vissza a főoldalra

 

 

 2016.08.12. 

Minél nagyobb nyilvánosság a helyi közügyekben

Új tulajdonossal üzemelhet tovább a Pápai Hús

Valamennyi előkészített beruházási terv a város közösségének érdekeit szolgálja –szögezte le Áldozó Tamás, Pápa város polgármestere. A településvezető megemlítette, hogy a pályázati célok között a város barna mezős területeinek rehabilitációja, a Várkert megújítása, bölcsődeépítés, a szociális alapellátás infrastruktúrájának fejlesztése, közlekedésbiztonsági beruházások, orvosi rendelő felújítása, és ipari parki fejlesztések is szerepelnek.

 Miért döntöttek úgy, hogy lehetővé teszik a pápaiak számára, hogy az önkormányzat által benyújtott európai uniós projektek anyagaiba betekintsenek?

 –Az EU-s pályázatokat folyamatosan készítjük elő és nyújtjuk be. Legnagyobb részt a Területi Operatív Programra elkészített és benyújtott pályázatokról van szó, de más programokra is nyújtunk be pályázatokat. Jelenleg 6-7 milliárdot tesz ki a megpályázott forrás értéke. Ez az összeg nagyban befolyásolja középtávon a város jövőjét, hiszen olyan beruházásokat finanszírozunk belőle, amik részben az önkormányzat által nyújtott szolgáltatásokat – egészségügyi, szociális alapellátást – érintenek, vagy környezetünket változtatják meg. Azt szeretnénk, ha a legapróbb részletekig minden pápai látná, hogy milyen koncepciók mentén dolgozunk.

 Mielőtt kidolgozták volna a pályázatokat, kikérték a városban működő vállalkozások, civil szervezetek véleményét?

 –Amikor elkészült az integrált városfejlesztési stratégia, annak egyik elemeként megkérdeztük a pápaiakat, hogy milyen sorrendben, és milyen fejlesztéseket szeretnének. Ez volt a társadalmi kontroll. A képviselő-testület által tárgyalt előterjesztéseknek, így a fejlesztési elképzeléseket tartalmazóknak is megvan a maga nyilvánossága, de a  képviselő testületet, illetve a szakbizottságokat meghaladó mértékű helyi társadalmi vitára még nem volt példa. Így ezt a fajta nyilvánosságot most kezdjük el biztosítani a pápaiak számára. Az országban egyedülálló kezdeményezésről van szó, és abban bízom, hogy egyre több önkormányzat hasonlóan dönt, és minél több információt megosztanak a polgárokkal.

 Mi látható a projektterv asztalon? Dokumentumok, makettek?

 –A városháza polgármesteri titkárságán alakítottuk ki a projektterv asztalt, melyen sorakoznak a már benyújtott és döntésre váró fejlesztési tervek dokumentumai. Ezek a teljes pályázati dokumentációt tartalmazzák, előzetes tanulmánytervekkel, projekt adatlapokkal, vagyis a megvalósítandó fejlesztések valamennyi rendelkezésre álló adatával. Maketteket nem tudtunk készteni, mert az igen körülményes lenne.

 Milyen fejlesztéseket szeretnének megvalósítani a Területi Operatív Program keretében?

