vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

Ezer gyerek ellátása semmiség?


A feladatokat az Európai Bizottság megszabja, a számlát viszont a tagállamok állják

Míg az Európai Bizottság újabb 1,4 milliárd eurót hagyott jóvá a Törökországban tartózkodó szíriai bevándorlók ellátására, valamint az őket befogadók támogatására, addig Magyarország saját erejéből igyekszik védeni a határokat és gondoskodni az itt tartózkodókról – mondta lapunknak Rétvári Bence államtitkár.

 

Brüsszel külön migrációs alapot hozott létre. Ebből mennyit kapott hazánk a felnőtt migránsok, illetve a kiskorú, kísérő nélkül illegális határátlépők ellátására?

 

–Sajnos ennél a témánál is azt láthatjuk, hogy Brüsszelben hiába beszélnek európai szolidaritásról, amikor tényleges segítségnyújtásra lenne szükség, elutasítják azt. Összesen 3,6 milliárd forintot kértünk, és bár számítottunk rá, hogy a teljes összeget nem állják majd, arra azért mi sem gondoltunk, hogy annak egyszázaléknyi részét sem fogják fedezni.

 

Ezt mivel indokolta az Európai Bizottság?

 

–A bizottság azzal az indokkal utasította el a magyar kormány kérését, hogy a több ezer gyerek ellátása nem számít vészhelyzetnek. Mi ezt másképp gondoljuk, ez pedig abban is megmutatkozik, hogy Dánián kívül Magyarország az egyetlen tagállam, amely ugyanazokat a feltételeket biztosítja a bevándorló kiskorúaknak, mint saját országuk állampolgárainak.

 

Ez a tény is azt mutatja, bizonyítja, hogy az EU intézményeit szükséges megreformálni?

 

–Fogalmazhatunk így is, annyi biztos, hogy az elmúlt időszakban teljesen egyértelművé vált, hogy Brüsszel teljesen érzéketlenné vált a valóság iránt, elvesztette a realitásérzékét, az Unió vezetői és az Unió polgárai közt széles elválás látható, de persze jó példa az EU válságára a britek kilépése is.

Brüsszel állandóan a szolidaritásról beszél. Akkor mindez üres maszlag?

–Azt láthatjuk, hogy az úgynevezett európai szolidaritás sokkal inkább működik egyfajta politikai szlogenként, mint hogy valós tartalom állna mögötte. A feladatokat Brüsszelből kiszabják, a számlát utána viszont az országoknak kell állniuk.

 

Hozzávetőlegesen mennyi nem magyar állampolgárságú kiskorú ellátásáról gondoskodnak Fóton?

 

–Fóton jelenleg 48 kísérő nélküli kiskorúról gondoskodnak, de ez a szám elég gyakran változik, tavaly nyáron például volt, hogy egyszerre háromszáz gyereknek is gondját viselték az otthonban. A gyermekeknek napi ötszöri étkezést – figyelembe véve vallási és kulturális szokásaikat - biztosítanak, többnyelvű tájékoztatókkal, tolmácsokkal segítik őket, sőt, külön imaszobát is biztosítanak számukra.

 

Ez mekkora költséggel jár?

 

–A kísérő nélküli kiskorúaknál árnyalja a képet, hogy a gyermekotthon teljes körű ellátást biztosít számukra, mindezt a magyar állampolgárokat ellátó gyermekotthonokkal azonos minőségben. A Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság által végzett számítások alapján egy kísérő nélküli kiskorú gyermek ellátása naponta 11.000 Ft-ba kerül.

 

Tehát a kiskorú migránsok ellátását hazai költségvetési pénzből kell fedezni?

 

–Igen, teljes mértékben, ehhez az unió nem ad pénzt, még az otthon fejlesztésére sem. A Fóti Gyermekotthonban egyébként igyekeznek minél otthonosabbá tenni a környezet, még a mosdókban is balkáni vécéket alakítottak ki.

Mi jellemző a nemek és a nemzetiség szerinti megosztásra?

 

–A kísérő nélküli kiskorúak többsége fiú, nemzetiségüket tekintve pedig általában abból tudunk kiindulni, milyennek vallják magukat. Ezek alapján 90%-uk afgán, a jelenlegi 48 főből 27 afgán, 5 pakisztáni, 4 iraki, de van köztük szomáliai és bangladeshi is. Bár sokat hallunk arról, mennyi szír bevándorló érkezik Európába, 2016-ban szíriai gyermekek elenyésző számban érkeztek csak Magyarországra, tartósan az afgán gyermekek aránya a legmagasabb.

 

A gyermek migránsok mennyi időt töltenek Magyarországon?

 

–Alapvetően az a jellemző, hogy a kísérő nélküli kiskorúak leginkább trazintszállásként tekintenek Magyarországra, így Fótra is. Többségük átlagosan 1-2 napot, maximum 1-2 hetet tölt az otthonban. Jellemző, hogy valamikor vacsora után indulnak útnak és csak egy törölközőt visznek magukkal.

 

Más országokkal is így jár el Brüsszel, vagy csak velünk „kivételeznek”?

 

–Jól látszik, hogy míg az Európai Bizottság újabb 1,4 milliárd eurót hagyott jóvá a Törökországban tartózkodó szíriai bevándorlók ellátására, valamint az őket befogadók támogatására, addig Magyarország saját erejéből igyekszik védeni a határokat és gondoskodni az itt tartózkodókról. Fontos, hogy jelezzünk, üzenjünk Brüsszelnek, hogy ha már az európai kormányok hangját nem is, akkor az emberekét hallják meg. Ezért is fontos ott lenni október 2-án a kötelező betelepítési kvóta elleni népszavazáson, ahol Európában először a magyarok mondhatják el véleményüket Brüsszel bevándorlási politikájáról.

 

Medveczky Attila