban is kérdeztünk.

 Rendszeresen megtámadják a brüsszeli bürokraták a magyar kormány egyes intézkedését. Most éppen az internetezés áfacsökkentése nem tetszik nekik. Mivel indokolta az Európai Bizottság a döntését?

 –A magyar kormány egyik legfontosabb célja, hogy a 2017-es költségvetés az adócsökkentés és az otthonteremtés költségvetése legyen. Az adócsökkentés keretén belül több áfacsökkentésről határozott a kormány. Így döntött a legfontosabb élelmiszerek áfájának csökkentéséről, és ebbe a körbe tartozik bele az internet-előfizetés áfacsökkentése, amit digitális nemzeti konzultáció előzött meg, és az emberek véleménye az volt, hogy olcsóbb internet szükséges. Mindez azért lényeges, mert az internet ma már szinte olyan közműnek számít, mint a gáz, a villany és a víz, tehát a mindennapi rezsi részévé vált. Ezért fontos, hogy ezt a rezsielemet is csökkentse a kormány, hiszen ezzel a magyar családokat segíti. A családok a kultúrához, az oktatáshoz való hozzáférését, a vásárlásaik és emberi kapcsolattartásuk egy részét is az interneten keresztül intézik. Tehát lényeges a kormány számára az internet áfájának 27 százalékról 18-ra csökkentése. A későbbiekben a kabinet szeretné ezt az áfát még tovább csökkenteni. Minden áfacsökkentésnél figyelembe kell venni az Európai Unió szabályait, és tájékoztatni kell erről az EU-t, ami korábban kidolgozta az úgynevezett áfa-irányelvet, aminek a felülvizsgálatát bejelentette az unió. Áprilisban közölték, hogy lazítani kívánnak a szabályozáson. Új akciótervet fogadnak el, ami alapján új szabályozás lépne életbe 2017. január 1-jétől. Álláspontunk szerint a jelenlegi uniós szabályozás keretein belül is végrehajtható az áfacsökkentés. Ennek ellenére Brüsszel a magyar kormány áfacsökkentését megtámadta. Pierre Moscovici, az Európai Unió gazdasági és pénzügyi biztosa, aki az adóügyekért felel, arról tájékoztatta a kormányt, hogy álláspontjuk szerint helyes az internet hozzáférés támogatása, de mégis arra kéri a kabinetet, halassza el ezt a döntését, mert szerintük az áfa-irányelv 3-as számú mellékletének nem felel meg az internet áfa csökkentése. Ez Brüsszel szakmai álláspontja, amivel alapvetően nem értünk egyet, mert jogi szempontból megoldható, hogy az internet áfája csökkenjen. Kiemelendő, hogy az Európai Bizottság az eredeti ígéretét nem tartotta be az új irányelvvel kapcsolatban, így nem tudható mikor lép életbe az új szabályozás. Ha állták volna szavukat, akkor még mondvacsinált jogi akadálya sem lenne annak, hogy az internet áfa csökkentése megvalósuljon. Úgy látszik háromnegyed év sem elegendő a Bizottságnak arra, hogy szinte az összes európai polgárt érintő javaslattal előbbre lépjen. Ez azért is abszurd és furcsa, mert például az illegális migráció támogatásával kapcsolatos intézkedéscsomagokat szinte hetente leteszi az asztalra. Természetesen nem törődünk bele a Bizottság döntésébe, és a kormány harcolni fog azért, hogy a magyarok olcsó internethez jussanak.

 Mit tudnak tenni annak érdekében, hogy megvédje a kormány előterjesztése alapján született parlamenti döntést?

 –Az országgyűlés az internet előfizetés áfacsökkentéséről törvényt alkotott, ami hatályba is lép. Tehát Magyarországon olcsóbb lesz az internet 2017. január 1-jétől, legfeljebb a Bizottság fellép ellenünk kötelezettségszegési eljárásban, aminek vannak jogi szempontból megelőző lépései. A kormány mindent megtesz annak érdekében, hogy az internet áfájának csökkentését megvédje a későbbiek során, hogy elkerülje azt, hogy csak azért vezessenek be szankciókat hazánk ellen, mert a lakosok olcsóbb internethez juthatnak.

 Miniszterelnök úr többször is hangsúlyozta, hogy meg kell reformálni az EU-s intézményeket. A mostani eset is alátámasztja Orbán Viktor kijelentését?

 –Valóban, ez egy olyan eset, amikor az európai intézményrendszer képtelen reagálni az élet kihívásaira. Amikor arról van szó, hogy valamilyen szabályozást az élet változásának megfelelően a lehető leggyorsabban módosítani kéne, akkor ez a folyamat az Európai Bizottságban akár évekig is eltart. Csak azok a szövetségek, országok működőképesek és sikeresek, amelyek gyorsan tudnak válaszolni az élet kihívásaira.

 A másik témánk a brókerbotrány. Hiszen július közepén megkezdődött a Quaestor-ügy tárgyalása a Fővárosi Törvényszéken. Minek köszönhető, hogy ilyen nagyságrendű ügyben, ilyen gyorsan még nem történt se vádemelés, se tárgyalás?

 –Ennek több oka van. Egyik az új pénzügyi szabályozás, s a brókerbotrány felderítése is ennek köszönhető. Magyarországon a pénzügyi szabályozó rendszer a Fidesz-kormány alatt megváltozott. A rendszer minden elemét megváltoztattuk, így a bankszektorra, a sperbankokra vonatkozó szabályozásokat, és ebbe a körbe tartozik a devizahitelesek megsegítése. Ez a szabályrendszer átláthatóbb, jobb hitelezést tesz lehetővé. Ennek a felügyeleti rendszerét a befektetési piacon is megváltoztattuk, kiszélesítettük a Magyar Nemzeti Bank jogkörét, és így a jegybank a brókercégeknél feltárt visszaélések kapcsán a teljes hazai befektetési piac működését áttekintette. A másik ok a nyomozati munka hatákonysága. A rendőrség és a nyomozó hatóságok munkáját dicséri, hogy nagyon gyorsan összeállították a nyomozati anyagokat, s így a büntetőeljárás a tárgyalási szakaszhoz ért. Bízunk benne, hogy a csaló brókerek elnyerik méltó büntetésüket. Kiemelendő, hogy a szocialisták kormányzása idején annyira fellazították a brókercégekre vonatkozó szabályokat, hogy a csaló brókerek éveken át zavartalanul csaphatták be az embereket

 A hvg.hu olyan írást jelentetett meg, hogy több szálon is kapcsolódott egymáshoz a 77 milliárdos gazdasági bűncselekménnyel vádolt cégvezér, Tarsoly Csaba és a fideszes hatalom. Azt is közlik, hogy Tarsoly Szijjártó miniszter úr számára kulcsfigura lehetett a keleti nyitásban. A Quaestor a Fidesz-kormány segítségével nyithatott kereskedőházat Moszkvában és Törökországban. Mi erről a véleménye?

 –Megszokhattuk, hogy a baloldali politikusok és a hozzájuk köthető sajtóorgánumok hasonló nyilatkozatokat közölnek bizonyos kérdésekben, és az ilyen típusú cselekményeket úgy próbálják bemutatni, mintha a Fidesszel összefüggésben állnának, holott Tarsoly Csaba tevékenységét a szocialisták segítették elő azzal, hogy értékelhető fedezet nélkül 17 milliárd forint hitellel „tömték ki” a Quaestort. Ezáltal lehetővé tették a csalássorozat tovább élését. Tehát azért állítanak a baloldali médiumokban ilyen képtelenségeket, hogy a valóságot elfedjék.

 

Medveczky Attila