 –Az egyik pályázati kiírás barnamezős területek rehabilitációját célozza meg, a felhagyott ipari, kereskedelmi célú létesítményeknek zöldterületi-rekreációs funkciójú átalakítását. Mi erre részletgazdag pályázati anyagot állítottunk össze, 1.850.000 forintos összeggel. A másik nagy mértékű pályázat a milliárdos nagyságrendű Zöld város projekt, amely a pápai Várkert rehabilitációját szolgálná. Ezt a területet szeretnénk a korszellemnek megfelelő funkciókkal bővíteni és megújítani. 600 millió forintért szeretnénk új bölcsődét építeni. Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy közel 200 bölcsődei férőhely van a városban, bár ezeknek a fenntartása nagy áldozatokat követel, de a lényeg, hogy az édesanyák, ha szeretnének, minél hamarébb újra dolgozhassanak. Viszont egyik bölcsődénk állapota meglehetősen elavult, ahelyett szeretnénk újat építeni. 150 millió forintos pályázatot nyújtottunk be szociális alapellátás fejlesztésre. Egy régi, belvárosi épületet tervezünk átalakítani, és a fogyatékosok nappali intézményét szeretnénk benne elhelyezni, illetve a családsegítő-és gyermekjóléti szolgálat számára helyiségeket kialakítani. 60 millió forint értékben az egyik orvosi rendelőt szeretnénk megújítani. Pályázunk a Pápa és kistérségi foglalkoztatási paktumra, mellyel a helyi munkaerő piaci folyamatokat szándékozunk rugalmasabbá tenni, hiszen térségünkre általában munkaerőhiány jellemző, de néhány százan mégsem tudnak elhelyezkedni, s ezt az állapotot szeretnénk oktatással, képzéssel megváltoztatni. Közlekedésbiztonsági beruházásokra is pályázunk 500 milliós keretösszeggel. Körforgalmat szeretnénk építeni, gyalogátkelőhelyeket, lámpás kereszteződéseket. Szintén ennek a pályázatnak az eleme a kerékpárút építése a város és a repülőtér között. Ugyancsak 500 milliós összegben pályázunk a pápai zöldségpiac átépítésére, és ugyanekkora forrás nevesítésével az ipari park fejlesztésére. Az ipari parkban új területüket, utakat kell építeni, mert az eddigi befektetésre alkalmas, könnyem megközelíthető területeink minimálisra csökkentek. Ezen kívül közös pályázatot készítünk a Forster Központtal, illetve majd annak utódszervezetével az Esterházy-kastély rekonstrukciója újabb ütemére, hiszen mi is részesei vagyunk a kastélyprogramnak. A pincét, valamint az egykori lovardát, az oldalában a két őrházzal újítanánk fel.

 Amennyiben megvalósulnak a beruházások, azzal elérhető, hogy több vállalkozó érkezzen a városba?

 –Az ipari park fejlesztésével az a célunk, hogy minél több nagy cég érkezzen hozzánk. Viszont néhány éven belül eljutunk odáig, mivel a munkaerő piaci tartalékok lassan kimerülnek, hogy nem extenzív módon kéne a helyi gazdaságnak növekedni, hanem a hatékonyságra kell törekedni, mert már nem áll nagy számban rendelkezésre szabad munkaerő. Azt szeretnénk, ha magasabb képzettséget igénylő vállalkozások működnének a városban.  

Pápa városával kapcsolatban megkerülhetetlen a húsgyár ügye. Azt írja egyik baloldali gazdasági lap, hogy „offshore hátterű cég tulajdonába került a felszámolás alatt álló Pápai Hús.” Mi ebben az igazság?

 –Két pályázat érkezett a cégcsoport vagyonának értékesítésére meghirdetett eljárásra, melyből az egyik érvényes volt és melyet el is fogadott a felszámoló, ami azt jelenti, hogy a szerződés megkötése után több száz pápai családnak lesz biztos munkahelye a Pápai Húsnál továbbra is. A nyertes gazdasági társaság, amelynek tajvani tulajdonosai vannak, hitelkérelemmel kíván fordulni a fejlesztések megvalósítása érdekében a magyarországi pénzintézetekhez, amit akkor kaphat meg, ha személyre szólóan megnevezi, és be tudja mutatni a cég tulajdonosát. Önmagában az, hogy ez a cég egy szigeten van bejegyezve, még semmit nem jelent. A nyertes pályázó vállalta, hogy az 1,134 milliárd forintos vételárat a szerződéskötést követő harminc napon belüli megfizeti, és folytatja a Pápai Hús csoport tevékenységét. Az offshore háttérről és az ajánlat komolyságáról: az a tajvani üzletember, aki ennek a cégnek a képviselője, egyben a Templeton Ázsia Befektetetési Alap elnöke. A Templeton pedig a magyar államadósság jelentős részét évtizedek óta finanszírozza. Szintén lényeges, hogy a vevő legalább 2018. december 31-ig fenntart 650 munkahelyet, vállalja továbbá a termelési volumen növelését, a nemzetközi értékesítési piacok visszaszerzését és bővítését.

 

Medveczky Attila